Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kouluruoka - maistuvaa ruokaa yhdessä syöden

Julkaisupäivä 31.1.2022 14.25 Blogit MMM

Miten pysyä kouluruokailussa perässä lasten ja nuorten makumieltymysten, monenlaisten ruokavalioiden sekä muuttuvan ruokakulttuurin keskellä? Miten houkutella nuoria hyvän ja terveellisen kouluruuan äärelle?

Ei hätää, tehtävä ei ole mahdoton. Olen hiljattain keskustellut kouluilla oppilaiden kanssa. Mitä on toiveena?

”Rakastan perunaa”.

”Kunpa ruoka riittäisi viimeisessä ruokavuorossa”.

”Voisi olla enemmän kasvisruokaa”.

Oppilaiden suosikkiruokia ovat tutut pinaattiletut, makaronilaatikko, kalakeitto, pastat ja lasagne, lihapullat, pyttipannu sekä marjat ja vaniljakastike. Toiveiden ruokalistalla on lisäksi tortillaa, kanapihvejä ja kasviskeittoa sekä monipuolisia salaatteja. Hyvää, pehmeää täysjyväleipääkin osataan arvostaa.

Hyvän ruuan lisäksi kouluruokailun parasta antia on yhteinen aika ystävien kanssa.

”Parasta kouluruokailussa on kavereiden kanssa yhdessä syöminen ja juttelu”.

”Pääsee kavereiden kanssa syömään”.

”Kavereiden kanssa oleminen”.

Kouluruoka on suuri mahdollisuus. Hyvää ruokaa ja yhdessäoloa arvostavia oppilaita kannattaa kuunnella herkällä korvalla sekä ottaa heidät mukaan kouluruuan ja ruokailutilanteen kehittämiseen. Kun asioita kehitetään yhdessä, lisää se myös kouluruuan arvostusta. Kouluruuan moninaiset tavoitteet toteutuvat parhaiten, kun oppilaat istuvat hymyssä suin nauttimaan kouluateriansa. Maukas ruoka ja yhdessä syöminen ovat myös tulevaisuuden kouluruuan parhaimmat raaka-aineet.

Kirjoittaja on Virpi Kulomaa, joka koordinoi Marinin hallitusohjelmassa linjattua kouluruuan kehittämisohjelmaa.

Ohjelman keskeinen tavoite on lisätä kouluruuan arvostusta ja kouluruokailuun osallistumista sekä kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä. Ohjelmassa etsitään ratkaisuja, joiden pohjalta välipala voidaan tuoda osaksi kouluruokaa jokaiseen kouluun. Lisäksi ohjelmalla pyritään parantamaan kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta ja kehittämään tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua. Ohjelma kattaa peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailuun liittyvät teemat. Ohjelman laadintatyö tulisi olla valmis lokakuussa 2022 ja työssä on kuultava myös oppilaita.

MMM Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.