Ajankohtaista
Suomen metsien käyttöä ohjataan lainsäädännön ohella useilla kansallisilla strategioilla ja ohjelmilla, joista keskeisin on juuri uudistettu vuoteen 2035 ulottuva kansallinen metsästrategia. Tältä sivulta löydät ajankohtaiset tiedot metsäpolitiikkaa ohjaavista strategioista, lainsäädännön päivityksistä ja metsienhoidon ohjauksesta.
Strategiat ja ohjelmat
Kansallinen metsästrategia sisältää Suomen metsäpolitiikan keskeiset linjaukset. Kansallinen metsäneuvosto hyväksyi joulukuussa 2022 uuden vuoteen 2035 ulottuvan Kansallisen metsästrategian (KMS2035). Strategian toimeenpano aloitettiin vuoden 2023 alussa.
Kansallisessa metsästrategiassa kuvataan keskeiset metsäalan kehittämisen tavoitteet ja painopisteet. Kansallinen metsästrategia 2035 on yhteensovittava elinkeinostrategia. Siinä yhdistyy ajanmukaisesti kokonaisvaltainen kestävä kehitys sekä myös metsien merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.
Lisätietoja
Kansallinen metsästrategia 2035
Neuvotteleva virkamies Satu Rantala, p. 029 516 2045
Valtioneuvosto hyväksyi ja antoi eduskunnalle selonteon maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmasta heinäkuussa 2022. Suunnitelman avulla maankäyttösektori kytketään entistä tiiviimmin osaksi kansallisen ilmasto- ja energiapolitiikan suunnittelua ja toimeenpanoa. Ilmastokestävän metsätalouden osalta tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa metsien hiilinieluja huolehtimalla metsien hoidosta, kasvukyvystä ja terveydestä sekä edistämällä monipuolisia metsien kasvatus- ja käsittelytapoja. Metsäpinta-alaa pyritään lisäämään mm. joutoalueita metsittämällä ja metsäkatoa vähentämällä. Tavoitteena on edistää myös pitkään hiiltä varastoivien puutuotteiden käyttöä. Maankäyttösektorin ilmastotoimia edistetään myös nykyisillä ohjaus- ja kannustejärjestelmillä, sekä hanketoiminnalla etenkin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuudessa.
Lisätietoja
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma MISU
Ilmastokestävän metsätalouden hankkeet
Luonnonvaraneuvos Heikki Granholm, p. 029 516 2130
Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman METSO 2008–2025 tavoitteena on lisätä metsien suojelua vapaaehtoisin keinoin. Ohjelma täydentää Kansallista metsästrategiaa ekologiseen kestävyyteen liittyvissä tavoitteissa. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys. Ohjelman aikana pyritään rauhoittamaan yhteensä 96 000 hehtaaria metsämaata vuoteen 2025 mennessä, minkä lisäksi ympäristötuella ja luonnonhoitohankkeilla turvataan 82 000 hehtaaria talousmetsien luontokohteita. Suojelutavoitteesta oli vuoden 2022 loppuun mennessä saavutettu 93 prosenttia eli lähes 89 000 hehtaaria. Ympäristötukisopimusten ja luonnonhoitotöiden tavoitteesta on saavutettu 73 prosenttia eli noin 59 800 hehtaaria.
METSO-ohjelman jatkuminen vuoteen 2030 asti on mukana Helmi-ohjelmasta tehdyssä valtioneuvoston periaatepäätöksessä. METSO-ohjelman jatkokauden sisältö ja uudet tavoitteet määritellään viimeistään vuonna 2025.
Lisätietoja
Metso-ohjelma
Metsonpolku.fi
Neuvotteleva virkamies Ville Schildt, p. 029 516 2190
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Ohjelmaa toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Toimia tehdään sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella.
Helmi-ohjelman keskeinen tavoite on tarkastella elinympäristöjä ja niiden tarvitsemia ennallistamis- ja hoitotoimia laajoina kokonaisuuksina ja usean toimijan yhteistyönä. Kunnostus- ja hoitotoimia keskitetään, jotta ne olisivat luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman vaikuttavia. Ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Helmi-ohjelmassa on 40 toimenpidettä eri elinympäristöjen ennallistamisen, hoidon ja suojelun parantamiseksi.
Lisätietoja
Helmi-ohjelma
Yhteyshenkilö MMM:ssa: neuvotteleva virkamies Ville Schildt, p. 029 516 2190
Ilmasto- ja energiastrategia
Suomi on asettanut tavoitteeksi nostaa vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian osuuden yli 50 prosenttiin loppukulutuksesta, energiaomavaraisuuden kasvattamisen yli 55 prosenttiin, Suomeen tuodun öljyn kotimaisen käytön puolittamisen sekä uusiutuvan energian osuuden nostamisen.
Valtioneuvosto lähetti kesäkuussa 2022 kansallisen ilmasto- ja energiastrategian selontekona eduskuntaan. Päähuomio strategian politiikkatoimissa kiinnitetään EU:n vuodelle 2030 asettamien ilmasto- ja energiatavoitteiden täyttämiseen ja hallitusohjelman hiilineutraalius 2035 -tavoitteeseen. Strategia kattaa kaikki kasvihuonekaasupäästöt päästökauppa-, taakanjako- ja maankäyttösektoreilla sekä maankäyttösektorin ja muiden alojen hiilinielut.
