Kotimainen ruoantuotanto ja uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset – kohti tiiviimpää vuorovaikutusta (FINNUTRI)

Hakijat: Luonnonvarakeskus (Luke), Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Hanna Karikallio (Luke) 
MMM:n kokonaisrahoitus: 309 500 € (Luke 171 000 €, Helsingin yliopisto 138 500 €)
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2027

Maailmalla vaikuttavien kriisien takia ruoan omavaraisuuden ja huoltovarmuuden merkitys on kasvanut. Sijaintimme maailman pohjoisimpana maatalousmaana rajaa mahdollisuuksia muuttaa ja monipuolistaa tuotantoa. Suomessa ruoantuotanto painii myös vakavien kannattavuushaasteiden kanssa. Kestävän ruokajärjestelmän tulee paremmin tunnistaa huoltovarmuuden ja kansanravitsemuksen yhteys sekä riippuvuus luonnonolosuhteista ja ruoan tuotannon kannattavuudesta. Hankkeen tavoitteena on tuoda näkyväksi syksyllä 2024 julkaistavien suomalaisten ravitsemussuositusten ja suomalaisen ruoantuotannon välisen tasapainon haasteet. Myös planetaarinen ruokavalio tarvitsee kontekstikseen kunkin alueen ruoantuotannon olosuhteet ja erityispiirteet. Hankkeessa analysoidaan, miten suomalaista ruoantuotantoa tulisi kehittää vastaamaan paremmin ravitsemussuosituksiin. Lisäksi hankkeessa jäsennetään, minkälainen on boreaalisten alueiden kestävä, terveellinen ja huoltovarmuuden huomioiva ruokavalio ja mitkä ovat sen tärkeimmät kehittämiskohteet. Hankkeessa kiinnitetään huomio myös eri väestöryhmien ravitsemuksellisiin tarpeisiin ja haetaan pienimuotoisilla kokeilla käytännön ratkaisuja ruokaketjuissa havaittuihin kehittämiskohtiin.