Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Hakijat: Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke)
Vastuututkija: Riikka Laukkanen-Ninios (Helsingin yliopisto)
MMM:n kokonaisrahoitus: 252 000 € (Helsingin yliopisto 221 000 €, Luke 31 000 €)
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2027
Ihminen tarvitsee luontoa ja kestävästi ja eettisesti tuotettua, turvallista ja laadukasta ruokaa. Kestävä, laadukas, eettinen ja kilpailukykyinen alkutuotanto on ruokahuollon perusta. Lammas tuottaa lihaa, villaa, taljoja, maitoa ja se voidaan kasvattaa kotimaisilla rehuilla, ilman kemiallisia lannoitteita. Laiduntava lammas hoitaa maisemaa, monipuolistaa luonnon eliöstöä ja parantaa maan kasvukuntoa. Lammastiloja ja -teurastamoja on eri puolella Suomea. Hajautettu toiminta edistää huoltovarmuutta ja ruokaturvaa, mutta on tällä hetkellä kannattavuudeltaan heikkoa.
Teurastamoille kertyy teurastetuista eläimistä runsaasti tietoa, jota ei käytetä hyväksi lampaiden terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa ja edistämisessä. Tietojen tehokas käyttö ja mittareiden luominen, vaatii tutkimusta, jossa mm. selvitetään tietojen hyödynnettävyyttä, muuttujien normaalivaihtelua ja vaihteluun vaikuttavia taustatekijöitä. Tämän hankkeen tavoitteena on kerätä ja analysoida teurastamolle kertyvät tiedot ja selvittää niiden hyödynnettävyyttä lampaiden hyvinvoinnin ja terveyden arvioinnissa ja edistämisessä tilalla ja teurastamolla. Lampaiden puhtaus on keskeinen hyvinvointi-indikaattori, joka vaikuttaa myös lihan turvallisuuteen. Kehitämme hankkeessa lampaiden puhtauden arviointiohjeen ja selvitämme teurastamolle tulevien lampaiden puhtautta. Lisäksi selvitämme ruhon silmämääräisen puhtauden vaikutusta ruhojen mikrobiologiseen laatuun ja turvallisuuteen ja tutkimme mm. lihan pH:n vaikutusta tuoreen lampaanlihan säilyvyyteen. Mikrobiologisia tuloksia hyödynnämme teurastushygienian parantamiseen sekä laadukkaan ja turvallisen lampaanlihan tuottamiseen. Hyvinvointia lisäävän kasvatuksen ja käsittelyn dokumentointi tutkimuksella ja ohjeilla hyödyttää tuottajaa, teurastamoa ja valvojaa. Hankkeen tavoitteena on korkealaatuinen suomalainen tuore lampaanliha, joka on dokumentoidusti peräisin hyvinvoivista ja terveistä eläimistä.