Bio- ja kiertotalous

Biotaloudessa käytetään uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, ravinteiden, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. Bio- ja kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Tämä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Bio- ja kiertotalouden avulla voidaan luoda vihreää kasvua ja uusia työpaikkoja. 

  • Strategiat ja ohjelmat »

    Suomella on oma biotalousstrategia. Strategian ovat laatineet maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö.

  • Hankkeet »

    Ajankohtaisia biotalouteen liittyviä hankkeita.

  • Metsäbiotalous »

    Vihreä biotalous eli metsäbiotalous kattaa useita erilaisia teollisuuden ja tuotannon aloja ja toimintoja, jotka pohjautuvat puuhun tai metsiin.

  • Biotalous maataloudessa »

    Biotalous tarjoaa kuluttajille entistä turvallisempaa, ympäristöystävällisempää ja terveellisempää ruuantuotantoa.

  • Sininen biotalous »

    Kaiken lähtökohta on, että vedet ovat hyvässä kunnossa ja kalakannat säilyvät elinvoimaisina.

  • Bioenergia »

    Bioenergiaa saadaan Suomessa metsissä, soilla ja pelloilla kasvavista biomassoista sekä yhdyskuntien, maatalouden ja teollisuuden energian tuotantoon soveltuvista orgaanisista jätteistä.

  • Kiertotalous »

    Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita.

  • Ravinnekierrätys ja bioenergia »

    Maatalouden ravinteiden tehokas kierrätys vahvistaa Suomen ruokaturvaa ja energiaomavaraisuutta ja parantaa vesistöjen tilaa.

  • Kestävä kehitys »

    Kestävässä kehityksessä turvataan hyvät elinmahdollisuudet myös tuleville sukupolville.

  • Kestävää kasvua uusiutuvista luonnonvaroista »

    Maa- ja metsätalousministeriön kärkihankkeilla on edistetty muun muassa puhtaiden elintarvikkeiden sekä kala- ja vesivarojen kotimaista käyttöä ja vientiä.