- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- EU ja kansainväliset asiat
Kansainväliset ja EU:n metsäasiat
Kansainväliset ja EU:ssa tehdyt metsä- ja ympäristöpoliittiset sitoumukset ja sopimukset vaikuttavat merkittävästi Suomen metsäsektoriin ja puuta jalostavaan teollisuuteen.
Viime vuosikymmeninä keskeisiä teemoja kansainvälisessä metsäpoliittisessa keskustelussa ovat olleet mm. kestävän metsätalouden edistäminen, metsäkadon pysäyttäminen, metsien ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, kestävyyden todentaminen metsien hoidossa ja käytössä, ilmastonmuutoksen hillintä, bioenergia, laittomien hakkuiden ja niihin liittyvän kaupan torjunta sekä hyvä hallinto.
Suomi toimii aktiivisesti kansainvälisessä metsä- ja ympäristöpolitiikassa
Tärkeimpiä kansainvälisen metsäpolitiikan prosesseja ja sopimuksia ovat mm. YK:n metsäfoorumi, YK:n ilmastosopimus ja biodiversiteettisopimus, Euroopan metsäministerikonferenssit sekä Euroopan talouskomission (UNECE) ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) metsäsektoria koskeva työ sekä kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toiminta.
Suomen liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1995 merkitsi samalla myös EU:n metsiä koskevien säädösten huomioonottamista kansallisessa lainsäädännössä. Vaikka EU:lla ei ole yhteiseen maatalouspolitiikkaan verrattavaa yhteistä metsäpolitiikkaa, metsiin liittyvät asiat sisältyvät useisiin EU:n eri sektoreiden politiikkoihin.
Lisätietoja
Heikki Granholm, luonnonvaraneuvos
maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvaraosasto, Luonnonvara- ja vesitalousyksikkö Puhelin:0295162130 [email protected]