Hyppää sisältöön
Media

Vuodenvaihteen 2024–2025 muutoksia maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2024 15.00
Tiedote

Vuoden 2025 alusta voimaan tulevia muutoksia maa-ja metsätalousministeriön hallinnonalalla ovat mm. vapaa-ajankalastajille tuleva eräiden uhanalaisten saalislajien ilmoitusvelvollisuus, metsätalouden kannustejärjestelmään tulevat muutokset ja erävalvonnan tehostaminen. Lisäksi Maanmittauslaitoksen toimipaikkaverkko supistuu ja voimaan astuu CAP-suunnitelmaan sekä maataloustukiin liittyviä muutoksia.

Vapaa-ajankalastajille eräiden saalislajien ilmoitusvelvollisuus 

Eräiden uhanalaisen kalalajien saalis- ja pyyntitietoja tarvitaan vapaa-ajankalastuksen osalta vuoden 2025 alusta lukien. Ilmoitusten avulla kerätään tärkeää tietoa kalakantojen tilasta.
Saalis- ja pyyntitietojen ilmoittamista pyydetään seuraavilta kalalajeilta ja -kannoilta: lohi, järvilohi, taimen, ankerias, nieriä Kuolimossa ja Saimaalla sekä muualla Vuoksen vesistössä ja harjus sisävesissä leveyspiirin 65°00′N eteläpuolella sekä meressä ja kyttyrälohi. Saalis- ja pyyntitietojen ilmoittaminen alkaa 1.1.2025.

Tiedote: Vapaa-ajankalastajille tiettyjen saalislajien ilmoitusvelvollisuus vuoden 2025 alusta lukien

Lisätietoja: kalastusneuvos Eija Kirjavainen, p. 0295 162 404, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Kaupallisten kalastajien sisävesiltä pyytämien saaliiden ilmoitusvelvollisuus muuttuu

Kaupallisten kalastajien sisävesiltä pyytämien saaliiden ilmoitusvelvollisuus muuttuu vuodenvaihteessa siten, että ilmoitukset tulee Luken sijasta toimittaa Varsinais-Suomen  ELY-keskukselle (VARELY). Ilmoitettavien tietojen osalta tulee myös eräitä muutoksia. 

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, p. 0295 162 494, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Droonien hyödyntäminen vieraslajipyynnissä sallitaan

Vuoden 2025 alusta droonien käyttö vieraslajilain 16 §:ssä tarkoitettujen vieraslajinisäkkäiden kohdalla, eli EU:n vieraslajiluetteloon tai kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvien nisäkkäiden kohdalla, on sallittu. Droonin käytön mahdollistaminen tehostaa erityisesti supikoiran pyyntiä. Supikoira on merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle muun muassa saaristossa. Erityisesti ruovikoissa droonien käyttö mahdollistaisi supikoirien pyytämisen sellaisesta elinympäristöstä, jossa supikoirat tähän asti ovat olleet hyvin turvassa pyynniltä. 

Droonin käytössä on otettava huomioon luonnonsuojelulain 70 §:ssä säädetty rauhoitettujen lajien häiritsemistä koskeva kielto. Droonien lennättämisestä ei näin ollen saa aiheutua haittaa muun muassa pesivälle linnustolle. 

Lisätietoja: hallitussihteeri Karin Cederlöf, p. 0295 162 063, etunimi.sukunimi(at)gov.fi 

Muutoksia metsätalouden kannustejärjestelmään

Metsätalouden kannustejärjestelmästä poistuu uusien metsäteiden tekemisen tuki sekä mahdollisuus tehdä uutta tietä yksityisteiden perusparannushankkeiden yhteydessä. Metsätalouden määräaikaisen kannustejärjestelmälain muutos tulee voimaan 1.1.2025. Taimikon ja nuoren metsän hoidon rahoitushakemus on jatkossa tehtävä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa toimenpiteen aloittamisesta. Hakemisen määräajasta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa. Hakuaikaa koskeva muutos tulee voimaan vuoden 2025 alusta.

