- Ruoka ja maatalous
- Eläimet ja kasvit
- Metsät
- Maaseutu
- Kalat
- Riista
- Vesi
- Maanmittaus, paikkatiedot ja huoneistot
- Luonto ja ilmasto
- Bio- ja kiertotalous
- Tutkimus ja kehittäminen
- Tutkimusstrategiat ja tutkimussuunnitelmat
- Hakuilmoitukset
- Lomakkeet ja ohjeet
- Rahoitettu tutkimus ja kehittäminen
- Rahoitus ennen vuotta 2019
- Makera 2020
- Kaukokartoitusmenetelmät peltojen laadun arviointiin ja pisteytykseen – Kohti kestävää peltoreformia
- Politiikkatoimet maatalouden rakenteen kehittämiseen
- Maatalousyrittäjien tulonmuodostus ja työajan käyttö
- Tuottajien yhteistyön markkinavaikutukset
- Toimiva säätösalaojitus turvepeltojen hiili- ja ravinnepäästöjen vähentäjänä
- Orgaanisten maiden ilmastopäästöjen hillintä nautakarjatiloilla
- Maan hiiltä viljelytoimilla, satovarmuutta maan hiilestä
- Puutarhatuotannon uusien menetelmien elinkaariset ympäristövaikutukset
- Vastuullinen elintarvikesektori - kohti globaaleja kestävän kehityksen tavoitteita
- Mikromuovit maatalousmaassa – Päästöt, vaikutukset ja vähentäminen
- Porkkanakempin ja porkkanan varastotautien hallinta uusilla biologisilla menetelmillä
- Perunan kuoppataudin syyt ja seuraukset
- Jauhiaistorjunnan uudet strategiat kasvihuonetuotannossa
- Äärevien kasvuolojen vaikutus kylvösiemenen itävyyteen ja elinvoimaan
- Lypsylehmien kuolemaan johtavat syyt ja riskitekijät
- Lintuinfluenssan leviämiseen vaikuttavien riskitekijöiden kartoitus ja sen alueellinen ja ajallinen esiintyminen Suomen kananmuna- ja broilerituotannossa
- Kaniinien hyvinvointi
- Villisian aiheuttamien maatalousvahinkoriskien hallinta
- Makera 2019
- Makera 2018
- T & K 2019
- ERA-NET -yhteistyö
- Valtionavustukset
- SCAR Suomi
- MATO 2016 - 2020
- Kansallinen tutkimusyhteistyö
- Kansainvälinen tutkimusyhteistyö
- MMM:n hallinnonalan tutkimuslaitokset
- EU ja kansainväliset asiat
Vastuullinen elintarvikesektori - kohti globaaleja kestävän kehityksen tavoitteita
Hakijat: Luonnonvarakeskus (Luke)
Vastuututkija: Anu Reinikainen (Luke)
Kokonaisrahoitus: 235 000 €, josta 160 000 € vuonna 2020
Hankeaika: 1.3.2020-31.3.2023
Kestävän kehityksen tavoitteiden (Sustainable Development Goals, SDG) saavuttaminen edellyttää ruuantuotannon ja -kulutuksen kestävyyden tarkastelua. Ruokaketjun ja alkutuotannon vastuullisuustyötä tulee edistää tieteellisesti, tutkimus- ja sidosryhmälähtöisesti, SDG tavoitteet ja toimialojen erityispiirteet huomioiden. Kullekin tuotantoalalle tulisi kehittää omat, koko tuotantoketjun kattavat vertailukelpoiset vastuullisuuden toiminnalliset kriteerit ja mittarit integroituna kestävän kehityksen tavoitteisiin. Hanke on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä alan yritysten ja toimialajärjestöjen kanssa. Monet yrityksistä ovat mukana hankkeen toteutuksen eri tasoilla: Fazer Oy, Arla Oy, Vaasan Oy hankekumppaneina ja rahoittajina, työpajatyöskentelyssä mukaan sitoutuneet mm. Valio Oy, Apetit Oy, Gold & Green Foods Ltd ja Altia Oyj. Hankkeessa tieteellisen tutkimustiedon ja sidosryhmävuoropuhelun avulla muodostetaan elintarvikesektorin alatoimialojen (leipomo- ja meijeriketju) tutkimuslähtöinen, yhteinen näkemys, kestävän ruoantuotannon mittaamisen tarpeista ja toimialakohtaisista mittareista linkitettynä SDG tavoitteisiin. Viiden työpaketin avulla arvioidaan tieteellisen ja yritysaineiston perusteella, vastuullisuuden määrittelyä valituilla toimialoilla; analysoidaan vastuullisuuden hallintaa (kriittiset kohdat), tunnistetaan mittaamiseen liittyvät haasteet sekä tuodaan ne SDG tarkastelukehikkoon. Näiden pohjalta muodostetaan yhteisesti hyväksytty näkemys mittareista ja niiden kehittämisestä yhdessä valittujen toimialojen kanssa sekä viedään ehdotus laajempaan sidosryhmäkontekstiin tarkastelua varten. Hankkeessa luodaan viitekehys vastuullisuuskriteerien tarkasteluun elintarvesektorilla, joka on hyödynnettävissä myös muille alatoimialoille/koko ruokajärjestelmään. Hanke tuottaa tieteellisesti tutkittua kilpailukyvyn ylläpitämistä ja kehittämistä tukevaa tietoa alkutuotantoon ja elintarvikesektorille.