Kouluruokaohjelman kiinnostavimmat
Maksuton hedelmävälipala on oppilaiden suosiossa
Asikkalassa on vuoden alusta alkaen tarjottu maksuton hedelmä- ja juuresvälipala kaikille ala- ja yläkoulun oppilaille. Välipala on ollut suosittu, sillä se lisää erityisesti iltapäivän jaksamista.
Välipalan käyttöönottoa edelsi kokeilu, jossa testattiin, miten erilaiset välipalat sopivat koulun arkeen. Samalla haluttiin selvittää, millainen välipalakonsepti palvelisi kaikkia oppilaita.
- Kokeilimme leipävälipalaa ja hedelmä- ja juuresvälipalaa. Lisäksi yläkoululaiset söivät puuroaamiaista. Kokeilusta saatujen tulosten ja oppilaille suunnattujen kyselyjen perustella hedelmä ja juures osoittautuivat suosituimmiksi ja samalla helpoiten toteutettaviksi vaihtoehdoiksi, kertoo tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen Asikkalan kunnasta.
Kokeilu osoitti, että oppilaiden itse voitelema leipävälipala vie liian paljon aikaa ja koulupäivän rytmi kärsii liikaa. Yläkoululaiset vastasivat kyselyyn, että hedelmä- tai juuresvälipala on toivotumpi vaihtoehto kuin puuroaamiainen.
- Välipalan jakelun järjestäminen on tärkeä ratkottava kysymys. Aluksi oppilaat hakivat hedelmän ruokasalista, mutta se koettiin hankalaksi, sillä alakoulun oppilaat jäivät reissulleen ja yläkoululaiset eivät malttaneet tulla ruokasaliin asti. Nyt välipala jaetaan alakoululla luokissa ja yläkoululla pääaulassa, mikä on toiminut hyvin, kertoo Pettinen.
Pääsääntöisesti välipala tarjotaan iltapäivällä. Alakoulun opettaja voi päättää, että jos välipala tukee jaksamista paremmin esimerkiksi liikuntatuntien vuoksi, se voidaan syödä jo aamupäivällä.
- Oppilaille on ollut tärkeä muistuttaa, että hedelmien kuoret ja omenan kannat pitää laittaa biojäteastiaan. Silloin vältetään sotkua ja siivouksen tarvetta koulun tiloissa, kertoo Pettinen.
Kouluruokailusuositusten mukaan kouluissa tulisi tarjota maksutonta välipalaa, jos oppitunnit jatkuvat koulumatkat huomioiden yli kolme tuntia lounaan jälkeen. Asikkalassa välipalaa tarjotaan yhdenvertaisuuden vuoksi kaikille halukkaille ennen koulun loppua.
Välipalasta on viestitty ahkerasti oppilaille ja koteihin. Wilman kautta on tiedotettu kodeille, opettajat ovat puhuneet oppilaille, asiasta on mainittu aamunavauksissa ja ruokapalvelu on tehnyt julisteita ruokasaliin. Tärkeä viestintäkanava on ollut myös sosiaalinen media, johon laitetaan valokuva päivän kouluruoka-annoksesta ja tarjolla olevasta välipalasta.
- Olemme saaneet harvinaisen paljon hyvää palautetta. Vanhemmat ovat lähettäneet Wilman kautta kiitosviestejä keittiöille ja pieniä lisätoiveita on esitetty esim. hedelmäveitsiä on toivottu opettajan käyttöön, jotta hammasraudoilla varustetut oppilaatkin saavat välipalan syötyä, kertoo Pettinen.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Auli Väänänen, p. 029 5162 031