Keskustelua ruokajärjestelmästä
Mahdollistetaan maailman paras kouluruoka
Hyvin tehdyillä hankinnoilla ruokapalvelut tukevat kestävyyttä, terveyttä, uusien ruokainnovaatioiden käyttöönottoa ja huoltovarmuutta, mutta se vaatii...
Vastuullisuusvelvoitteet pienissä yrityksissä - voimavara vai valitettava lisätaakka
Syötäväksi sopiva kasvaa, mutta ei ilman työtä. Joka ikinen suupala, vaikka sen itse poimisi marjana mättäältä, vaatii jonkun tekemää työtä. Tässäkin...
Dataa ei voi syödä, mutta se on silti kriittinen tuotannontekijä tehokkaalle ruokaketjulle
Ruoka-alalla pöhisee ja hyvä niin! Ilmassa on innokkuutta, etenkin kun ruoka on nostettu hallitusohjelmassa niin merkittävään asemaan. Puhumme...
Talousosaamisesta ja ennakoinnista tukea tilan kehittämiseen
On hienoa saada jatkaa tätä blogisarjaa ja tuoda omalta osaltani uusi näkökulma kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän keskusteluun. Useissa aiemmissa...
Käsissämme on kruununjalokiviä – annammeko niiden loistaa?
Aion aloittaa tämän tekstin hyvin epäsuositulla mielipiteellä: Kaikki suomalainen ruoka ei ole maailman parasta. Väitän myös, että tämä on asia, jonka...
Havukka-ahon ajattelijana kalastuksen puuskatuulissa
Reader discretion is advised! Tässä kirjoituksessa on luvassa navakkaa puhetta suomalaisen kaupallisen kalastuksen puolesta. Luvassa mahdollisesti puuta,...
Itämeren ruokakulttuurissa on kestävyyden perinne
Kestävästi syöminen on vastuuta omasta ja läheisten terveydestä, planeetan rajoista ja kulttuurien kunnioittamisesta – myös kotimaan huoltovarmuudesta ja...
Ruokavienti kasvuun uudella Suomen mallilla
Ruokavientiin rakennetaan parhaillaan uutta Suomen mallia, jolla halutaan siivittää ulkomaan myyntimme huippuunsa. Vastaperustetulla Suomen...
Ruokajärjestelmän kestävyyden kahdet kasvot
Ruokajärjestelmän kestävyyttä tulee edistää määrätietoisesti, koska ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset ovat merkittävät. Tähän...
Kaupunkien ruokavalinnat ohjaavat ruokajärjestelmää
Kaupungit kuluttavat suuria määriä ruokaa, kasvattavat ja kouluttavat, kaavoittavat sekä luovat yhteistä kehittämistä ruoka-alan yrityksille. Lisäksi...
Kasviproteiinien vallankumous lähtee ammattikeittiöistä
Jukka Kajan nosti hienosti esiin tämän blogin edellisessä julkaisussa, että Suomi tarvitsee kasvipohjaisen ruuan ja arvoketjujen kehittämistä...
Ruokasektorin kasvu ja Suomen yhteinen etu kumpuavat uudesta
Keskustelua ruokasektorista on pitkään käyty hyvin samanlaisin sanankääntein: kasvu on tärkeää ja vienti sen saavuttamiseksi keskeistä. Uutta väriä...
8 tehtävää Suomen ruokaekosysteemille
Suomalaisen ruokatuotannon takaamiseksi sen kokonaisuutta pitää kasvattaa. Ainoa keino tähän on tuloksellisen viennin mittava lisääminen, joka takaa myös...
Kestävää ruokamurrosta tehdään arvoketjujen yhteistyöllä
Mari Sandell avasi helmikuussa blogikeskustelun nostamalla esiin elintarvikeyritysten – ja siis arvoketjujen – vielä varsin suuren lukumäärän...
Luonto on puolellamme
Ruokajärjestelmän kestävyyden ytimessä on luonnon ja ihmisen hyvinvointi. Luonto vastaa hyvään hyvällä ja on valmis yhteistyöhön. Luontoa vahvistavien...
Maatalouden imago on hyvä
Atria tutkii paljon toimintaansa: Kuluttajien asenteita, ruokamarkkinaa, tuotteita ja niihin liittyviä ideoita sekä markkinointia. Aina joskus...
Sanoista tekoihin
Hallitusohjelman ruokaturvaa ja kansallista ruokastrategiaa koskevat kirjaukset ovat hyviä. Niitä on kaikkien ruokajärjestelmän osapuolten helppo...
Suomi - kestävän ruokajärjestelmän edelläkävijä
Suomi on ruuantuotannon pikkujättiläinen. Olemme maailman pohjoisin maatalousmaa, jossa haastavista olosuhteista huolimatta ja osin niiden ansiosta...
Suomi on ruokamaakuntien ja -hankkeiden maa
Minulla on suuri ilo ja kunnia aktivoida keskustelu upouudessa Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogissa! Suomessa on 19 maakuntaa. Meiltä löytyy jo monia...