Vuoden 2026 alusta taimikon ja nuoren metsän hoidon tukiehdot muuttuvat keskipituuden osalta. Lisäksi taimikon ja nuoren metsän hoidon yhteydessä toteutettavasta pienpuun keruusta maksettavaa lisää ja yksityistien perusparannuksen tuki alennee.

Lisätietoja: metsäneuvos Niina Riissanen p. 0295 162 339, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Valtion korvausvastuu laajenee koskemaan myös yksityiseltä luonnonsuojelualueelta levinneestä metsätuhosta aiheutuneita vahinkoja 1.1.2025 lukien

Metsätuhojen torjunnasta annetun lain muutoksella korjataan lakiin luonnonsuojelulain säätämisen yhteydessä tullut teknisluontoinen virhe. Muutos koskee takautuvasti myös tilannetta, jossa vahinko on aiheutunut luonnonsuojelulain voimaantulon jälkeen 1.6.2023.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman mukaan metsien suojelun on perustuttava maanomistajan vapaaehtoisuuteen. Ehdotus parantaa vapaaehtoisuuteen perustuvan metsien suojelun houkuttelevuutta.

Lisätietoja: hallitusneuvos Vilppu Talvitie, p. 0295 162 417, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Erävalvontaa tehostetaan

Lait Metsähallituksen erävalvonnasta annetun lain muuttamisesta, metsästyslain 89 §:n muuttamisesta sekä kalastuslain 99 ja 108 §:n muuttamisesta tulevat voimaan 1.1.2025. Metsähallituksen erävalvonnasta annettuun lakiin lisättiin säännökset erätarkastajan käskyvallasta ja esitutkinnan turvaamiseen liittyvistä toimivaltuuksista. Lisäksi erätarkastajaan kohdistuva niskoittelu säädettiin rangaistavaksi. Metsästyslain ja kalastuslain muutokset antavat valvontaviranomaiselle nykyistä laajemmat oikeudet tarkastaa, että henkilön saalis ja pyyntivälineet ovat säännösten ja määräysten mukaisia.

Tiedote: Erävalvontaa tehostetaan – metsästys- ja kalastussäädösten noudattamista edistävä hallituksen esitys eduskuntaan

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Teemu Nikula, p. 0295 162 055, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Suomen metsäkeskuksen suoritteiden maksullisuudesta annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus päivitetään vuosille 2025 ja 2026

Asetukseen lisätään nykyiseen maksuasetukseen verrattuna uutena suoritteena metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä annetussa laissa (71/2023) tarkoitetut päätökset.

Asetuksessa esitetään pieniä muutoksia riistavahinkolaissa tarkoitetun metsävahingon arvioimisesta sekä yhteystietojen luovuttamisesta suoramarkkinointia, mielipide- ja markkinatutkimusta varten perittäviin maksuihin. Muutokset korottavat toimenpiteistä perittäviä maksuja. Maksujen korotusten perusteena on kustannusvastaavuuden parantaminen maksuperustelain mukaisesti.

Lisätietoja: asiantuntija Pasi Mäkelä, p. 0295 162 293, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

EU:n asetus pysyvää hiilenpoistoa, hiiliviljelyä ja hiilen varastointia tuotteisiin koskevasta unionin sertifiointikehyksen perustamisesta astuu voimaan 26.12.2024

Helmikuussa 2024 saatiin sopu EU:n asetuksesta pysyvää hiilenpoistoa, hiiliviljelyä ja hiilen varastointia tuotteisiin koskevasta unionin sertifiointikehyksen perustamisesta. Asetus julkaistaan joulukuussa ja tulee voimaan 26.12.2024. Asetusta toimeenpanevaa lainsäädäntöä on jo lähdetty kehittämään komission asiantuntijaryhmässä. Ensimmäisiä delegoituja säädöksiä odotetaan BECCS- ja DACCS -menetelmistä ja hiiliviljelystä vuoden 2025 alkupuoliskolla.

