- Ruoka ja maatalous
- Politiikka
- Lainsäädäntö
- Tuet ja avustukset
- Maatalouden tukijärjestelmä
- EU:n suorat tuet
- Kansalliset maataloustuet
- Maaseutuohjelman korvaukset viljelijöille
- Hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatiot
- EU:n rahoittamat tiedotus- ja menekinedistämistoimet
- Hevostalouden edistäminen
- Mehiläistuotteet
- Porotalouden tuet
- Tilaneuvonta
- Maatalouden ja muiden maaseutuelinkeinojen neuvonta sekä 4H-toiminta
- Elintarvikkeet
- Vastuullinen ruokaketju
- Biokaasu
- Läheltä parempaa
- Tietoa ja tilastoja
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Hevostalouden edistäminen
Hevostalous on Suomessa muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Hevosten käyttö on muuttunut työhevoskäytöstä urheilu- ja vapaa-ajankäytöksi. Myös hevosten omistussuhteissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kuitenkin pääosa hevosten kasvatuksesta tehdään edelleen maaseudulla.
Arpajaislaki ohjaa Veikkaus Oy:n tuottoja hevostalouteen
Hevoskilpailuihin kohdistuu myös rahapelitoimintaa. Rahapelipolitiikka on Suomessa vakiintuneesti perustunut yksinoikeusjärjestelmään, jonka tuotot käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Arpajaislain (491/1965) 17 pykälän mukaan neljä prosenttia Veikkaus Oy:n tuotosta käytetään hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.
Hevosalalle tarkoitetun tuoton käyttöä ohjaa valtionavustuslain (688/2001) ohella valtioneuvoston asetus (14/2017) hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä osuudesta Veikkaus Oy:n tuotosta. Asetuksen mukaan avustusta voidaan myöntää hevosalan keskusjärjestöille, näiden jäsenyhteisöille ja tiettyihin tarkoituksiin myös kunnalle. Avustukset myöntää maa- ja metsätalousministeriö.
Maa- ja metsätalousministeriön myöntämät avustukset vuonna 2017, 2018, 2019 ja 2020. Taulukossa esitetty summa on maa- ja metsätalousministeriön myöntämä avustuksen määrä. (päivitetty 17.12.2020)
Keskusjärjestöltä avustusten jakosuunnitelma ministeriölle
Arpajaislain 17 c pykälän mukaan hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen tarkoitetusta tuotosta osoitetaan vähintään 95 prosenttia raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestölle sekä tämän jäsenyhteisöille. Keskusjärjestö tekee maa- ja metsätalousministeriölle esityksen myönnettävien avustusten vuosittaisesta jakosuunnitelmasta eri avustuksensaajille ja käyttötarkoituksiin.
Valtionavustusta voidaan myöntää joko yleisavustuksena saajan toimintaan yleisesti tai tiettyyn osaan sen toiminnasta tahi erityisavustuksena edellä mainitun valtioneuvoston asetuksen (14/2017) 2-4 pykälän mukaisiin käyttötarkoituksiin. Avustusta on haettava kirjallisesti maa- ja metsätalousministeriöltä. Hakemisesta on säädetty tarkemmin edellä mainitun valtioneuvoston asetuksen 5 pykälässä. Jäsenyhteisön tulee liittää hakemukseen keskusjärjestön lausunto.
Avustukset myönnetään valtiontukena
Avustukset hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen myönnetään pääosin valtiontukena, jonka Euroopan komissio on hyväksynyt SA.46556 (2016/N) -valtiontukena hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen siten kuin siitä säädettään arpajaislain muutoksen ja valtionavustuslain nojalla. Tämän päätöksen mukaisesti tukea ei myönnetä muun muassa vaikeuksissa olevalle yritykselle. Tukea ei myöskään myönnetä eikä myönnettyä tukea makseta, jos tuen hakija ei ole noudattanut aiempaa tuen takaisinperintäpäätöstä.
Tuen myöntämistä koskee myös avoimuusvelvoite: Kaikista 1.7.2016 alkaen myönnetyistä yli 500 000 euron yksittäisistä valtiontuista julkaistaan vakiomuotoiset tiedot. Tukia koskevat tiedot viedään Euroopan komission jäsenvaltioita varten ylläpitämään tietojärjestelmään, josta tiedot julkaistaan komission ylläpitämällä avoimuusverkkosivulla jäsenvaltiokohtaisesti.
Maa- ja metsätalousministeriön yhteystiedot
Postiosoite: PL 30, 00023 VALTIONEUVOSTO
Sähköposti: [email protected]
Lisätietoja
Tauno Junttila, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maatalousyksikkö Puhelin:0295162290 [email protected]
Tapani Sirviö, neuvotteleva virkames
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162077 [email protected]