Afrikkalainen sikarutto

Afrikkalainen sikarutto on vakava lakisääteisesti vastustettava eläintauti, joka leviää lähialueillamme. Tauti on koti- ja villisioille tappava, mutta se ei tartu ihmiseen. Suomessa ei ole koskaan havaittu afrikkalaista sikaruttoa, ja tavoitteemme on pitää tauti poissa maasta. Afrikkalaisen sikaruton torjunta vaatii pitkäjänteistä kansainvälistä ja poikkihallinnollista yhteistyötä viranomaisten, elinkeinon, riista-asiantuntijoiden ja metsästäjien kesken. 

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt ensin Afrikasta Kaukasukselle ja sitten Venäjän ja Valko-Venäjän kautta EU-alueelle. Afrikkalaista sikaruttoa on EU:n alueella Puolassa ja Baltiassa sekä Sardinian saarella Italiassa. 

Ensimmäiset afrikkalaisen sikaruton tapaukset lähellä Suomea havaittiin Leningradin alueella ja Pietarissa vuonna 2009. Suomessa alettiin näiden tapausten jälkeen tehostaa afrikkalaisen sikaruton seurantaa ja vastustusta.

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus on erittäin kestävä. Se säilyy kuumentamattomassa lihassa (esim. savulihassa) yli vuoden. Sairastuneitten eläinten eritteet ja metsään jääneet raadot sisältävät paljon virusta. Virus voi kantautua myös esimerkiksi kenkien, autonrenkaitten ja autonpohjien tai metsästysvarusteitten mukana.

Seminaari afrikkalaisen sikaruton torjunnasta 23.11.2018, ilmoittaudu tästä linkistä.

Seminaarin ohjelman löydät tästä linkistä.

Ministerial Conference on African swine fever 1.–2.6.2017

Lisätietoa verkossa

Lisätietoja

Katri Levonen, neuvotteleva virkamies 
MMM, Ruokaosasto, Eläin- ja kasvinterveyden yksikkö 0295162385