Yleisavustushaku maatalouden neuvontapalveluiden ja eräiden muiden kehittämistoimien valtionavustuksesta
Avustusta voidaan myöntää maatalouden alkutuotannon, maataloustuotteiden jalostuksen tai maataloustuotteiden kaupan pitämisen alalla toimiville mikroyrityksille ja pienille ja keskisuurille yrityksille ja muille yhteisöille. Lopullisen tuensaajan tulee olla maatalousalan yritys. Avustukset myönnetään momentilta 30.10.50, valtionavustus maatalouden neuvontapalveluihin ja eräisiin muihin kehittämistoimiin. Avustus on kohdennettua yleisavustusta, jota voidaan myöntää valtionavustuksen saajan tiettyyn osaan sen toiminnasta.
Kohdennettu yleisavustushaku:
Hakuaika alkaa 5.11.2024 klo 9:00 ja päättyy 20.12.2024 klo 16.15.
Pääset hakulomakkeeseen tästä
Maa- ja metsätalousministeriön yleisavustuksen vakioehdot
Lomakkeet:
Harkinnanvaraisten valtionavustusten talousarvio ja tiliselvityslomake
Neuvontapalveluissa tarvittavan kannustavan vaikutuksen osoittaminen, osa 1
Neuvontapalveluissa tarvittavan kannustavan vaikutuksen osoittaminen, osa II
Hakuun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia:
Neuvontaa/kotieläinjalostustoiminnan edistämistä vai tietämyksenvaihtoa
• Organisaatiossa haetaan avustusta sekä neuvontapalvelujen hyödyntämiseen että tietämyksenvaihtoon ja tiedotukseen. Kumpaa toimintoa arvotetaan enemmän valtionavustusta myönnettäessä?
Vastaus: Toimintoja arvotetaan yhdenmukaisesti.
• Organisaatiolla on neuvontatyötä, jossa asiakkaat lähestyvät puhelimitse ja toivovat saavan nopeasti vastauksen asiaan. Onko kyseessä tukikelpoista tietämyksenvaihtoa vai neuvontaa?
Vastaus: On tukikelpoista. Yksityiskohtainen tilaneuvonta kuuluu neuvontaan ja yleisluontoisempi neuvonta tietämyksenvaihtoon ja tiedotukseen.
• Pitääkö tietämyksenvaihtoa ja tiedotusta koskeva toimilla osoittaa kannustava vaikutus?
Vastaus: Ei tarvitse. Ainoastaan neuvonnassa ja kotieläinjalostustoiminnassa tulee osoittaa kannustava vaikutus nettisivuiltamme löytyvillä lomakkeilla (osa I ja II).
Neuvonnan sisältö
• Voiko neuvontaan sisällyttää kartoitustyötä/selvitystyötä?
Vastaus: Neuvonnassa tarvittava selvitystyö voidaan sisällyttää valtionavusteiseen toimintaan, jolloin se on myös osana laskutettavaa työtä.
• Miten neuvontapalvelut tulee kuvata Haeavustuksia.fi -palvelussa?
Vastaus: Neuvontapalvelut tulee kuvata siten, että niiden laajuus (työmäärä) käy ilmi kuvauksessa. Haeavustuksia.fi -palvelussa neuvontapalvelut tulee yksilöidä tarkemmalla tasolla kuin kannustavan vaikutuksen osoittamiseksi, lomakkeessa (nettisivuilla osa I ja II).
• Miten mittareina käytettävä tilojen lukumäärä kuvataan?
Vastaus: Valtioneuvoston asetuksen mukaan avustettavan toiminnan tulee olla kokonaisuutena arvioiden joko valtakunnallisesti tai tuotantosektorikohtaisesti kattavaa. Kattavuuden arvioimiseksi toimintasuunnitelmassa tulee kertoa tavoiteltavien asiakkaiden kokonaismäärä ja lisäksi erikseen yksilöity sektorikohtainen määrä (esim. kotieläintiloja yhteensä x kpl, josta broileritiloja x kpl, josta luomubroileritiloja x kpl jne.).
