Nuorilta oppia

26.3.2025 12.07
Blogi

Vuonna 2021 lukiolaiset kirjoittivat esseekirjoitukset siitä, miten he näkevät ruokajärjestelmän tulevaisuuden vuonna 2050. Nyt vuonna 2025 nuorten visioimat tulevaisuudet ovat yhä ajankohtaisimpia. 

Kirjoituksissaan nuoret tarkastelivat ruuan tulevaisuutta ilmastonmuutoksen maailmassa. Näkymä läpi leikkasi nuorten visioita Sallasta Helsinkiin, Kurikasta Lappeenrantaan ja Tampereelle. Nuoret eivät kuitenkaan olleet yksimielisiä siitä, miltä kestävä ruokajärjestelmä tulevaisuudessa näyttää. Päinvastoin. Heidän visionsa painottivat eri tavoin vastuullista kuluttamista, teknologista kehitystä ja paikallista tuotantoa ja kulutusta. Osa nuorista visioi tulevaisuutta vahvasti nykytrendeihin tukeutuen. Myös dystopiat olivat vahvasti läsnä. 

Kun rakennamme tulevaisuuden kestäviä ruokajärjestelmiä, on tärkeää katsoa rohkeasti eteenpäin. Nuorille tulevaisuuteen liittyvät toiveet ja huolet ovat konkreettisia tämän päivän kysymyksiä. Nuoria kannattaa kuunnella tarkkaan strategisia linjauksia tehdessä. Tämä vaatii tulevaisuuslukutaitoa, kykyä tarkastella erilaisia tulevaisuuden kuvia avoimesti, tunnistaa niihin liittyvät mahdollisuudet ja riskit, ja toimia sen mukaan.

Nuoret luottavat vahvasti vastuulliseen kuluttamiseen 

Nuorten tulevaisuuskuvissa vastuullinen kuluttaja ei kanna vastuuta vain omasta terveydestään, vaan myös ruokavalintojensa globaaleista vaikutuksista. Vastuullinen kuluttaja on vähentänyt lihan kulutustaan merkittävästi. Nuoret kirjoittajat näkevät lihan kulutuksen vähentämisen tärkeimpänä keinona vähentää ruuan kulutuksen globaaleja ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. 

Vastavoimana yhteiskunnan yksilökeskeisyydelle ja ruokajärjestelmän markkinavetoisuudelle nuoret toivovat myös paluuta paikallisempiin ruokajärjestelmiin. Paikalliset ruokajärjestelmät auttavat pitämään maaseudun elinvoimaisena, viljelijät pellolla ja maatilat kannattavina. Tulevaisuudessa paikallista ruokaa tuotetaan myös kaupungissa ja uudenlaisissa yhteisöissä, jossa tuottajat ja kuluttajat toimivat yhdessä. Ruokaa kasvatetaan myös itse.

Ajattelemme tulevaisuuksia teknologisten utopioiden kautta

Nuoret etsivät teknologiasta ratkaisuja moniin kestävyysongelmiin. Uudet ruuan tuotantoteknologiat, ml. keinoliha, vertikaaliviljely tai robotit, nähdään normaalina osana tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Kaikkein radikaaleimmissa utopioissa ruoka syödään pillereinä ja ihmisten suhde ruuan tuotantoon on katkennut kokonaan. Ilmastonmuutos on myös muuttanut ruuan tuotanto-olosuhteita niin voimakkaasti, että kaikille ei riitä ruokaa ja levottomuudet yhteiskunnassa lisääntyvät. Tässä visiossa paikallisesti tuotettu liha on luksusta, johon vain harvoilla on varaa.

Nuoret ajattelevat tulevaisuutta myös dystopioiden kautta

Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan nuorten epävarmuus tulevaisuudesta on lisääntynyt. On tärkeää huomata, että dystopioiden kautta nuoret nostavat  esille asioita, joita he arvostavat ruokajärjestelmässä. Ilmastonmuutoksen lisäksi nuoret ovat huolissaan siitä, miten teknologinen kehitys tai kiireinen elämäntyyli voi heikentää suhdetta ruokaan ja sen alkuperään. Nuoret olivat huolissaan siitä, miten perheet ja ystävät syövät ja laittavat ruokaa yhdessä harvemmin. Pillerien syöminen on yksinäistä; ne tappavat myös maaseudun. Niiden myötä katoavat myös ruuan sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys, ilo ja maku.

Tulevaisuuslukutaitoa voi kehittää

Tulevaisuuslukutaito vaatii ymmärrystä siitä, miten itse voi vaikuttaa tulevaisuuteen yhdessä muiden kanssa. Kirjoitusten perusteella nuorten tulevaisuuslukutaito on tässä mielessä puutteellinen. Nuorten visioissa tarkemmat politiikan muutokset, politiikkatoimet ja vaikuttamiseen liittyvät pohdinnat saavat vähemmän huomiota. Nuoret miettivät lähinnä pystytäänkö lihan kulutusta vähentämään ilman vahvaa julkista sääntelyä tai verotusta. Maataloustukipolitiikan muutoksiin ei osattu ottaa kantaa. Vastuullinen kuluttaminen nähtiin nuorten keinona vaikuttaa. Tämä on melko kapea näkemys yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Meidän on luotava nuorille enemmän suoria väyliä vaikuttaa heille tärkeisiin asioihin, myös ruokajärjestelmässä. Etujärjestöt osaavat jo vaikuttamisen, osaammeko me kuunnella nuoria vaikuttavasti?

Lue lisää nuorten tulevaisuuskuvista (sivu on englanniksi).Linkki toiselle sivustolle

Nuorten ympäristö- ja ilmastoryhmä Nuoli on julkaissut oman julkilausumansaLinkki toiselle sivustolle kestävän ruokajärjestelmän rakentamisesta. Julkilausuma sisältää samoja elementtejä kuin lukiolaisten esseekirjoitukset.