fi sv en

Eläinjalostus sekä eläinten merkitseminen ja rekisteröinti (tunnistaminen)

Eläinjalostus

Eläinjalostustoiminnan tarkoituksena on joko tuotantoeläinten perinnöllisen laadun parantaminen tai geenivarojen säilyttäminen. Eläinjalostustoiminnasta annettujen säännösten tarkoituksena on poistaa kaupan esteitä ja edistää kauppaa, jossa eläinten, niiden sukusolujen ja alkioiden jalostuksellinen arvo on todennettu. Tämä saavutetaan soveltamalla yhtenäisiä menettelytapoja eläinten perinnöllisen laadun arvioinnissa ja laatua osoittavissa asiakirjoissa.

Ruokavirasto valvoo eläinjalostustoimintaa.

Linkit maa- ja metsätalousministeriössä

Linkit muualla

Eläinten tunnistaminen

Eläinten tunnistamisen tavoitteena on edistää eläinten, ihmisten ja ympäristön terveyden suojelua, eläinten hyvinvoinnin parantamista sekä elintarviketurvallisuuden varmistamista edellyttämällä järjestelmällistä tietoa eläinten pitopaikoista, eläimistä vastuussa olevista toimijoista ja eläimistä siten, että eläinten alkuperä ja liikkuminen pitopaikasta toiseen voidaan jäljittää. Rekistereihin tallennetun tiedon perusteella voidaan sellaiset mahdolliset riskit, kuten eläintautien leviäminen tai eläimille ja ihmisille yhteisten tautien (zoonoosien) siirtyminen elintarvikeketjuun selvittää nopeasti ja tehokkaasti.

Ruokavirasto valvoo eläinten tunnistamisjärjestelmää.

Nautaeläimet

Siat (mukaan lukien mikro- ja minisika sekä tarhattu villisika)

Lammas- ja vuohieläimet

Hevoseläimet (hevoset, ponit, aasit ja muulit)

Siipikarja (mukaan lukien strutsit, emut, nandut ja tarhatut riistalinnut), kyyhkyt ja riikinkukot

Vesiviljelyeläimet (kalat, äyriäiset ja nilviäiset)

Mehiläiset, kimalaiset, turkiseläimet, hirvieläimet ja kamelieläimet

Lisätietoa verkossa

Lisätietoja