FI SV EN

Elintarvikkeet

Suomessa tuotettavien ja kulutettavien elintarvikkeiden turvallisuus on kansainvälisesti korkealla tasolla. Turvallisuus syntyy koko elintarvikeketjun toiminnan tuloksena.

Kotimaassa tuotetut tuotteet eivät sisällä kuluttajalle vaarallisia määriä kemiallisia aineita. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita esiintyy hyvin vähän tutkituissa elintarvikkeissa. Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden hyvän tilanteen säilyttäminen edellyttää jatkuvaa tilanteen seurantaa ja tiukkoja bioturvallisuustoimia sekä alkutuotannossa että teollisuudessa.

Ruokapetosten määrä kasvaa maailmalla ja myös Suomessa havaitaan petoksellista toimintaa. Petoksissa elintarvikkeen ja sen raaka-aineiden jäljitettävyys on keskeistä. Petosten lisäksi elintarvikeketjussa todetaan muutakin rikollista toimintaa. Rikollinen toiminta voi olla ammattimaista taloudellisen voiton tavoittelua ja sillä voi olla ulottuvuuksia laajalle elintarviketoiminnan ulkopuolelle. 

Tavoitteena on, että suomalaiset kuluttajat syövät vastuullisesti tuotettua, maukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa.

Lisätietoja

Sebastian Hielm, elintarviketurvallisuusjohtaja 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Elintarviketurvallisuusyksikkö Maatalous- ja kalastusneuvosto  0295162305