Hyppää sisältöön
Media

Kouluruoka on päivän tärkein ateria – työryhmä asetettu kouluruuan kehittämistyöhön

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2021 16.48
Tiedote
ammattikoulun ruokalassa poika ottaa linjastolta ruokaa ja keittäjä neuvoo vieressä
Lähde: Viestintävalkea Oy/ Eero Kokko ja Mikael Kuitunen

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään asettanut työryhmän valmistelemaan hallitusohjelman mukaisen kouluruuan kehittämisohjelman. Ohjelma kattaa peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailuun liittyvät teemat. Sen keskeinen tavoite on lisätä kouluruuan arvostusta ja kouluruokailuun osallistumista sekä kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä.

Kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta pyritään parantamaan ja tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua kehitetään. Esimerkiksi välipala halutaan tuoda jokaiseen kouluun osaksi kouluruokaa.

Ohjelman laadintatyö valmistuu aikataulun mukaan lokakuussa 2022. Valmistelussa halutaan laajasti kuulla kouluruokailuun liittyviä sidosryhmiä ja erityisesti sen asiakkaita eli oppilaita. Laadinnan lisäksi työryhmä huolehtii, että ohjelman kehittämisehdotuksia viedään käytäntöön ja kouluruokailuun liittyvä yhteistyö vahvistuu.

- Suomi on jo yli seitsemänkymmentä vuotta ollut edelläkävijä tasa-arvoisen, terveellisen, kaikille oppilaille maksuttoman kouluaterian tarjoamisessa. Parhaimmillaan ruokailu tuo iloa koulun toimintaan ja lisää viihtyvyyttä, koulumyönteisyyttä ja oppimistuloksia. Kouluruokailun vaikutukset kantavat elinikäisinä ruokamuistoina, makumieltymysten avartumisena ja mallina hyvästä syömisestä. Olen tyytyväinen, että laaja-alainen ja kovaa ammattitaitoa omaava työryhmä aloittaa tavoitteenaan, että kaikki syövät kouluateriansa, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

- On hyvä muistaa, että laadukkaan ja kattavan kouluruuan takeena on elinvoimainen kansallinen ruuantuotanto ja sen kokonaiskestävyys. Siksi olemme linjanneet vastuullisista julkisista ruokahankinnoista, joissa kestävyys huomioidaan aina pellolta pöytään saakka, Leppä jatkaa.

Lisätietoja:

Kouluruoan kehittämisohjelman työryhmä Kouluruoka 2.0.

Ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 295 162 058

Ruoka ja maatalous