Kouluruuan kehittämisohjelma
Maa- ja metsätalousministeriö asetti lokakuussa 2021 työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman mukaisen kouluruuan kehittämisohjelman. Ohjelma julkaistiin 7.12.2022.
Julkaisu
Kouluruuan kehittämisohjelma (Kouluruokaohjelma) käy läpi keskeisimmät kouluruokailun kehittämistä ja uudistamista vaativat osa-alueet ja ehdotukset niiden kehittämiseksi.
Kouluruuan kehittämisohjelma (pdf)
Programmet för utveckling av skolbespisningen (pdf)
Development Programme for School Meals (pdf)
Kouluruokaohjelman kiinnostavimmat
Kouluruokaohjelman kiinnostavimmat –artikkelisarjassa (linkki: https://mmm.fi/kouluruokailun-kiinnostavimmat) esitellään käytännön esimerkkejä kouluruokailua edistävistä toimenpiteistä.
Tukimateriaali
- Kehittämisehdotukset kunnille ja oppilaitoksille (A4, pdf)
- Vinkkejä koulun välipalalle (pdf)
- Koulun välipalat -diaesitys (pdf)
Tavoitteet
Kouluruuan kehittämisohjelman tavoitteena on
-
Lisätä kouluruuan arvostusta
-
Lisätä kouluruokailuun osallistumista
-
Kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä
-
Etsiä ratkaisuja, jolla välipala voidaan tuoda osaksi kouluruokaa jokaiseen kouluun
-
Pyrkiä parantamaan kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta
-
Kehittää tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua
Kouluruokaohjelma kohdentuu peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailuun.
Työryhmä
Kehittämisohjelman laadinnasta on vastannut moniammatillinen työryhmä.
Työryhmätyön lisäksi valmistelussa on kuultu laajasti kouluruokailuun liittyviä sidosryhmiä ja erityisesti sen asiakkaita eli oppilaita. Laadinnan lisäksi työryhmä huolehtii, että ohjelman kehittämisehdotuksia viedään käytäntöön ja kouluruokailuun liittyvä yhteistyö vahvistuu
Työryhmän muistiot ovat valtioneuvoston hankeikkunassa.
Aikataulu ja toimenpiteet
Ohjelma on valmistunut aikataulun mukaisesti 2022 mennessä. Ohjelmaa jalkautetaan kuntiin, oppilaitoksiin ja sidosryhmiin 1.1.-30.6.2023.
Seuraa somessa
Kouluruuan kehittämisohjelman etenemistä voi seurata @mmm_fi -somekanavissa ja Twitterissä aihetunnisteella #kouluruokaohjelma.
Ajankohtaista
- Uutinen 1.6.2023: Maksuton hedelmävälipala on oppilaiden suosiossa
- Uutinen 17.3.2023: Oppilasravintola Timjami edistää kouluruokailun vastuullisuutta
- Uutinen 8.3.2023: Hiilidiili-merkki auttaa oppilaita valitsemaan ympäristön kannalta hyviä pääruokavaihtoehtoja
- Uutinen 21.12.2022: Asiantuntijatukea kouluruokailun paikalliseen kehittämistyöhön
- Tiedote 7.12.2022: Kouluruokaohjelma nostaa esille ajankohtaiset kehittämistarpeet
- Uutinen 6.10.2022: Lasten ja nuorten osallistaminen kouluruokailuun puhututti Ylen Hyvin sanottu –keskustelufestivaaleilla
- Raportti 10.6.2022: Nuorten kuuleminen tulevaisuuden kouluruokailusta keväällä 2022
- Uutinen 1.6.2022: Luomumaito vie julkista sektoria kohti 25 % luomutavoitetta
- Uutinen 10.5.2022: Maksuton aamupuuro auttaa jaksamaan ensimmäiset tunnit
- Uutinen 19.4.2022: Kouluruokaa kehitetään oppilaita kuunnellen ja vaihtoehtoja tarjoten
- Uutinen 18.2.2022: Kotimaisista raaka-aineista valmistuu vastuullista kouluruokaa
- Blogi 31.1.2022: Kouluruoka - maistuvaa ruokaa yhdessä syöden
- Uutinen 21.12.2021: Kouluruuan kehittämistyö on käynnistynyt
- Tiedote 12.10.2021: Kouluruoka on päivän tärkein ateria – työryhmä asetettu kouluruuan kehittämistyöhön
- Työryhmän asettamispäätös 12.10.2021
Katso myös
Kouluruoan kehittämisohjelman työryhmä 2.0 valtioneuvoston hankeikkunassa