Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakija: Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Kirsi Mikkonen (Helsingin yliopisto)
Kokonaisrahoitus: 166 000 €
Hankeaika: 1.1.2022-31.3.2024
Hanke päättynyt.
Jopa 45 prosenttia tuotetuista tuoreista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista päätyy hävikkiin. Hävikki nostaa elintarvikkeiden hintatasoa ja aiheuttaa kuluja ruokaketjun toimijoille. Lisäksi hävikkiin päätyvien kasvisten tuotannon, prosessoinnin, logistiikan ja pilaantumisen ympäristövaikutukset ovat merkittävät. Marjat ovat erityisen herkkiä kasviksia ja niillä on lyhyt hyllyikä, minkä vuoksi ne ovat vaativa ja herkkä tuotekategoria. Helsingin yliopistosta lähtöisin olevan kasvisten säilyvyyttä parantava uudenlainen teknologian auttaa ylläpitämään tuoreiden marjojen laadullisia ominaisuuksia tuotanto- ja jakeluketjun läpi aina kuluttajalle asti. Kyseessä on luontaisista lähtöaineista valmistettava pakkaukseen lisättävä aktiivinen komponentti, josta haihtuva yhdiste hidastaa kasvisten luonnollista vanhenemista ja mikrobiologista pilaantumista. Tämä kaksoisvaikutus yhdessä aktiivisen komponentin jatkuvan tuotannon kanssa tekee ratkaisusta tehokkaan ja ainutlaatuisen. Teknologia toimii hyvin myös lämpimissä säilytysolosuhteissa. Näiden ominaisuuksien ansiosta ratkaisu auttaa ylläpitämään marjojen laatua myös haastavammissa olosuhteissa.
Hankkeen keskeinen tavoite on teknologian edistäminen ratkaisuna niin, että se soveltuu hyödynnettäväksi elinkeinon toiminnassa ja tuottaa lisäarvoa. Ratkaisun on sovittava saumattomasti tuottajien ja elintarviketeollisuuden prosesseihin ja täytettävä teollisuuden vaatimukset. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä elinkeinon erilaisten toimijoiden kanssa. Hankkeella onkin vahva toimialan näkemyksiä edustava ohjausryhmä ja ruokaketjun eri tasoilta koostettu kumppaniverkosto. Elinkeinon tarpeet ja vaatimukset ohjaavat ratkaisun työstämistä. Teknologiaa testataan aidossa ympäristössä ja prosesseissa. Käytännönläheisen tutkimusotteen avulla voidaan varmistua, että hankkeen tulosten jalkauttaminen elinkeinoon onnistuu mahdollisimman jouhevasti, tuottaen lisäarvoa kaikilla tasoilla tuottajasta kuluttajaan.