Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Luonnonvarakeskus (Luke), Helsingin yliopisto (Helsingin yliopisto ja HELSUS), Itä-Suomen yliopisto (UEF)
Vastuututkija: Merja Saarinen (Luke)
Kokonaisrahoitus: 221 000 €
Hankeaika: 1.3.2021-30.6.2024
Ruoan tuotanto ja kulutus ovat merkittäviä ilmasto- ja ympäristövaikutusten aiheuttajia. Kuitenkin ruoan perustehtävä on turvata riittävä ravitsemus eli energian ja suojaravintoaineiden saanti ylläpitämään elimistön perustoimintoja ja ihmisen toimintakykyä ja terveyttä ja ehkäisemään sairauksia. Riittävän ravitsemuksen turvaaminen on osa kestävää kehitystä. Ruoan ympäristövaikutuksia ja ravitsemuksellisia vaikutuksia on perinteisesti tarkasteltu erikseen. Vasta viime aikoina niitä on ruvettu tarkastelemaan samanaikaisesti ja jopa nämä kaksi näkökulmaan yhdistävillä menetelmillä. Erityisen tärkeäksi ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien integrointi tulee silloin, kun etsitään ratkaisuja ruoan aiheuttaminen ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Silloin ei pitäisi ajautua tilanteisiin, joissa ihmisten ravitsemus heikkenee, vaikka ympäristövaikutukset vähenisivätkin. Integroivat arviointimenetelmät ovat kuitenkin vielä kehityksen alla. Niitä kehitetään muun muassa osana elinkaaristen ympäristövaikutusten arviointia (LCA) – niin tehdään myös NEPGa-hankkeessa. Sekä ravitsemus- että ympäristövaikutukset ovat kuitenkin monitahoisia asiakokonaisuuksia, joiden arvioiminen ja viestiminen kuluttajille on haasteellista. NEPGa-hankkeen perushypoteesina on, että ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien yhdistäminen voidaan tehdä tuoteryhmäkohtaisella lähestymistavalla niin, että arviointi ja viestintä kattavat tuotetasoa yleisemmällä tasolla ilmenevät tärkeimmät ravitsemukselliset ja ympäristölliset vaikutustekijät. Hanke kehittää edelleen aiemmin kehitettyjä LCA-pohjaisia integroituja menetelmiä: päivittää proteiininlähteille tarkoitettua menetelmää ja kehittää siihen pohjautuen menetelmät ainakin kahdelle muulle tuoteryhmälle. Hanke pohjustaa myös integroituun tarkasteluun perustuvaa viestintätapaa, jota voidaan soveltaa tuotekohtaisessa kestävyysviestinnässä, esim. kriteeripohjaisessa merkinnässä. Hanke toteutetaan monitieteisenä yhteistyönä ja vuorovaikutuksessa yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.