Bio- ja kiertotalous
Biotaloudessa käytetään uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, ravinteiden, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. Bio- ja kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Tämä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Bio- ja kiertotalouden avulla voidaan luoda vihreää kasvua ja uusia työpaikkoja.
-
Suomella on oma biotalousstrategia. Strategian ovat laatineet maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö.
-
Ajankohtaisia biotalouteen liittyviä hankkeita.
-
Vihreä biotalous eli metsäbiotalous kattaa useita erilaisia teollisuuden ja tuotannon aloja ja toimintoja, jotka pohjautuvat puuhun tai metsiin.
-
Biotalous tarjoaa kuluttajille entistä turvallisempaa, ympäristöystävällisempää ja terveellisempää ruuantuotantoa.
-
Kaiken lähtökohta on, että vedet ovat hyvässä kunnossa ja kalakannat säilyvät elinvoimaisina.
-
Bioenergiaa saadaan Suomessa metsissä, soilla ja pelloilla kasvavista biomassoista sekä yhdyskuntien, maatalouden ja teollisuuden energian tuotantoon soveltuvista orgaanisista jätteistä.
-
Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita.
-
Ravinnekierrätys ja bioenergia »
Maatalouden ravinteiden tehokas kierrätys vahvistaa Suomen ruokaturvaa ja energiaomavaraisuutta ja parantaa vesistöjen tilaa.
-
Kestävässä kehityksessä turvataan hyvät elinmahdollisuudet myös tuleville sukupolville.
-
Kestävää kasvua uusiutuvista luonnonvaroista »
Maa- ja metsätalousministeriön kärkihankkeilla on edistetty muun muassa puhtaiden elintarvikkeiden sekä kala- ja vesivarojen kotimaista käyttöä ja vientiä.