Hyppää sisältöön
Media

Hiilidiili-merkki auttaa oppilaita valitsemaan ympäristön kannalta hyviä pääruokavaihtoehtoja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2023 9.28
Uutinen
Oppilaat valitsevat salaatteja ruokalinjastolta.

Vantaan kaupungin kehittämä Hiilidiili-merkki toteuttaa maa- ja metsätalousministeriön julkaiseman Kouluruuan kehittämisohjelman kasvatuksellista puolta. Oppilas voi valita Hiilidiili-merkityn ruuan, jonka hiilijalanjälki on kolmannes pienempi kuin vastaavan keskivertoruuan.

Vantaan kaupungin kehittämä Hiilidiili-merkki sai alkunsa, kun valtuuston ja lasten ja nuorten toiveena oli saada lisää tietoa kouluruuan ympäristövaikutuksista. Sen pohjalta Vantaan hankintayksikössä päätettiin laskea ateriapalveluiden hiilijalanjälki Turun ruokapalveluiden ja Suomen ympäristökeskuksen tekemän selvityksen ja laskurin avulla. Lisäksi tuotettiin yksinkertaistettu Hiilidiili-laskuri aterioiden hiilijalanjäljen laskentaan. Hiilidiili-merkki helpottaa koululaisten ruokavalintojen tekemistä.

Kouluruoka saa Hiilidiili-merkin, jos sen hiilijalanjälki on 30 % pienempi kuin vastaavan keskivertoruuan. Hiilijalanjäljen laskentaan otetaan mukaan ruuan pääproteiinilähde ja pääenergialisäke. Esimerkiksi liha-makaronilaatikon laskelmaan huomioidaan pastan ja lihan aiheuttaman hiilijalanjälki.

Vantaan tavoitteena oli tuottaa helposti toteutettava laskentamalli ateriapalveluntuottajille.
-    Hiilidiili-laskurissa ei huomioida energiankulutusta tai raaka-aineiden kuljetuksia, koska niiden merkitys kokonaisuudesta on niin pieni. Hiilijalanjälkeen vaikuttaa eniten tarjotun ruuan raaka-ainevalinnat. Käytännössä se tarkoittaa, että Hiilidiili-merkin saavat yleensä kasvis- ja kalaruoat, kertoo vastuullisuuskonsultti Eveliina Varis Vantaan kaupungilta.

Hiilidiili-merkki otettiin käyttöön vuonna 2021 ja se on käytössä Vantaan päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja ammatillisessa oppilaitoksessa. Hiilidiili-ruoka merkitään linjastoon tarralla. Näin oppilaat voivat halutessaan valita ympäristön kannalta suotuisamman vaihtoehdon tarjolla olevasta kahdesta pääruokavaihtoehdosta. Kyselyn mukaan suurin osa oppilaista tunnistaa merkin ja noin 32 % ilmoitti sen vaikuttavan lounaan valintaan.

-    Laskenta on opettanut paljon siitä, minkälaiset ruuat ovat vähähiilisiä ja miten eri ruuan komponentit vaikuttavat kokonaisuuteen. Tästä hyvä esimerkki on juuston lisääminen. Kasvisruoka ei automaattisesti ole vähähiilistä, jos se sisältää paljon juustoa, kertoo Varis.

Ympäristövaikutusten huomioimisen lisäksi on tärkeää, että kouluruokaa kehitetään aina maku edellä, jotta se houkuttelee oppilaita. Vähähiilisten ruokien tarjoaminen ei mene ristiin ravitsemussuositusten kanssa, vaan suositukset tukevat vähähiilisiä vaihtoehtoja.

Hiilidiili on osa Vantaa ympäristötyötä ja tavoitetta hiilineutraalista Vantaasta 2030. Merkkiin on haluttu kytkeä vahvasti lasten ja nuorten kasvatus ja osallistaminen. Lisäksi viestinnästä on haluttu tehdä innostavaa.

Hiilidiili-merkille on tuotettu ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman tuella oppimateriaalia, jotta merkki voidaan paremmin sitoa koulujen opetukseen ja siten lisätä tietoa ja merkin vaikuttavuutta.

Kouluruuan kehittämisohjelma painottaa kouluruokailuun liittyvän ruokakasvatuksen sekä oppilaiden ja opiskelijoiden kuulemisen tärkeyttä.

-    "Hiilidiili on tästä hieno esimerkki, sillä sen kehittämisessä on huomioitu lasten ja nuorten toiveet sekä opetuksellisen ja kasvatuksellisen puolen toteutuminen", sanoo kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

https://mmm.fi/kouluruoka
https://www.vantaa.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/hiilidiili-merkilla-lisaa-tietoa-ilmastoystavallisista-vaihtoehdoista

Lisätietoja:

Kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 260, virpi.kulomaa@gov.fi
Hiilidiili-merkistä ja sen käyttöönotosta kunnallisille ateriapalveluille (ei kaupalliseen -käyttöön) saa lisätietoa vastuullisuuskonsultti Eveliina Varikselta eveliina.varis@vantaa.fi