Hakemuksen täyttäminen/sisältö
• Voiko hakea useamman tavoitteen osalta rahoitusta?
Vastaus: Kyllä. Jokaisesta tavoitteesta täytetään oma hakemus Haeavustuksia.fi –palvelussa.
Yhteishakeminen/valtionavustuksen välittäminen
• Jos on kaksi hakijaa, jotka tekevät yhteisen haun niin miten tämä tehdään ihan teknisesti?
Vastaus: Suosittelemme tekemään omat hakemukset Haeavustuksia.fi – palveluun. Avustuksen välittäminen voi joissakin poikkeustapauksissa olla mahdollista. Välittämisen salliminen käy ilmi valtionavustuspäätöksestä. Välittämisessä tulee noudattaa MMM:n yleisavustuksen vakioehdoissa (kohta 2.3) olevien ehtojen lisäksi seuraavaa: Valtionavustuksen saajan tulee valtionavustushakemuksessaan sekä avustuksen käyttöä koskevassa selvityksessä toimittaa avustuksen lopullisen käyttäjien hakemuksista sekä selvityksistä yhteenveto. Lisäksi avustuksen saajan tulee toimittaa valtionavustuspäätös ja päätökseen liittyvät muut asiakirjat avustuksen lopullisille käyttäjille.
Kannustavan vaikutuksen osoittaminen
• Koskeeko neuvontapalveluissa tarvittavan kannustavan vaikutuksen osoittamisen lomakkeet vain neuvontapalvelu-osiota?
Vastaus: Koskee vain neuvontapalveluja ja kotieläinjalostusta koskevaa toimintaa.
• Kannustavan vaikutuksen osoittaminen: Kirjataanko Exceliin avustettavat toiminnot omalle rivilleen jokaisella laskutuskerralla? Esimerkkinä kuukausittain toistuva laskutus.
Vastaus: Kirjataan omille riveilleen. Toistuvat laskutukset voi vuoden lopulla summata yhteen.
Mittarit
• Laadulliset ja määrälliset mittarit, mitä ne tarkoittavat ja pitääkö molempia olla jokaisessa kohdassa?
Vastaus: Toimien vaikuttavuutta arvioidaan hakemusten mukaisesti seuraavista toiminnoista:
1. Neuvontapalvelut: määrällisinä mittareina ovat toimien määrä (vähimmäisvaatimus) ja hakijan esittämä muu määrällinen mittari (vapaaehtoinen). Laadullisina mittareina asiakaskokemus (vähimmäisvaatimus) ja hakijan esittämä muu laadullinen mittari (vapaaehtoinen).
2. Kotieläinjalostustoiminta: määrällisinä mittareina toimien määrä (vähimmäisvaatimus) ja hakijan esittämä muu määrällinen mittari (vapaaehtoinen). Laadullisina mittareina asiakaskokemus (vähimmäisvaatimus) ja hakijan esittämä muu laadullinen mittari (vapaaehtoinen).
3. Tietämyksenvaihtoa ja tiedotusta koskeva toiminta: määrällisinä mittareina ovat toimien määrä (vähimmäisvaatimus) ja tilaisuuksiin/tapahtumiin tms. osallistuneiden määrä (vähimmäisvaatimus) sekä tiedotuksen ja viestinnän tavoittama asiakasmäärä (vapaaehtoinen). Laadullisina mittareina ovat asiakaskokemus (vähimmäisvaatimus) ja hakijan esittämä muu laadullinen mittari (vapaaehtoinen).
VA-toiminnan selvitys / Vakioehtojen poikkeukset / omarahoitus
• Jos yhtenä mittarina neuvontaosiossa ja tiedotusosiossa on asiakaskokemus, miten asiakaskokemus tulisi kerätä (asiakkaan suullinen vai kirjallinen palaute/sanallinen vai numeraalinen)?
Vastaus: Asiakaskokemus on suositeltavaa kerätä kirjallisesti. Sekä sanallinen että numeraalinen palaute sopii.
• Riittääkö, että avustettavan toiminnan tulokset (seurantatiedot) esitetään toimintavuoden jälkeen vai pitääkö niitä kerätä ja pystyä esittämään jo toimintavuoden aikana?
