Lampaiden hyvinvoinnin ja terveyden vaikutus lampaanlihan laatuun ja turvallisuuteen (SheepWell)

Hakijat: Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke)
Vastuututkija: Riikka Laukkanen-Ninios (Helsingin yliopisto) 
MMM:n kokonaisrahoitus: 252 000 € (Helsingin yliopisto 221 000 €, Luke 31 000 €)
Hankeaika: 1.1.2025-31.12.2027


Ihminen tarvitsee luontoa ja kestävästi ja eettisesti tuotettua, turvallista ja laadukasta ruokaa. Kestävä, laadukas, eettinen ja kilpailukykyinen alkutuotanto on ruokahuollon perusta. Lammas tuottaa lihaa, villaa, taljoja, maitoa ja se voidaan kasvattaa kotimaisilla rehuilla, ilman kemiallisia lannoitteita. Laiduntava lammas hoitaa maisemaa, monipuolistaa luonnon eliöstöä ja parantaa maan kasvukuntoa. Lammastiloja ja -teurastamoja on eri puolella Suomea. Hajautettu toiminta edistää huoltovarmuutta ja ruokaturvaa, mutta on tällä hetkellä kannattavuudeltaan heikkoa. 

Teurastamoille kertyy teurastetuista eläimistä runsaasti tietoa, jota ei käytetä hyväksi lampaiden terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa ja edistämisessä. Tietojen tehokas käyttö ja mittareiden luominen, vaatii tutkimusta, jossa mm. selvitetään tietojen hyödynnettävyyttä, muuttujien normaalivaihtelua ja vaihteluun vaikuttavia taustatekijöitä. Tämän hankkeen tavoitteena on kerätä ja analysoida teurastamolle kertyvät tiedot ja selvittää niiden hyödynnettävyyttä lampaiden hyvinvoinnin ja terveyden arvioinnissa ja edistämisessä tilalla ja teurastamolla. Lampaiden puhtaus on keskeinen hyvinvointi-indikaattori, joka vaikuttaa myös lihan turvallisuuteen. Kehitämme hankkeessa lampaiden puhtauden arviointiohjeen ja selvitämme teurastamolle tulevien lampaiden puhtautta. Lisäksi selvitämme ruhon silmämääräisen puhtauden vaikutusta ruhojen mikrobiologiseen laatuun ja turvallisuuteen ja tutkimme mm. lihan pH:n vaikutusta tuoreen lampaanlihan säilyvyyteen. Mikrobiologisia tuloksia hyödynnämme teurastushygienian parantamiseen sekä laadukkaan ja turvallisen lampaanlihan tuottamiseen. Hyvinvointia lisäävän kasvatuksen ja käsittelyn dokumentointi tutkimuksella ja ohjeilla hyödyttää tuottajaa, teurastamoa ja valvojaa. Hankkeen tavoitteena on korkealaatuinen suomalainen tuore lampaanliha, joka on dokumentoidusti peräisin hyvinvoivista ja terveistä eläimistä.