Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Janne Lundén
Kokonaisrahoitus: 194 000 €
Hankeaika: 1.1.2019 – 31.3.2022
Hanke päättynyt
Elintarvikepetosten torjunta on nousemassa keskeiseksi osaksi yritysten ja viranomaisten arkielämää Suomessa. Elintarvikepetokset voivat aiheuttaa kuluttajille terveysvaaraa, epäreilua kilpailua, haittaa elintarvikeviennille, lisääntynyttä eläintautiriskiä sekä epäluottamusta elintarvikealaa ja viranomaisia kohtaan. Tämän hankkeen tavoitteena on parantaa yritysten omaa kykyä välttää elintarvikepetoksen uhriksi joutumista sekä viranomaisten kykyä torjua elintarvikepetoksia. Tämä korostaisi suomalaisten elintarvikkeiden korkeaa turvallisuustasoa sekä vahvistaisi suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksia markkinoilla.
Elintarvikehuoneistojen tarkastukset ovat keskeinen osa elintarvikevalvontaa ja lähes kaikkia petoksen muotoja on mahdollista havaita tarkastuksilla. Tarkastuksia tulee kuitenkin kehittää havaitsemaan petoksellista toimintaa nykyistä paremmin. Suomessa tehdään elintarvikehuoneistojen tarkastuksia noin 27 000 vuodessa ja hankkeen tavoitteena on lisätä näiden tarkastusten herkkyyttä petoksellisen toiminnan havaitsemiseen sekä edistää yritysten omaa suojautumistasoa valvojien antamalla neuvonnalla.
Yritykset itse voivat joutua elintarvikepetosten uhreiksi. Elintarvikealan toimijat asioivat sekä kotimaisten että ulkomaisten toimijoiden kanssa ja heillä tulee olla hyvä valmius ennaltaehkäistä ja tunnistaa petoksellista toimintaa sekä omassa että asiakasyrityksessä. Suomalaisten yritysten elintarviketurvallisuuskulttuuria elintarvikepetosten näkökulmasta ei kuitenkaan tunneta. Tämän takia tarvitaan tietoa, mikä suojautumisen taso on ja miten sitä voidaan parantaa.
Viranomaisten yhteistyö on petostorjunnan keskiössä ja yhteistyötä onkin kehitetty. Viranomaisyhteistyössä on tärkeää hyödyntää eri aineistoja, jakaa tietoa ja tunnistaa petoksellista toimintaa entistä paremmin. Tässä hankkeessa tutkitaan tiedonkulun haasteita, kerättävän tiedon laatua ja hyödyntämistä sekä kehitetään petoksellisesta toiminnasta viittaavien signaalien aikaista tunnistamista. Tulosten jalkauttaminen varmistetaan yhteistyöllä yhteistyötahojen kanssa jo hankkeen aikana.