Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Helsingin yliopisto, Turun yliopisto
Vastuututkija: Mari Heinonen (Helsingin yliopisto)
Kokonaisrahoitus: 234 200 €, josta 146 100 € vuonna 2019
Hankeaika: 1.4.2019 – 30.9.2022
Mielenkiinto ruoan tuotantotapaa kohden on kohonnut. Vaikka mikrobilääkkeiden käyttö on Suomessa kohtuullista, vieroitusripulia ehkäistään vielä sinkkioksidilla siirtymäkauden ajan. Vaihtoehtoja sinkkioksidille haetaan. Mikrobilääkkeiden käyttö vaikuttaa bakteerien resistenssitilanteeseen ja suolistomikrobistoon. Mikrobistotutkimus on kehittynyt uusien laboratoriotekniikoiden myötä ja sioille haetaan nyt omia terveysvaikutteisia mikrobeja. Samaan aikaan suuret pahnueet ja pienet porsaat mahdollisesti lisäävät lääkitystarvetta tilatasolla.
Hanke tuottaa keinoja mikrobilääkkeiden käyttötarpeen vähentämiseksi ja kehittää sioille lajispesifistä probioottia tai probioottikombinaatiota. Tämän tiedon avulla elinkeinon kannattavuutta ja kilpailukykyä lisätään. Selvitämme sikojen sairastavuuden ja lääkitysten vaikutusta hyvinvointiin, käyttäytymiseen, uudelleen lääkitsemistarpeeseen, vastustuskykyyn, suoliston mikrobistoon, mikrobilääkeresistenssiin ja lihantarkastustuloksiin.
Tutkimusryhmä koostuu Helsingin ja Turun yliopistojen tutkijoista. Yhteistyökumppaneina on Suomen Sikayrittäjät, Vetcare ja A-Rehu, kaksi jälkimmäistä myös rahoittajina. Osassa 1 seurataan porsaiden hoitojen ajankohtaa, syitä ja lääkityksiä pahnueen pienimmillä ja suurimmilla porsailla. Laskemme, kuinka suuri osuus ja milloin porsaat hoidetaan, hoidetaanko samoja yksilöitä uudelleen ja onko pienenä syntyneillä porsailla tai leikoilla suurempi riski saada lihantarkastuksessa hylkäysmerkintä. Osalla porsaista seurataan vastustuskyvyn ja suoliston mikrobiston muutoksia, indikaattorikolibakteerin resistenssiä sekä käyttäytymistä. Osassa 2 etsitään, eristetään, tunnistetaan ja kartoitetaan porsaille sopivia sikojen omia potentiaalisia terveysvaikutteisia bakteerilajeja tavoitteena käyttää löytyneitä kantoja probioottivalmisteen kehittämisessä. Osassa 3 järjestetään koulutuskiertue kohderyhmille. Hankkeen tuottamaa tietoa käytetään hyväksi sianlihan tuotannon ja sikojen oman probioottivalmisteen kehittämisessä.