Suomi on yksi maailman pohjoisimmista ruuantuotantoalueista ja olemme omavaraisia elintarvikkeiden saatavuuden suhteen. Muuttuva maailma haastaa meidät. Tarvitsemme yhteisen vision ja strategian siitä, millainen ruokamaa haluamme tulevaisuudessa olla ja miten varmistamme pohjoisen puhtaan ruuan tuleville sukupolville ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.

 

Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiatyön vaiheet vuonna 2025

Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Strategia luo yhteisen näkemyksen taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästä ruokajärjestelmästä ja tukee EU:n seuraavan yhteisen maatalouspolitiikkakauden (CAP) suunnittelua. Strategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina.

Strategian perustana on ymmärrys suomalaisen ruuantuotannon nykytilasta. Yhdessä luodaan ensin visio, joka kertoo sellaisesta ruokajärjestelmän tulevaisuuden toiminnasta, joka parantaa ja ylläpitää hyvinvointia, jatkuvuutta ja pitkän aikavälin menestystä. Sen jälkeen suunnitellaan ja valitaan keinot, joilla tavoitteet saavutetaan ja visiosta tulee totta.

Strategian tavoitteet

Strategiaa valmistellaan kiinteässä sidosryhmäyhteistyössä. Tärkeimmät yhteistyötahot ovat suomalaisen ruokajärjestelmän toimijat, esimerkiksi maanviljelijät ja elintarviketeollisuus. Osallistumiseen on tarjolla useita eri vaihtoehtoja; alueellisia työpajoja, Teams-työpajoja, webinaareja, haastatteluja ja kyselyitä. 

Yhteistyötahot

Strategiatyötä ohjaa poikkihallinnollinen ja ruokajärjestelmän eri sektoreilta koostuva asiantuntijajoukko. Ryhmä ohjaa ja edistää ruuantuotannon pitkänaikavälin strategian ja kasvuohjelman edistymistä. Ohjausryhmä informoi Puhtaan energian, ympäristön ja huoltovarmuuden ministerityöryhmää työn edistymisestä.

Strategiatyön taustaa

Strategiatyö on jatkoa Ruokapoliittiselle selonteolle vuodelta 2017 ja Yhteinen ruokapöytä –keskustelufoorumin visiotyölle vuodelta 2022.

Näin syntyi visio 2040

Piirroskuvassa on kaurantähkiä ja vuosiluku 2040.

Visio 2040: Erinomaista ruokaa maailman kestävimmästä ruokajärjestelmästä!

Visio painottaa ruuantuotannon kestävyyttä ja kertoo, että kehitämme ruokajärjestelmiä ja niiden arvoketjuja. Visio ja sen päämäärät kattavat taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden. Tavoitteena on hyvinvoinnin jatkuva parantaminen ja ylläpitäminen.


Päämäärä 1: Suomalainen ruokajärjestelmä edistää kansallista kokonaiskestävyyttä. ​

Kuvassa mies ja nainen katselevat kauppahallin kalatiskiä kiinnostuneen näköisinä..

Oikeudenmukainen ruokajärjestelmä luo Suomeen kestävää taloudellista hyvinvointia sekä huoltovarmuutta. Ruokajärjestelmän toimijoina käytämme luonnonvaroja kestävästi samalla kun huolehdimme ihmisten, yhteisöjen ja eläinten hyvinvoinnista. 


Päämäärä 2: Ruokakulttuuri on kilpailukyvyn perusta.

Nuori isä ja pieni poika istuvat iloisina aamiaispöydässä. Poika on juonut mustikkamehua ja näyttää sinistä kieltään.

Arvostamme kotimaista ruokaa ja ruokajärjestelmän toimijoita. Olemme ylpeitä suomalaisesta ruokakulttuurista, joka luo alalle arvonlisää ja on perusta kansainväliselle kilpailukyvylle. Ruokakulttuuri vahvistaa terveellisiä ja kestäviä ruokavalintojamme.


Päämäärä 3: Tieto ja tutkimus palvelevat ruokajärjestelmää.

Poikkitieteellinen tutkimustieto, innovaatiot ja data mahdollistavat kestävän ruokajärjestelmän menestymisen ja kehittymisen. Suomalainen ruoka-ala on vetovoimainen yrittäjyydelle ja investoinneille sekä houkutteleva opiskelu- ja työpaikkana.


Vision kommentointi päättyi lokakuussa 2024. Visio käsiteltiin joulukuussa puhtaan energian, ympäristön ja huoltovarmuuden ministerityöryhmässä. Visio toimii pohjana vuoden 2025 strategiatyölle. Visiota tarkastellaan jatkuvasti ja on mahdollista, että strategiatyön edistyessä siihen tulee muutostarpeita. Lopullinen visio vahvistetaan strategian yhteydessä.