Vastaus: Kaikki hankkeeseen liittyvät tulokset raportoidaan loppuraportin yhteydessä. Väliraportissa kuvataan tilannekatsaus ja arvioidaan asetetut tavoitteet.
• Mitä, jos toimien määrät ylittyvät jossain tavoitteessa/tavoitteen sisällä, mutta alittuvat toisessa?
Vastaus: Neuvonta- ja kotieläinjalostustoiminnassa suunniteltujen määrien alittumista ei voida kompensoida tietämyksenvaihdon määrien ylittymisellä, mutta tavoitteen sisällä toimien kohdentuminen voi poiketa suunnitellusta, kunhan kokonaistavoite ei määrällisesti alitu.
• Hakuilmoituksen mukaan avustusta voidaan myöntää yhteisöille ainoastaan voittoa tavoittelemattomaan toimintaan eikä avustettava toiminta saa tuottaa voittoa. Mihin tällainen vaatimus perustuu?
Vastaus: Valtionavustuslain 7 §:ssä kerrotaan valtionavustuksen myöntämisen yleiset edellytykset. Pykälän mukaan valtionavustuksen myöntämisen tulee olla perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta. Lisäksi valtionavustuksen myöntäminen ei saa aiheuttavaa muita kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Avustus on maatalouden neuvontapalvelujen ja eräiden muiden kehittämistukien valtionavustus eikä neuvontapalveluja ja muuta kehittämistoimintaa antavien yhteisöjen avustus.
Lisäksi neuvonta- ja kotieläinjalostustoiminnassa avustuksensaajan tulee maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden ryhmäpoikkeusasetuksen (2022/2472) ja valtioneuvoston asetuksen (945/2023) mukaan käyttää avustus lopullisen tuensaajan hyväksi tuetun palvelun muodossa.
Avustusta voidaan myöntää enintään 85 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Tällöin loppu, 15 prosenttia, tulee kattaa avustuksensaajan omana tai muuna rahoituksena.
Muut
• Miten ”eduskunnan joululahjarahat” eli valtion talousarvion jakamattomien varojen määrärahat linkittyvät tämän rahoituksen hakuun? / Mikäli hyväksyttyä/vahvistettua toimintasuunnitelmaa vuodelle 2025 ei ole hakuvaiheessa käytettävissä, niin miten toimitaan?
Vastaus: ”Eduskunnan joululahjarahoista” tiedotetaan asianomaisia tahoja erikseen.
• Mikä talousarvio toimitetaan, jos kyseessä on konserni
Vastaus: Jos kyseessä on konserni, jonka osalta ainoa virallinen talousarvio on koko konsernin talousarvio, niin silloin toimitetaan koko konsernin talousarvio.
• Voiko tällä valtionavustuksella tukea ainoastaan alueellista toimintaa?
Vastaus: Ei. Avustusta voidaan myöntää edellyttäen, että avustettava toiminta on kokonaisuutena arvioiden joko valtakunnallisesti tai tuotantosektorikohtaisesti kattavaa.
• Jos haluan täydentää hakemusta, miten toimin?
Vastaus: Pääsääntöisesti täydennykset ja lisäpyyntöjen vastaukset laitetaan Haeavustuksia.fi –palvelun kautta. Poikkeustapauksissa käytetään MMM:n kirjaamoa kirjaamo.mmm@gov.fi
• Mitä teen, jos valtionapua jää käyttämättä?
Vastaus: Valtionapu tulee käyttää hankeaikana. Mikäli avustusta jää käyttämättä siitä on ilmoitettava MMM:n kirjaamoon kirjaamo.mmm@gov.fi heti tilinpäätöstietojen valmistuttua.
• Kuinka kauan valtionapuun liittyviä asiakirjoja tulee säilyttää?
Vastaus: Asiakirjat tulee säilyttää 10 –vuotta valtionavustuksen viimeisestä maksuerästä lukien.
Yhteyshenkilö:
Erityisasiantuntija Saara Meurasalo
p. +358 295 162035
saara.meurasalo@gov.fi