Sidosryhmille osoitettu kysely Itämeren lohikantojen vahvistamisesta

Lohien nousu Itämeressä Perämereen laskeviin jokiin sekä lohisaaliit meressä ja joissa ovat olleet heikkoja vuosina 2023 ja 2024. Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on erittäin huolestunut tästä kielteisestä kehityksestä. Suomen lähtökohtina ovat lohikantojen vahvistaminen sekä lohen kaupallisen kalastuksen, vapaa-ajankalastuksen ja kalastusmatkailun tasapuolinen kohtelu. Suomi on siksi tukenut EU:n kalastuskiintiöiden pienentämistä ja rajoittanut ensi vuonna lohen kaupallista merikalastusta merkittävästi myös kansallisilla toimilla (Suomi ei ota vastaan lohen kalastuskiintiöiden siirtoja muista maista, eikä siirrä tänä vuonna käyttämättä jäänyttä kalastuskiintiötään ensi vuodelle). Sen lisäksi vapaa-ajankalastajille on jo aiemmin säädetty kahden lohen vuorokausikiintiö ja Tornionjoessa kiintiö on edelleen yksi lohi/vuorokausi/kalastaja.

Maa- ja metsätalousministeriön jatkaa tällä 10.1.2025 saakka auki olevalla webropol-kyselyllä prosessia, jonka tavoitteena on lohikantojen vahvistaminen. Tämän kyselyn avulla MMM haluaa kerätä kattavasti sidosryhmien ehdotukset niistä toimenpiteistä, joihin niiden näkemysten mukaan tulisi ryhtyä lohikantojen vahvistamiseksi kalastusta säätelemällä. Kyselyä saa jakaa vapaasti eteenpäin. Vastauksissa pyydämme teitä perustelemaan ehdotuksenne ja kuvaamaan erityisesti sen, mitä ehdotuksillanne tavoitellaan ja miten lohenkalastuksen säätelyn ja muiden toimenpiteiden kokonaisuus toimisi ja paranisi ehdotustenne perusteella.

Maa- ja metsätalousministeriö käyttää vastauksia apuna ensi vuoden lohenkalastuksen säätelyn valmistelussa, eikä luovuta niitä edelleen. Kyselyn perusteella koostettuja yhteenvetotietoja voidaan julkaista esim. mahdollisten lohenkalastusta koskevien säätelyratkaisujen valmistelun yhteydessä. Yksittäisiä vastauksia ei kuitenkaan julkaista.

Lohenkalastusta koskevat ratkaisut pyritään tekemään hyvissä ajoin ennen vuoden 2025 kalastuskautta.

Siirry lohikyselyyn