Julkiset ruokahankinnat

Julkisilla ruokahankinnoilla on merkittävä rooli kestävän ruokajärjestelmän kehittämisessä. Kestävästi toteutetut julkiset ruokahankinnat vahvistavat huoltovarmuutta ja omavaraisuustavoitteitamme. Lisäksi niillä on positiivinen vaikutus talouteen, sillä kestävästi toteutetut julkiset hankinnat lisäävät työllisyyttä ja vahvistavat aluetaloutta.

Kuntapäättäjän muistilista:

  • Linjatkaa kuntanne kestävistä ruoka- ja ruokapalveluhankinnoista selkeästi kuntastrategiassa ja sitä tarkentavassa hankintastrategiassa. Valmistelkaa linjaukset yhteistyössä ruokapalveluista ja –hankinnoista vastaavien kanssa.
  • Sitoutukaa vastuullisuuden lisäämiseen kunnan elintarvikehankinnoissa mm. vastuullisuutta lisäävien hankintakriteerien avulla
  • Panostakaa kestävään ja sesonginmukaiseen ruokalistasuunnitteluun. Lisätkää lasten ja nuorten osallisuutta suunnittelussa. 
  • Edistäkää paikallisesti tuotetun lähiruoan, luomun ja kotimaisen ruoan osuutta kuntanne elintarvikehankinnoissa.
  • Asettakaa tavoitteeksi pienentää ruoan hiilijalanjälkeä esim. ruokahävikkiä vähentämällä ja kala- ja kasvisruoan osuutta lisäämällä.
  • Lisätkää kasvispainotteisen ruuan osuutta koulu- ja päiväkotiruokailussa ja tarjotkaa kasvisruokaa kaikille vapaasti otettavana vaihtoehtona joka päivä.

Hankintastrategia lisää hankintojen ekologista, sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta ja vastuullisuutta

Suomen ensimmäinen julkisten hankintojen strategia julkaistiin 9.9.2020. Strategian tavoitteena on lisätä julkisten hankintojen ekologista, sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta ja vastuullisuutta. Strategiaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä valtionhallinnon ja kuntien hankintojen ammattilaisten kanssa. 

Maa- ja metsätalousministeriö edistää hankintastrategian tavoitetta kestävästä ruokajärjestelmästä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa sekä kestävästi ja vastuullisesti tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä. Strategian mukaan julkisten ruokahankintojen tulee noudattaa kokonaiskestävyyden periaatteita, kuten hyviä viljelymenetelmiä, eläinten hyvinvointia, ja elintarviketurvallisuutta, tukien samalla hyvää ravitsemusta ja terveyttä.

Hankintastrategia on myös annettu valtioneuvoston periaatepäätöksenä, jolla valtioneuvosto sitoutuu yhteisiin tavoitteisiin. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä on vastuullisista ja kestävistä elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista tarkempi linjaus määrittämään, mitä vastuullisilla hankinnoilla tavoitellaan, ja miten tavoitteisiin päästään.

Kansallinen hankintastrategia ja siitä annettu VnP päivittävät valtioneuvoston vuonna 2016 tehdyn periaatepäätöksen elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen arviointiperusteista.

Oppaita vastuulliseen ruokahankintaan

Elintarvikkeiden ja ruokapalveluiden vastuulliseen hankintaan on saatavilla oppaita.

Päivitetty opas vastuullisista elintarvikehankinnoista

Uuteen hankintastrategiaan liittyen Motiva päivitti vuonna 2020 maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta oppaan vastuullisista elintarvikehankinnoista yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Opas ottaa aikaisempaa laajemmin huomioon vaatimukset kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, ja ohjaa julkisia toimijoita eri elintarvikeryhmien hankintakriteerien käyttöön. Laatuvaatimukset antavat konkreettisia keinoja suosia vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita ja edesauttavat myös lähellä tuotetun vaihtoehdon valituksi tulemista. 

Uusi opas ruokapalveluiden hankintaan

Maa- ja metsätalousministeriön johdolla on laadittu uusi Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas, joka julkaistiin joulukuussa 2021. Uusi verkko-opas neuvoo, miten ruokapalvelua kehitetään vastuulliseksi, laadukkaaksi ja vastaamaan sille asetettuja vaatimuksia. Lisäksi opas tuo esille, miten ruokapalvelut ja niissä tarjottu ruoka edistävät kuntastrategian ja kestävyys- ja ravitsemustavoitteiden toteutumista. Opas on suunnattu päättäjille ja julkisten ruokapalveluiden järjestäjille, hankinnasta vastaaville ja kehittäjille.
 
Maa- ja metsätalousministeriö tuotti oppaan yhdessä asiantuntijaryhmän kanssa, ja oppaan kokoamisen yhteydessä järjestetyissä työpajoissa kuultiin myös suurempaa joukkoa ruokapalveluiden asiantuntijoita. Työpajojen järjestämisestä vastasivat Savon koulutuskuntayhtymä ja Ju-Ha Consulting Oy.
 
Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas on ladattavissa Valtioneuvoston julkaisuarkistosta.

Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas

Selvitys luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta elintarvikehankinnoissa

Julkisten ruokahankintojen avulla on mahdollista estää luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin heikkenemistä ja luontokatoa. Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi.
 
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen elintarvikehankinnoissa -selvitys


Opas lähiruuan ja luomun lisäämiseen julkisissa palveluissa

EkoCentrian vuonna 2017 päivitettynä julkaistuun Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -oppaaseen on myös koottu ohjeita ja perusteluita, joilla voidaan edistää erityisesti lähiruoan ja luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi. Oppaasta löytyy myös valtuustoaloitteen malli

Tietoa ravitsemuksesta ja suosituksista

Julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa tulee muistaa joukkoruokailun merkitys terveyden ja työvireyden ylläpitäjänä. Vastuulliset elintarvike- ja ateriapalveluhankinnat huomioivat myös ruoan terveellisyyden ja ravitsemuslaadun ravitsemussuositusten kriteerien mukaisesti.

Tapahtumat

15.2.2022 Eväitä kuntapäättäjille alueellista hyvinvointia lisääviin ruokahankintoihin 

Lisää tietoa ruokahankinnoista

Materiaaleja ruokahankinnoista

Kysymyksiä elintarvikehankintakriteereistä

Lisätietoja

Auli Väänänen, erityisasiantuntija 
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö 0295162031