Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä

Suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia ja elintarvikevientiä lisäävä ruoka-alan kasvuohjelma kuuluvat hallitusohjelman mukaiseen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen. Strategiatyössä luodaan visio siitä, millainen ruokajärjestelmä Suomessa on vuonna 2040, mitä toimenpiteitä sen saavuttamiseksi tarvitaan ja millaisiin muutoksiin on syytä varautua. Hallitus on sitoutunut suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyden parantamiseen ja ruokaviennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2031 mennessä.

Ruokajärjestelmä

Ruokajärjestelmä tarkoittaa kaikkea, mikä liittyy ruuan tuotantoon ja kulutukseen. Se ei koske vain maataloutta ja elintarviketeollisuutta, vaan myös kaikkia muita tahoja, kuten kauppoja, ravintoloita, hallintoa ja järjestöjä, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat siihen, miten ruoka päätyy lautasellemme. Ruokajärjestelmän tehtävä on varmistaa, että kaikilla on aina riittävästi ravitsevaa ruokaa, riippumatta olosuhteista.

Strategiatyö

Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiatyö toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti Petteri Orpon hallituskauden aikana. Sen avulla ohjataan Suomen ruokapolitiikkaa ja sovitetaan yhteen ihminen, talous, ympäristö ja kulttuuri. Näkemyksiä, tavoitteita ja mielipiteitä aiheesta on paljon ja keskustelijoiden joukko laaja. Sidosryhmät osallistuvat aktiivisesti ja suunnitellusti valmisteluun alusta saakka, jotta heidän näkemyksensä ja asiantuntijuutensa saadaan monipuolisesti käyttöön.​

Strategiatyön taustaa

Strategiatyö on jatkoa Ruokapoliittiselle selonteolle vuodelta 2017 ja Yhteisen Ruokapöydän –visiotyölle vuodelta 2022.

Kasvuohjelma

Kasvuohjelma on toimenpideohjelma, jossa etsitään ratkaisuja suomalaisen ruokaviennin kasvattamiseen. Hallitusohjelman tavoitteena on saattaa ruokavienti sellaiselle kasvu-uralle, että vienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä. Viennin kasvattaminen vaatii suomalaisen vientiekosysteemin muodostamista. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen. 

Tilaisuus: Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista keskusteltiin, ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista.

Uutiskirje

Tilaa kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän uutiskirje tästä. Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.

Keskustelua ruokajärjestelmästä - blogi

Ruokajärjestelmän kestävyyden kahdet kasvot

Juha-Matti Katajajuuri
2.7.2024 9.17
MMM

Kaupunkien ruokavalinnat ohjaavat ruokajärjestelmää

Päivi Sieppi
19.6.2024 13.16
MMM

8 tehtävää Suomen ruokaekosysteemille

Janne Saarikko
8.5.2024 13.34
MMM

Luonto on puolellamme

Liisa Pietola
12.4.2024 13.10
MMM

Maatalouden imago on hyvä

Jukka Saarenpää
12.4.2024 11.44
MMM

Sanoista tekoihin

Jaana Husu-Kallio
9.4.2024 11.12
MMM

Suomi - kestävän ruokajärjestelmän edelläkävijä

Harri Mäkivuokko
20.3.2024 12.02
MMM
— 10 Merkintöjä per sivu
Näytetään tulokset 1 - 10 / 11

Lisätietoja

Elina Ovaskainen, erityisasiantuntija 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Osaston johto Puhelin:0295162180   Sähköpostiosoite:


Minna-Mari Kaila, osastopäällikkö, ylijohtaja 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto Puhelin:0295162013   Sähköpostiosoite: