Hyppää sisältöön
Media

Afrikkalaisen sikaruton torjuntaa tehostetaan – Tulli kouluttaa uuden ruokakoiran Helsinki-Vantaan lentoasemalle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2019 10.00
Tiedote

Tulli tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa kouluttamalla uuden eläinperäisiä elintarvikkeita etsivän tullikoiran, ruokakoiran. Uusi ruokakoira sijoitetaan Helsinki–Vantaan lentoasemalle, koska afrikkalainen sikarutto on levinnyt viime vuosina Aasiaan ja koska matkustajamäärät Aasiasta Suomeen ovat suuria.

Afrikkalaista sikaruttoa havaittiin ensimmäisen kerran Kiinan koillisosassa heinäkuussa 2018 ja sen jälkeen se on levinnyt rajusti Kiinassa läpi lähes koko maan. Tauti on levinnyt myös Kiinan naapurimaihin.

”Tilanne maailmalla on tällä hetkellä huolestuttava afrikkalaisen sikaruton levitessä ja aiheuttaessa valtavia tappiota sikataloudelle. Suomessa viranomaiset tekevät jatkuvasti saumatonta yhteistyötä elintarviketuliaisten matkustajavalvonnan tehostamiseksi sekä asiaa koskevan tiedotuksen ja tietoisuuden lisäämiseksi. Jokaisella meistä on vastuu, ettemme tuo mukanamme tuliaisina mitään lihaa, jotta emme vahingossakaan levittäisi eläintauteja tuliaisruoan mukana”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Finavian tilastojen mukaan Kiinan matkustajaliikenne Finavian lentoasemilla oli vuonna 2018 lähes 600 000 matkustajaa. Se on noin 12,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017 ja noin 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Ruokakoiran tehtävään valitun labradorinnoutaja Ricon tehtävänä on löytää lentomatkustajien mukanaan tuomat eläinperäiset elintarvikkeet Helsinki–Vantaan lentoasemalla. Lentoaseman lisäksi Rico toimii pääkaupunkiseudun satamissa etsimässä EU:n sisäliikenteessä matkustavien henkilöiden matkatavaroista villisian lihaa.

”Uuden ruokakoiran myötä Tullin elintarvikkeiden haltuunottojen odotetaan moninkertaistuvan lentoasemalla”, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen on suuri, kymmenien miljoonien eurojen, taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. Matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien torjunnassa, koska virukset voivat levitä elintarvikkeiden, kuten eväiden ja niiden saastuttamien tavaroiden välityksellä. Tehostaakseen valvontaa Tulli rakentaa koko itärajan ja tärkeimmät lentoasemat kattavaa informaationäyttöjärjestelmää eläintaudeista varoittavan tiedon jakamiseksi.

Ricon ohjaajana toimii tullitarkastaja Kimmo Linden. Linden on toiminut Helsingin satamissa erilaisissa tullivalvontatehtävissä 20 vuotta. Ruokakoira Rico on aloittanut tullikoiran peruskoulutuksen ja operatiivisissa tehtävissä se aloittaa kesällä 2020.

Suomen ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä 14.6.2018 itärajalla. Aino on menestynyt hienosti työssään laittomien tuliaiselintarvikkeiden etsimisessä, muun muassa matkustajien matkatavaroista. Toukokuussa 2019 ruokakoira Ainon havaitsemien laittomien ruokatuliaisten saldo saavutti 1 000 kilon rajan.

Afrikkalainen sikarutto uhkaa sikataloutta

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on vakava uhka suomalaiselle ja eurooppalaiselle sianlihantuotannolle. ASF on afrikkalainen sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Tauti on sioille tappava, sitä vastaan ei ole olemassa hoitoa eikä rokotetta. Virus ei tartu ihmiseen.

Virusta ei ole todettu Suomessa. Sitä kuitenkin esiintyy muun muassa EU-alueen itäosissa, kaikissa Baltian maissa ja EU:n itäisissä naapurimaissa. Tauti leviää maasta toiseen ihmisten huolimattoman toiminnan takia ja eläinten mukana.

Lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on eläintautien leviämisriskin takia EU-lainsäädännöllä kiellettyä.

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö:
erityisavustaja Satu Haapaniemi, p. 050 400 5193
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio p. 0400 291 910
erityisasiantuntija Leena Salin p. 029 516 2412  

Ruokavirasto:
ylijohtaja Pia Mäkelä p. 050 448 1302

Tulli:
valvontajohtaja Mikko Grönberg p. 040 332 2679

Liitteet:

Taustamateriaali: Afrikkalainen sikarutto: yksityisen tuonnin rajoitukset ja valvonta

EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Jari Leppä Ruoka ja maatalous