Hyppää sisältöön
Media

Maatalousneuvostossa aiheina kalastuksen tekniset säännöt ja afrikkalainen sikarutto

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.5.2017 16.09
Tiedote

Euroopan unionin maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä torstaina 11. toukokuuta 2017. Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maatalousministerit keskustelevat kokouksessa kalavarojen säilyttämisestä ja meriekosysteemien suojelemisesta. Neuvoston on tarkoitus muodostaa yhteinen näkemys teknisistä toimenpiteistä, joilla säädellään kaupallisen kalastuksen toimintatapoja merialueilla. Jos yhteinen näkemys syntyy, etenee esitys kolmikantaneuvotteluihin komission ja Euroopan parlamentin kanssa.

Keskusteltava kompromissiehdotus säilyttäisi ennallaan silakan ja kilohailin kalastusmääräykset, nykyisen ajoverkoilla kalastamisen kiellon Itämerellä sekä lohenkalastuksen rajoitukset. Teknisten toimenpiteiden lisäksi esitys sisältää valtuudet täydentää toimenpiteitä alueellisesti yhteistyössä muiden jäsenmaiden kanssa, mikä lisää kansallista liikkumavaraa.

Käsiteltävän esityksen vaikutukset Suomen kalastuselinkeinolle ovat vähäisiä, sillä se pääosin ylläpitää nykyisiä määräyksiä. Neuvoston käsittelyssä oleva esitys vähentäisi hallinnollista taakkaa poistamalla esimerkiksi pyöriäisten tarkkailijavelvoitteen.

Neuvoston kokouksessa saadaan myös komission ajankohtaiskatsaus afrikkalaisen sikaruton vastaisista toimista EU:n ulkopuolisissa maissa, erityisesti toimenpiteistä Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Moldovassa. Suomessa ei ole tavattu sikaruttotapauksia, mutta lähimmät tapaukset EU:n alueelta löytyvät Baltian maista ja Puolasta. Suomen kannalta on tärkeää, että taudin leviämisen estämiseksi yhteistyö myös EU:n ulkopuolisten maiden kanssa on tiivistä.

Lisäksi neuvostossa keskustellaan kahdesta kansainvälisestä meriaiheisesta kokouksesta. Kesäkuussa 2017 järjestettävän valtamerikonferenssin tarkoituksena on tukea YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Neuvostolle esitellään myös maalikuussa 2017 pidetyn Välimeren kalastuskonferenssin julkilausuma.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
kalatalousneuvos Risto Lampinen, p. 0295 16 2458

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Kalat Riista