Ilmastonmuutos huomioidaan entistä vahvemmin Saimaan ja Vuoksen juoksutuksissa

25.10.2021 14.57
MMM
Saimaalla esiintyy entistä useammin tulva- ja kuivuustilanteita ilmastonmuutoksen myötä. Poikkeuksellisten vesitilanteiden lisääntymisen vuoksi suomalais-venäläinen rajavesistökomissio on sopinut yhteistoimintakäytännöstä, joka lisää ennakointia ja tiedonvaihtoa Saimaan ja Vuoksen juoksutusten hoitamisessa.

Uusi toimintaohjelma maatalouden ammoniakkipäästöjen vähentämiseksi valmistunut

25.10.2021 13.13
MMM
Maa- ja metsätalousministeriö on yhteistyökumppaneidensa kanssa laatinut uuden toimintaohjelman maatalouden ammoniakkipäästöjen vähentämiseksi kiristyneiden kansainvälisten velvoitteiden mukaisiksi. Toimintaohjelmia on tehty jo vuodesta 1994 alkaen, edellinen vuonna 2018.

Uusi rahoitushaku avautuu marraskuussa – rahoitettavaksi haetaan metsäluonnon monimuotoisuutta ja metsätalouden ilmastokestävyyttä edistäviä hankkeita

22.10.2021 11.06
MMM
Aurinko mäntyjen välissä
Maa- ja metsätalousministeriö avaa 9.11.2021 uuden rahoitushaun osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta. Hausta rahoitetaan metsätalouden ilmastokestävyyttä ja metsäluonnon monimuotoisuutta tukevia kehittämis- ja koulutushankkeita yhteensä noin seitsemällä miljoonalla eurolla.

MMM ja Metsähallitus:
Kansalaisaloite valtion metsien avohakkuista on edistänyt metsienkäsittelymenetelmistä käytävää keskustelua

20.10.2021 12.58
MMM
Ilmakuva Kainuun metsistä
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta julkaisi 20.10.2021 mietintönsä valtion metsien avohakkuita koskeneesta kansalaisaloitteesta. Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja Metsähallitus pitävät aloitteen myötä virinnyttä keskustelua metsienkäsittelymenetelmistä ja niiden vaikutuksista erittäin tärkeänä.

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumi: Suomalaisen ruokajärjestelmän vahvuudet kestävät vertailun

26.10.2021 11.12
MMM
Vastuullisuus on suomalaisen ruokajärjestelmän ruokaetu
Tänä vuonna viidennen kerran kokoontunut ruoka-alan keskustelufoorumi Yhteinen ruokapöytä näkee, että vastuullisuus on ruokajärjestelmämme yhteinen kilpailuetu. Sen hyödyntämiseen liittyy taloudellisesti merkittäviä mahdollisuuksia.

Kosteikkoviljelystä uusia mahdollisuuksia turvepeltojen ilmastoviisaaseen viljelyyn – tutkitulla tiedolla tuetaan arvoketjujen muodostumista

26.10.2021 9.06
MMM
Ruokohelpikosteikkoviljelmä Haapalan tilalla
Turvepeltoja on Suomen peltoalasta vain noin kymmenen prosenttia, mutta ne tuottavat noin 60 prosenttia koko maatalouden ilmastopäästöistä. Siksi maa- ja metsätalousministeriön (MMM) Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuudessa etsitään nyt kuumeisesti ratkaisuja, joilla parhaiten tuottavia turvepeltoja voidaan viljellä ilmastoviisaasti tulevaisuudessa.

Maaseudun omistajanvaihdoksiin uusi tukiväline, joka kannustaa omistajanvaihdosten toteuttamiseen

25.10.2021 16.27

Omistajanvaihdos nähdään yhtenä tapana perustaa uusi yritys. Tukea suunnataan ydin- ja harvaanasutulle maaseudulle, missä omistajanvaihdosten toteutuminen on haasteellisempaa. Maaseudulla yritysten toiminnan jatkumisella ja työllisyyden turvaamisella erittäin suuri merkitys. Samalla yritykset uudistuvat ja toimintaa nykyaikaistetaan uuden yrittäjän näkemysten mukaan, Juuso Kalliokoski kirjoittaa blogissaan. 

Luonnonvara- ja biotalouspäivät 2021: Sivuvirroista kasvutarinoita

22.10.2021 12.48
MMM
Kuvassa kämmenillä on kuusenkerkkiä, lisäksi teksti: Luonnonvara- ja biotalouspäivä 21.10. ELY-keskuksen, mmm ja Lahden kaupungin logot ovat vasemmassa yläkulmassa.
Vuoden 2021 Luonnonvara- ja biotalouspäiviä vietettiin 21. lokakuuta virtuaalisesti. Päivän teemana oli Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi ja sivuvirtojen kestävä hyödyntäminen. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä ja edistää metsätalouden ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä.

Katso myös

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 avulla jatketaan maaseudun kehittämistä entistäkin elinvoimaisemmaksi. Sellaiseksi, että se hyödyttää meitä kaikkia.

Lue lisää maaseduun kehittämisohjelmasta

Maa- ja metsätalousministeriö työpaikkana

Maa- ja metsätalousministeriö on asiantuntijaorganisaatio. Meillä työskentelee paljon muun muassa maa- ja metsätaloustieteiden, oikeus- ja hallintotieteiden sekä eläinlääketieteen huippuosaajia.

Lue lisää MMM:stä tyopaikkana

Kansallinen metsästrategia

Kansallinen metsästrategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää kansallisesta metsästrategiasa