Organisaatio
Metsäneuvosto
Metsäneuvosto on valtioneuvoston asettama, metsien eri käyttömuotoja edustavien tahojen muodostama elin, jonka tehtävänä on tukea ministeriötä laajakantoisissa ja periaatteellisesti tärkeissä metsäpoliittisissa kysymyksissä. Samalla metsäneuvosto toimii yhteistyöfoorumina metsiin liittyvän julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin välillä. Metsäneuvosto seuraa ja edistää kansallisen metsästrategian toteuttamista ja tekee ehdotuksia strategian kehittämiseksi tasapainoisena kokonaisuutena. Metsäneuvostossa tehdään strategiaan liittyvät keskeiset päätökset. Metsäneuvostossa on 38 jäsentä laajasti sektorin eri organisaatioista ja metsiä käyttävistä sidosryhmistä.
Työvaliokunta
Metsäneuvoston työvaliokunnan tehtävänä on valmistella metsäneuvostossa käsiteltävät asiat ja edistää sen päätösten toimeenpanoa. Lisäksi työvaliokunta seuraa kansallisen metsästrategian toteutumista, analysoi tuloksia ja tekee esityksiä ohjelman toimenpiteiden mahdollisista muutostarpeista ja valmistelee strategian seurantaraportit.
Verkostot
Kansallista metsästrategiaa (KMS2035) toteutetaan kärkihankkeiden avulla. Kärkihankkeilla lisätään metsien kasvua, hiilensidontaa ja puuntuotosta, parannetaan talousmetsien elonkirjoa ja luodaan kilpailukykyistä toimintaympäristöä uudistuvalle ja vastuulliselle metsäalalle.
Strategian toimeenpanoa edistämään on perustettu asiantuntijoista ja sidosryhmien edustajista koostuvia verkostoja kärkihankkeille. Verkostot tukevat KMS2035-tavoitteiden saavuttamista ylläpitäen strategian kehityksen seurantaa ja osallistuen hankkeiden valmisteluun sekä toimien konkretisointiin ja priorisointiin.
Verkoston tavoitteena on konkretisoida keinoja, joilla lisätään metsien hiilensidontaa ja puuntuotosta kannattavasti, kestävästi ja vastuullisesti. Toimenpiteillä kehitetään myös omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja riskienhallintaa sekä parannetaan metsien saavutettavuutta luoden pohjaa puumarkkinoiden toimivuudelle, metsäsektorin kilpailukyvylle ja kasvulle. Verkoston tehtävänä on laatia hankesuunnitelma metsien kasvun teeman konkreettisiksi toimiksi. Keskeisimmät toimet kohdistuvat metsien uudistamiseen, hoitoon ja resurssitehokkuuteen.
Verkoston tavoitteena luoda pohjaa uudistuvan ja vastuullisen metsäalan kilpailukykyiselle toimintaympäristölle sekä tiedolla johtamiselle ja osaamisen kehittämiselle muun muassa paikkatiedon ja digitalisaation avulla. Verkoston tehtävänä on konkretisoida käytännön toimia, joilla parannetaan paikkatietojen tarkkuutta, laatua ja saatavuutta ja tuotetaan työkaluja metsänomistajille ja toimijoille tietopohjaiseen päätöksentekoon.
Verkoston tavoitteena on tukea KMS2035:n valmistelua metsäluonnon monimuotoisuuteen liittyvissä asioissa. Metsien käyttöön liittyviä linjauksia valmistellaan tällä hetkellä useissa erillisissä kansallisissa sekä EU-tason prosesseissa. KMS:n roolin kirkastamiseksi osana tätä kokonaisuutta valmistelussa tarvitaan eri prosesseissa tuotettavien linjausten poikkileikkaavaa tarkastelua. Tavoitteena on, että linjaukset muodostavat toimivan, käytännön tasolla toteutettavissa olevan, kustannusvaikuttavan, hyväksyttävän ja koherentin kokonaisuuden. Verkoston tehtävänä on valmistella hankesuunnitelma.
Verkoston tavoitteena on luoda ennakoinnin ja tiedolla johtamisen keinoin pohjaa uudistuvan ja vastuullisen metsäalan kilpailukykyiselle toimintaympäristölle. Osaamisen ja koulutuksen kehittämisen sekä osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisen toimet ovat keskeisiä. Lisäksi edistetään innovoivaa kehitystyötä ja pitkäjänteistä metsäntutkimusta. Verkostossa on tärkeää monitieteinen yhteensovittaminen. Verkoston tehtävänä on tehdä ehdotuksia metsäalan kädenjäljen selvittämiseksi, markkinainformaation sekä innovoivan kehitystyön ja pitkäjänteisen metsäntutkimuksen varmistamiseksi. Verkosto edistää vuorovaikutusta metsänomistajien ja nuorten kanssa. Tehtävänä on myös kehittää omistusrakenteita, yrittäjyyttä, taloudellista ohjausta, huoltovarmuutta sekä alan vetovoimaa kansallisin ja alueellisin toimin.
Verkoston tavoitteena on olla vapaamuotoinen foorumi, jossa hallinnon ja sidosryhmien edustajat voivat keskustella kansainvälisistä metsäprosesseista ja auttaa Suomen kantojen valmistelussa sekä tukea Suomen vaikuttamismahdollisuuksia. Tavoitteena on turvata metsäsektorin toimintaympäristö kansainvälisellä yhteistyöllä. Verkoston tehtävänä on auttaa kansallisen metsästrategian toteutuksessa lisäämällä kansainvälistä osaamista, yhteistyötä ja vaikuttamista.