Asetusteksti

Lisätietoja: johtava asiantuntija Lotta Heikkonen, p. 0295 162 074, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

CAP-suunnitelman muutoksia voimaan

CAP-suunnitelmassa määritellään tarkemmin kansallisia toimiamme EU:n yhteisen maatalouspolitiikan toteuttamiseksi Suomessa. Suunnitelmaan tehtiin vuonna 2024 muutoksia, jotka helpottavat viljelijöiden työtä. Keskeiset muutokset liittyvät viljelyn monipuolistamisen toteuttamisen tapoihin sekä nuorten viljelijöiden vaatimusten helpotuksiin.  Suurin osa muutoksista astuu voimaan vuoden 2025 alusta.

Tiedote: Suomen Cap-suunnitelman muutokset hyväksytty

Maatilojen välisten peltojen korvauskelpoisuuden siirtoihin muutoksia vuoden 2025 alusta 

Vapaaehtoinen viljelijöiden välinen peltojen korvauskelpoisuuksien siirtomahdollisuus päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Viljelijöiden tulee huolehtia siitä, että suunnitelmissa olevat keskinäiset siirrot saatetaan loppuun vuoden 2024 aikana. Hakemukset on toimitettava maaseutuelinkeinoviranomaiselle vuoden loppuun mennessä. Vuodesta 2025 eteenpäin vapautuneita korvauskelpoisuuksia jaetaan korvauskelvottomille lohkoille hallinnon toimesta.  

Tiedote: Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tilojen välillä päättyy vuoden 2024 lopussa

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo, p. 0295 16 2057 

Turvemaan suojelua koskevat uudet GAEC 2:n vaatimukset voimaan 

Turvemaan suojelua koskevat uudet GAEC 2:n vaatimukset (maa-aineksen ottamisen kieltäminen, uudisojituksen ja kasvuston polton kieltäminen sekä pysyvien nurmien kyntämisen salliminen vain kerran neljässä vuodessa) tulevat voimaan 1.1.2025. Viljelijän tulee osoittaa maanäytteillä lohkon maalaji, jos hän aikoo yllä lueteltuja toimenpiteitä lohkolla suorittaa.  

Tavoitteena on, että koulutuksen ja tiedotuksen jälkeen viljelijät voisivat olla yhteydessä keväällä kuntien yhteistoiminta-alueisiin selvittääkseen turvemaa-alueidensa sijainnin, jos tähän tarvittava aineisto saadaan suunnitellusti käyttöön. Tämä aineisto olisi vuonna 2025 neuvonnallinen.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Riikka Knaapi p. 0295 162 001, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Pysyvän nurmen laskentaan muutoksia 

Pysyvän nurmen laskentaan tulee muutoksia. Euroopan komission ohjeistuksen mukaan pysyvän nurmen laskennassa ei oteta huomioon aloja, joilla tuotanto on pääsääntöisesti kielletty. Edelleen on mahdollista ympäristökorvauksen toimenpiteisiin kuuluvien suojavyöhykkeiden osalta jäädyttää tämä pysyvien nurmien laskenta, koska suojavyöhykkeiden osalta ei ole kysymys normaalista tuottavasta maataloustoiminnasta, vaan maaperän köyhdyttämiseen tähtäävästä toiminnasta vesistöjen läheisyydessä. 

Suojavyöhykkeiden osalta pysyvien nurmien kertymiseen ei siten ole tulossa muutoksia. Ekojärjestelmien sitoumuksissa luonnonhoitonurmet ja viherlannoitusnurmet sekä ympäristösitoumuksissa turvepeltojen nurmet ovat komission ohjeistuksen perusteella tuottavia aloja, joten ne kerryttävät nurmivuosia pysyvän nurmen laskennassa. 

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Riikka Knaapi p. 0295 162 001, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

EU:n viljelijätukien saamisen ehdoksi työehto- ja työturvallisuusasioita

EU:n pinta-ala- ja eläinperusteisten viljelijätukien saamisen ehdoksi tulee vuoden 2025 alusta alkaen myös työehtoihin ja työturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia. Kyseiset vaatimukset ovat jo nyt voimassa olevaa lainsäädäntöä, joten ne velvoittavat tälläkin hetkellä kaikkia työnantajia kaikilla toimialoilla, myös maataloudessa. Ainut uusi asia on, että vuodesta 2025 vaatimusten laiminlyöminen voi johtaa tukiseuraamuksiin. Viljelijöille on saatavilla runsaasti neuvontaa työnantajana toimimiseen. 

