Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä
Suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia ja elintarvikevientiä lisäävä ruoka-alan kasvuohjelma kuuluvat hallitusohjelman mukaiseen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen. Strategiatyössä luodaan visio siitä, millainen ruokajärjestelmä Suomessa on vuonna 2040, mitä toimenpiteitä sen saavuttamiseksi tarvitaan ja millaisiin muutoksiin on syytä varautua. Hallitus on sitoutunut suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyden parantamiseen ja ruokaviennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2031 mennessä.
Ruokajärjestelmä
Ruokajärjestelmä tarkoittaa kaikkea, mikä liittyy ruuan tuotantoon ja kulutukseen. Se ei koske vain maataloutta ja elintarviketeollisuutta, vaan myös kaikkia muita tahoja, kuten kauppoja, ravintoloita, hallintoa ja järjestöjä, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat siihen, miten ruoka päätyy lautasellemme. Ruokajärjestelmän tehtävä on varmistaa, että kaikilla on aina riittävästi ravitsevaa ruokaa, riippumatta olosuhteista.
Strategiatyö
Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiatyö toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti Petteri Orpon hallituskauden aikana. Sen avulla ohjataan Suomen ruokapolitiikkaa ja sovitetaan yhteen ihminen, talous, ympäristö ja kulttuuri. Näkemyksiä, tavoitteita ja mielipiteitä aiheesta on paljon ja keskustelijoiden joukko laaja. Sidosryhmät osallistuvat aktiivisesti ja suunnitellusti valmisteluun alusta saakka, jotta heidän näkemyksensä ja asiantuntijuutensa saadaan monipuolisesti käyttöön.
Strategiatyön taustaa
Strategiatyö on jatkoa Ruokapoliittiselle selonteolle vuodelta 2017 ja Yhteisen Ruokapöydän –visiotyölle vuodelta 2022.
Kasvuohjelma
Kasvuohjelma on toimenpideohjelma, jossa etsitään ratkaisuja suomalaisen ruokaviennin kasvattamiseen. Hallitusohjelman tavoitteena on saattaa ruokavienti sellaiselle kasvu-uralle, että vienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä. Viennin kasvattaminen vaatii suomalaisen vientiekosysteemin muodostamista. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen.
Tilaisuus: Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024
Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista keskusteltiin, ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista.
- Tilaisuuden tallenne avautuu tästä linkistä.
- Esityksiin pääset tutustumaan tästä linkistä. (Esitykset eivät ole saavutettavia, mutta saat tiedon katsomalla tekstitetyn tallenteen.)
Uutiskirje
Tilaa kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän uutiskirje tästä. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
Tiedotteita ja uutisia
Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogisarja kokoaa asiantuntijoiden vision
Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää keskustelun Suomen ruokaviennin toimintamallista
Mistä rahoitusta ja tukea elintarvikevientiin -tilaisuuden tallenne katsottavissa
MMM järjesti verkkokeskustelun "Mitä haluan ruokalautaselleni 2040?" Suomi24 -verkkoympäristössä
Tervetuloa lukemaan Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -uutiskirjettä!
Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa ruokajärjestelmän kehittämishankkeita
Suomi on ruokamaakuntien ja -hankkeiden maa
Maa- ja metsätalousministeriö avaa uuden blogisarjan ruokajärjestelmästä
Ministeri Sari Essayah, avauspuheenvuoro Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -avajaistilaisuudessa 8.2.2024
Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -aloitustilaisuuden tallenne katsottavissa
Keskustelua ruokajärjestelmästä - blogi
Havukka-ahon ajattelijana kalastuksen puuskatuulissa
Itämeren ruokakulttuurissa on kestävyyden perinne
Ruokavienti kasvuun uudella Suomen mallilla
Ruokajärjestelmän kestävyyden kahdet kasvot
Kaupunkien ruokavalinnat ohjaavat ruokajärjestelmää
Kasviproteiinien vallankumous lähtee ammattikeittiöistä
Ruokasektorin kasvu ja Suomen yhteinen etu kumpuavat uudesta
8 tehtävää Suomen ruokaekosysteemille
Kestävää ruokamurrosta tehdään arvoketjujen yhteistyöllä
Luonto on puolellamme
Lisätietoja
Elina Ovaskainen, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Osaston johto Puhelin:0295162180 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
Anni Savikurki, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Osaston johto Puhelin:0295162171 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
Minna-Mari Kaila, osastopäällikkö, ylijohtaja
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto Puhelin:0295162013 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi