FI SV EN

Vesistöt

huom. sivua päivitetään.

Vesistöt ovat olennainen osa Suomen maaseutua. Vesistöillä on myös tärkeä virkistysarvo.

Vesistöjen osuus Suomen pinta-alasta on suuri. Sisävesien pinta-ala on noin 10 % (34 539 km²) Suomen kokonaispinta-alasta. Merialueen pinta-ala on 52 471 km². Suomen rannikko on laaja, rikkonainen ja laajojen saaristoalueiden vuoksi sulkeutunut.

Suomen osuus Itämeren kuormituksesta on 10 % fosforista ja 11 % typestä. Maatalouden osuus ihmistoiminnasta peräisin olevasta fosforikuormituksesta on arvioitu olevan Suomessa noin 59,2 % ja typpikuormituksesta noin 49,8 % v. 2016 (https://www.ymparisto.fi/fi/ympariston-tila/vesi). Maataloudesta aiheutuvan kuormituksen vaikutus näkyy selvimmin Saaristomerellä, Etelä-Suomen jokivesistöissä ja Suomenlahdella, joiden valuma-alueella on paljon peltoa ja eroosioherkkiä maita. Lannasta peräisin olevat ravinnehuuhtoumat ovat ongelma kotieläntuotannon keskittymisen ja kasvintuotannosta eriytymisen takia. Kotieläintalouden ja peltoviljelyn vesiensuojelua ohjaavat EU:n nitraattidirektiivi ja lannoitelainsäädäntö sekä niihin pohjautuva kansallinen lainsäädäntö.

Maataloustuotantoa ohjaa EU:n nitraattidirektiivi ja siihen pohjautuva kansallinen lainsäädäntö.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma pyrkii eri toimenpiteiden avulla vähentämään maatalouden ympäristökuormitusta vesistöihin. Keskeisiä toimenpiteitä ovat ympäristökorvauksen toimenpiteet ja erilaiset koulutus- ja neuvontatoimenpiteet.

Muualla palvelussamme

Vedet

Muualla verkossa

Maaseutu.fi
Ruokavirasto.fi

Lisätietoja

Sanna Tikander, erityisasiantuntija 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Maaseudun kehittämisyksikkö Puhelin:0295162178   Sähköpostiosoite: