Lannoitevalmisteet
Lannoitelain (711/2022) tavoitteena on, että Suomessa valmistetut ja markkinoille saatettavat lannoitevalmisteet ovat laadukkaita ja kasvintuotantoon sopivia. Lannoitevalmisteiden käytöstä ei myöskään saa aiheutua vaaraa kasvien tai eläinten terveydelle eikä niiden käyttö saa heikentää ympäristön ja vesien tilaa. Osana elintarvikeketjua pyritään välillisesti turvaamaan myös, että lannoitevalmisteiden käyttö ei aiheuta vaaraa ihmisten terveydelle elintarvikkeiden välityksellä. Riittävien ja totuudenmukaisten tietojen antaminen tuotteista varmistaa niiden oikean ja turvallisen käytön niin ympäristön kuin elintarvikkeiden laadun kannalta.
Lannoitevalmisteiden on koostuttavaa yksinomaan sellaisista ainesosista, jotka kuuluvat kansallisen lainsäädännön tai EU:n lannoitevalmisteasetuksen mukaisiin ainesosaluokkiin. Ruokavirasto päättää ainesosien sisällyttämisestä kansalliseen ainesosaluetteloonLinkki toiselle sivustolle. Ainesosalla tarkoitetaan kaikkia aineita, joita käytetään lannoitevalmisteen valmistukseen, lisätään lannoitevalmisteeseen tai muodostuu lannoitevalmisteen valmistuksen yhteydessä, lukuun ottamatta epäpuhtauksia.
Suomessa on EU-maiden happamimmat maaperät ja vesistöt. Poikkeuksellisista maaperä- ja vesistöolosuhteista johtuen maaperän ja ympäristöriskien hallintaan ja vähentämiseen on Suomessa kiinnitettävä erityistä huomiota. Niihin tärkeänä osana liittyy maa- ja puutarhataloudessa, viherrakentamisessa sekä metsätaloudessa käytettävien lannoitevalmisteiden hyvä laatu ja turvallisuus, kuten alhaiset raskasmetallipitoisuudet ja hygieenisyys.
Lannoitevalmisteisiin kuuluvat seuraavat ryhmät:
- lannoitteet
- kalkitusaineet
- maanparannusaineet
- kasvualustat
- biostimulantit
Lannoitevalmisteiden on oltava joko kansallisen lannoitelain tai lannoitevalmisteita koskevan Euroopan unionin lainsäädännön vaatimusten mukaisia. Lisäksi toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai ETA-maassa laillisesti valmistettuja ja markkinoituja tuotteita voidaan saattaa markkinoille Suomessa myös niin sanotun vastavuoroisen tunnustamisenLinkki toiselle sivustolle periaatteiden mukaisesti. Vastavuoroisen tunnustamisen perusteella markkinoille saatettaville lannoitevalmisteille on haettava lannoitelain (711/2022) mukaista ennakkolupaa Ruokavirastolta.
Lannoitelainsäädännön osalta toimivaltainen viranomainen Suomessa on RuokavirastoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
Kansallinen lainsäädäntö
Lannoitelaki 711/2022Linkki toiselle sivustolle säätelee lannoitevalmisteiden valmistusta, käyttöä, markkinoille saattamista, tuontia ja vientiä.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista 964/2023Linkki toiselle sivustolle (muistioTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 597kB )
Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteita koskevasta toiminnan harjoittamisesta ja sen valvonnasta 965/2023Linkki toiselle sivustolle (muistioTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 528kB )
Valtioneuvoston asetus fosforia sisältävien lannoitevalmisteiden ja lannan käytöstä 64/2023Linkki toiselle sivustolle (muistioTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 406kB )
Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta 1250/2014Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä, ns. nitraattiasetus. Asetus koskee lannoitevalmisteiden käyttöä ja varastointia. Lisäksi sillä rajoitetaan typen käyttöä maa- ja puutarhataloudessa. Asetus on annettu ympäristönsuojelulain (527/2914) nojalla.
EU-lainsäädäntö
Euroopan komission lannoitevalmisteita koskeva sivustoLinkki toiselle sivustolle
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1009Linkki toiselle sivustolle, EU-lannoitevalmisteiden asettamista saataville markkinoilla koskevien sääntöjen vahvistamisesta ja asetusten (EY) N:o 1069/2009 ja (EY) N:o 1107/2009 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 2003/2003 kumoamisesta (konsolidoitu versioLinkki toiselle sivustolle*)
Asetusta muuttavat tai täydentävät asetukset, jotka eivät sisälly konsolidoituun versioon, esimerkiksi siitä syystä, että ne eivät ole kaikilta osin ole voimassa:
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/2516Linkki toiselle sivustolle asetuksen (EU) 2019/1009 muuttamisesta EU-lannoitevalmisteiden digitaalisten tuoteselosteiden osalta
- Komission delegoitu asetus (EU) 2024/2790Linkki toiselle sivustolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 liitteen II muuttamisesta siltä osin kuin on kyse aineosaluokkaan 1 kuuluvista polymeereistä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2024/2788Linkki toiselle sivustolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 liitteen II muuttamisesta siltä osin kuin on kyse aineosaluokkaan 11 kuuluvista polymeereistä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2024/2770Linkki toiselle sivustolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 muuttamisesta pintakäsittelyaineiden ja vedenpidätyspolymeerien biohajoavuuskriteerien osalta
- Komission delegoitu asetus (EU) 2022/973Linkki toiselle sivustolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 täydentämisestä vahvistamalla maataloudellista tehoa ja turvallisuutta koskevat kriteerit sivutuotteiden käytölle EU-lannoitevalmisteissa
* Konsolidointi eli koontaminen tarkoittaa, että säädökseen sen antamisen jälkeen tehdyt muutokset ja oikaisut yhdistetään säädökseen yhdeksi tekstiksi. Versio ei ole oikeudellisesti sitova.
Kadmiumin rajoittamista koskevat komission päätökset EU:ssa
Komission päätös (2006/348/EYLinkki toiselle sivustolle) Suomen tasavallan EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat kadmiumin enimmäispitoisuuksia lannoitteissa
Komission päätös (2006/347/EYLinkki toiselle sivustolle) Ruotsin kuningaskunnan EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat kadmiumin enimmäispitoisuuksia lannoitteissa
Komission päätös (2006/390/EYLinkki toiselle sivustolle) Tšekin tasavallan EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat kadmiumin enimmäispitoisuuksia lannoitteissa
Komission päätös (EU) 2020/1205Linkki toiselle sivustolle Slovakian tasavallan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat fosfaattilannoitteiden kadmiumpitoisuuksia
Komission päätös (EU) 2020/1184Linkki toiselle sivustolle Unkarin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat fosfaattilannoitteiden kadmiumpitoisuuksia
Komission päätös (EU) 2020/1178Linkki toiselle sivustolle Tanskan kuningaskunnan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan 4 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kansallisista säännöksistä, jotka koskevat lannoitteiden kadmiumpitoisuuksia
Eläimistä saatavia sivutuotteita sisältäviä lannoitevalmisteita koskevaa lainsäädäntöä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009Linkki toiselle sivustolle muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus) (konsolidoitu versio*Linkki toiselle sivustolle)
Komission asetus (EU) N:o 142/2011Linkki toiselle sivustolle muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1069/2009 täytäntöönpanosta sekä neuvoston direktiivin 97/78/EY täytäntöönpanosta tiettyjen näytteiden ja tuotteiden osalta, jotka vapautetaan kyseisen direktiivin mukaisista eläinlääkärintarkastuksista rajatarkastusasemilla (toimeenpanoasetus) (konsolidoitu versio*Linkki toiselle sivustolle)
Laki eläimistä saatavista sivutuotteista 517/2015Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja sen nojalla annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavista sivutuotteista 783/2015Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (muutos 1142/2022Linkki toiselle sivustolle) sisältävät EU:n sivutuoteasetusten kansalliseen toimeenpanoon liittyvät helpotukset, jotka koskevat eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden käyttöä ja hävitystä. Laissa säädetään myös valvontaviranomaiset ja niiden tehtävät.
* Konsolidointi eli koontaminen tarkoittaa, että säädökseen sen antamisen jälkeen tehdyt muutokset ja oikaisut yhdistetään säädökseen yhdeksi tekstiksi. Versio ei ole oikeudellisesti sitova.
Lannoitevalmisteita koskevaa tuotelainsäädäntöä
Laki eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta (1137/2016Linkki toiselle sivustolle)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020Linkki toiselle sivustolle markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta (konsolidoitu versioLinkki toiselle sivustolle*)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 765/2008Linkki toiselle sivustolle akkreditoinnin vaatimusten vahvistamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta (konsolidoitu versio*Linkki toiselle sivustolle)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/515Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyjen tavaroiden vastavuoroisesta tunnustamisesta ja asetuksen (EY) N:o 764/2008 kumoamisesta
* Konsolidointi eli koontaminen tarkoittaa, että säädökseen sen antamisen jälkeen tehdyt muutokset ja oikaisut yhdistetään säädökseen yhdeksi tekstiksi. Versio ei ole oikeudellisesti sitova.
Oppaat
- EU:n tuotesääntöjen täytäntöönpano-opas, Blue Guide 2022Linkki toiselle sivustolle (Euroopan komissio)
- Soveltamisohje vastavuoroisesta tunnustamisestaLinkki toiselle sivustolle (Euroopan komissio, 2021)
- Ehdollisuuden opas 2023Linkki toiselle sivustolle (Ruokavirasto)
- Eläimistä saatavia sivutuotteita koskevat ohjeetLinkki toiselle sivustolle (Ruokavirasto)
- Opas kierrätyslannoitevalmisteiden tuottajilleLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (Luke)
Julkaisut
- Vastuullisella metsälannoituksella ilmastohyötyjäLinkki toiselle sivustolle (Tapio, 2023)
- Report of the Selenium Working Group 2022Linkki toiselle sivustolle (Luke)
- Haitalliset aineet kierrätyslannoitteissa ja niiden raaka-aineissaLinkki toiselle sivustolle (Syke, 2022)
- Keinoja orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön edistämiseenLinkki toiselle sivustolle (VN, 2019)
- Mahdollisuudet helpottaa epäorgaanisten lannoitteiden tuontiaLinkki toiselle sivustolle (VN, 2019)
- Puhdistamolietteiden sisältämien haitta-aineiden aiheuttamat riskit lannoitekäytössäLinkki toiselle sivustolle (Luke, 2018)
- Rehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännösten selvitystyöryhmän raporttiLinkki toiselle sivustolle (VN, 2016)
Lisätietoja
Titta Berlin, neuvotteleva virkamies
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Eläin- ja kasvinterveyden yksikkö Puhelin:0295162026 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi