Perunateollisuuden sivuvirtojen kasvinterveysriskit (PERSIKAS)
Hakijat: Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus Luke ja Perunantutkimuslaitos Petla
Vastuututkija: Liisa Maunuksela
Kokonaisrahoitus: 147 500 €
Hankeaika: 1.2.2019 – 31.3.2021
Hanke päättynyt
ToimintasuosituksetLinkki toiselle sivustolle
Kierrätys on tärkeä keino tehostaa ravinteiden käyttöä ja palauttaa orgaanista ainesta peltoon. Kierrätysravinteiden hyödyntämiseen tai kierrätyslannoitteiden valmistamiseen voi kuitenkin liittyä hygieenisiä riskejä, esimerkiksi uusien kasvintuhoojien leviämisen kautta.
Suomessa tuotetaan vuosittain noin 600 miljoonaa kiloa perunaa, josta 70 prosenttia hyödynnetään elintarvikkeena. Loppuosa on sivutuotetta. Lisäksi Suomeen tuodaan vuosittain noin 10–20 miljoonaa kiloa ruokaperunaa elintarvikkeeksi ja teollisuuden raaka-aineeksi. Kasvintuhoojien leviämisriski perunan käsittelyjätteiden kautta on tunnettu, mutta tuhoojien säilymisestä erilaisissa lannoitelainsäädännön edellyttämissä jätteidenkäsittelyprosesseissa ei ole riittävästi tietoa. Lisäksi tarvitaan tietoa ulkomailta maahantuodun perunamateriaalin riskistä tuoda maahamme uusia kasvintuhoojia. Viranomaiset, teollisuusyritykset sekä viljelijät tarvitsevat tätä tietoa, jotta kierrätyslannoitteiden turvallista käyttöä voidaan ohjeistaa ja lisätä ja lannoitelainsäädäntöä edelleen kehittää.
Tämän hankkeen tavoitteena on tukea suomalaisen elintarvikeketjun kilpailukykyä ja biologisten riskien hallintaa sekä tehostaa orgaanisen aineen kiertoa maataloudessa ja siten vähentää siitä syntyvää hukkaa ja jätettä. Tämä saavutetaan tuottamalla lisätietoa ja ymmärrystä perunateollisuuden sivuvirtojen kasvinterveysriskeistä. Tämä tehdään kirjallisuusselvityksenä ja käymällä läpi teollisuuslaitosten toimintaa paikan päällä. Lisäksi hankkeessa analysoidaan eri käsittelyjen vaikutuksia kasvintuhoojien selviämiseen ja perunateollisuuden sivuvirtojen soveltuvuutta tutkimusmatriisiksi. Lisäksi hankkeessa validoidaan testausmenetelmiä käytännön valvontatyöhön.
Hankkeessa saadaan arvokasta tietoa perunateollisuuden sivuvirtoihin liittyvistä kasvinterveysriskeistä sekä näihin liittyvistä tietopuutteista. Tuloksia voidaan hyödyntää kohdentamaan jatkotutkimusta sekä tuote- ja teknologiakehitystä elintarviketeollisuudessa. Viljelijät voivat hyödyntää hankkeen tuloksia tehdessään tilakohtaisia ratkaisuja kierrätyslannoitteiden käytöstä. Viranomaiset voivat hyödyntää hankkeen tuloksia ohjeistamiseen ja lainsäädännön kehittämiseen. Hanke on kaksivuotinen ja se toteutetaan Ruokaviraston, Luken ja Petlan yhteistyönä.