Metsäsektoria ilmasto- ja energiastrategiassa koskevat sekä hiilinieluja että uusiutuvan energian lisäämistä koskevat linjaukset.
Lisätietoja
Valtioneuvoston selonteko kansallisesta ilmasto- ja energiastrategiasta
Strategiasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö
Yhteyshenkilö MMM:ssa: neuvotteleva virkamies Kaisa Pirkola p. 029 5162 350
Biotalousstrategia
Keväällä 2022 julkaistu päivitys Suomen biotalousstrategiasta pyrkii edistämään uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvien uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä, minkä avulla tuetaan talouskasvua, työllisyyttä ja Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Strategian visiona on kestävästi kohti korkeampaa arvonlisää. Strategian päämäärä on luoda Suomeen kilpailukykyisen biotalouden toimintaympäristö, uutta liiketoimintaa biotaloudesta, vahva osaamisperusta alalle, sekä varmistaa biomassojen käytettävyys ja kestävä käyttö. Vuonna 2023 jatketaan strategian toimeenpanon suunnittelua ja toteutusta.
Lisätietoja
Biotalousstrategia
Biotalouden hankkeet
Strategiasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö
Yhteyshenkilö MMM:ssa: biotalousneuvos Anne Vehviläinen, p. 029 516 2236
Päivitykset lainsäädäntöön ja metsänhoidon ohjaukseen
Metsätuholakiin sisältyvä tukijärjestelmä mahdollistaa laajojen metsätuhojen torjunnasta aiheutuneiden kustannusten ja vahinkojen korvaamisen maanomistajalle. Tukijärjestelmä tulee uusia määräajoin EU:n päivittyvien valtiontukisääntöjen ja tukijärjestelmän notifioinnin mukaisena. Metsätuholakiin tehtävien muutosten tavoitteena on jatkaa tukijärjestelmän voimassaoloaikaa laajojen metsätuhojen torjunnan mahdollistamiseksi jatkossakin. Samalla lakiin on tarkoitus lisätä säännökset juurikäävän torjunnasta poikkeuksellisissa olosuhteissa ja tätä koskevasta ammattimaisen toiminnanharjoittajan ilmoitusvelvollisuudesta. Lisäksi ajantasaistetaan metsätuholain toimeenpanoon liittyvien virastojen nimet, terminologia ja viittaukset muuhun lainsäädäntöön. Muutosten on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian vuoden 2023 alussa.
Lisätietoja
Metsätuhojen torjunta
Asiantuntija Aleksi Nurmi, p. 029 516 2136
Tukijärjestelmä joutoalueiden metsittämiseksi tuli voimaan vuonna 2021. Tukea voidaan myöntää yksityisille maanomistajille joutoalueiden, kuten maatalouskäytön ulkopuolelle jääneiden peltolohkojen ja turvetuotannosta poistuneiden alueiden metsittämiseen. Nykyinen tukijärjestelmä päättyy vuoden 2023 lopussa. Tavoitteena on uudistaa tukijärjestelmää siten, että se jatkuisi vuoden 2024 alusta lähtien.
Lisätietoja:
Joutoalueiden metsitystuki
Neuvotteleva virkamies Kaisa Pirkola p. 029 5162 350
Eduskunta on hyväksynyt metsätalouden uuden määräaikaisen kannustejärjestelmä METKAn. METKA tulee korvaamaan nykyisen Kemera-tukijärjestelmän. Uuden kannustejärjestelmän voimaantulo edellyttää vielä komission hyväksyntää. Tavoitteena on, että METKA-kannustejärjestelmä tulisi voimaan vuoden 2024 alusta.
Lisätietoja:
Kestävän metsätalouden rahoituslain muutokset
Metsäneuvos Niina Riissanen p. 029 5162 339
Metsänhoidon suositukset ovat ohjeistus metsänhoidon perusteista ja menetelmistä. Ne kokoavat parhaat keinot ja vaihtoehdot suomalaisen metsän kestävään hoitoon. Suositukset tarjoavat metsänomistajalle perusteita metsänhoidon ja -käytön valintoihin. Niiden tavoitteena on neuvoa ja kannustaa metsänomistajia hoitamaan metsiään hyvin. Suositusten noudattaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoisuudesta huolimatta metsänhoidon suositukset ovat laajasti käytössä suomalaisessa metsätaloudessa.
Suosituksia päivitetään säännöllisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Metsänhoidon suositustyössä on uudistettu sisällöt ilmastokestävän metsätalouden mukaisiksi. Metsätuhoriskeistä ja niiden hallinnasta sekä suometsien hoidon kokonaisuudesta on julkaistu päivitetyt suositukset. Harvennusmalleja uudistetaan toimimaan dynaamisesti. Vuonna 2022 käynnistyi talousmetsien luonnonhoidon suositusten uudistaminen.
Lisätietoja:
Metsänhoidon suositukset, MMM
Metsänhoidon suositukset, Tapio
Neuvotteleva virkamies Satu Rantala, p. 029 516 2045