Lisätietoja: Tiia Liuhala, p. 0295 162 183, etunimi.sukunimi(at)gov.fi 

Ruokaviraston maksullisten suoritteiden hintoja korotetaan

Vuodenvaihteessa tulee voimaan maa- ja metsätalousministeriön asetus, jolla säädetään Ruokaviraston maksullisista suoritteista sekä julkisoikeudellisista suoritteista perittävistä maksuista vuonna 2025. Pääosa suoritteista on samoja kuin vuonna 2024. Maksuja korotetaan niiden alijäämäisyyden ja kustannusten nousun vuoksi.  Asetuksessa on myös joitakin uusia suoritteita, jotka on hinnoiteltu kustannusvastaavasti.

Lisätietoja: maatalousneuvos Esa Hiiva p.  0295 162 265, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Maanmittauslaitos supistaa toimipisteverkkoaan vastaamaan kysyntää

Maanmittauslaitos supistaa toimipisteverkkoaan vastaamaan palvelujen kysyntää. Toimipisteverkon laajuus supistuu 26 toimipaikkaan nykyisestä 35 toimipaikasta. Maanmittauslaitoksen palvelut siirtyivät valtaosaltaan verkkoon koronan aikana, eikä käyntiasioinnin kysyntä ole palautunut aiemmalle tasolle. Lakkautettavat toimipisteet sijaitsevat seuraavissa kaupungeissa: Alajärvi, Huittinen, Ikaalinen, Kemijärvi, Nurmes, Närpiö, Saarijärvi, Salo ja Ylivieska.

Tiedote: Maanmittauslaitos supistaa toimipisteverkkoaan vastaamaan kysyntää

Lisätietoja: hallitussihteeri Ada Ketelimäki, p. 0295 16 2003, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Maanmittauslaitosta koskeviin maksusäädöksiin muutoksia

Vuodenvaihteessa tulevat voimaan uudet maksuasetukset kiinteistötoimitusmaksusta vuonna 2025, kiinteistötietojärjestelmän tulojen jakamisesta vuosina 2025 ja 2026 ja kiinteistötietojärjestelmän suoritteista ja tietopalvelusta perittävistä maksuista vuosina 2025 ja 2026. Ministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja korvauksista vuonna 2025 (563/2024) tuli voimaan 1.11.2024 samanaikaisesti Maakaaren muuttamisesta annetun lain (552/2024) kanssa, koska asetus sisältää säännöksen edellä mainitulla lailla säädetystä uudesta kirjaamisasiasta perittävästä maksusta.

Maanmittauslaitoksen julkisoikeudellisista suoritteista perittävien maksujen tulee vastata niiden tuottamisesta Maanmittauslaitokselle aiheutuvia kustannuksia (omakustannusarvo). Maksuja on tarkistettu asetuksilla kustannusvastaavuuden toteuttamiseksi. Lisäksi kiinteistötoimitusmaksuasetuksella on osa aikaisemmin toimituskorvausperusteisina (kiinteähintaisina) velotuista toimituslajeista muutettu aikaveloitteisiksi toimituksiksi kiinteistötoimitustuotannon kustannusvastaavuuden tehostamiseksi.

Maksuasetukset:

  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötoimitusmaksusta vuonna 2025 (968/2024)
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötietojärjestelmän tulojen jakamisesta vuosina 2025 ja 2026 (779/2024)
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus kiinteistötietojärjestelmän suoritteista ja tietopalvelusta perittävistä maksuista vuosina 2025 ja 2026 (780/2024)
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja korvauksista vuonna 2025 (563/2024)

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Leo Olkkonen, p. 0295 162 3000, etunimi.sukunimi(at)gov.fi