Suomi on yksi maailman pohjoisimmista ruuantuotantoalueista ja olemme omavaraisia elintarvikkeiden saatavuuden suhteen. Muuttuva maailma haastaa meidät. Tarvitsemme yhteisen vision ja strategian siitä, millainen ruokamaa haluamme tulevaisuudessa olla ja miten varmistamme pohjoisen puhtaan ruuan tuleville sukupolville ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.

Näin syntyy strategia 2040

Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Strategia luo yhteisen näkemyksen taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästä ruokajärjestelmästä ja tukee EU:n seuraavan yhteisen maatalouspolitiikkakauden (CAP) suunnittelua. Strategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina.

Strategian perustana on ymmärrys suomalaisen ruuantuotannon nykytilasta. Yhdessä luodaan ensin visio, joka kertoo sellaisesta ruokajärjestelmän tulevaisuuden toiminnasta, joka parantaa ja ylläpitää hyvinvointia, jatkuvuutta ja pitkän aikavälin menestystä. Sen jälkeen suunnitellaan ja valitaan keinot, joilla tavoitteet saavutetaan ja visiosta tulee totta.

Strategian tavoitteet

Strategiaa valmistellaan kiinteässä sidosryhmäyhteistyössä. Tärkeimmät yhteistyötahot ovat suomalaisen ruokajärjestelmän toimijat, esimerkiksi maanviljelijät ja nuoret. Osallistumiseen on tarjolla useita eri vaihtoehtoja; alueellisia työpajoja, Teams-työpajoja, webinaareja, haastatteluja ja kyselyitä. 

Yhteistyötahot

Strategiatyötä ohjaa poikkihallinnollinen ja ruokajärjestelmän eri sektoreilta koostuva asiantuntijajoukko. Ryhmä ohjaa ja edistää ruuantuotannon pitkänaikavälin strategian ja kasvuohjelman edistymistä. Ohjausryhmä informoi Puhtaan energian, ympäristön ja huoltovarmuuden ministerityöryhmää työn edistymisestä.

Strategiatyön taustaa

Strategiatyö on jatkoa Ruokapoliittiselle selonteolle vuodelta 2017 ja Yhteinen ruokapöytä –keskustelufoorumin visiotyölle vuodelta 2022.