Ändringar inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde vid årsskiftet 2024/2025
Ändringar som träder i kraft vid ingången av 2025 inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde är bland annat att fritidsfiskare blir skyldiga att anmäla fångst av vissa hotade fiskarter, att det sker ändringar i incitamentsystemet för skogsbruket och att jakt- och fiskeövervakningen effektiviseras. Dessutom blir Lantmäteriverkets verksamhetsställen färre, och ändringar som gäller CAP-planen och andra jordbruksstöd träder i kraft.
Fritidsfiskare börjar omfattas av anmälningsskyldighet för vissa fångstarter
Vid ingången av 2025 kommer man att börja samla in uppgifter om fångst av vissa hotade fiskarter i samband med fritidsfiske. Med hjälp av anmälningarna samlas det in viktig information om fiskbeståndens tillstånd.
Anmälan om fångstuppgifter begärs för följande fiskarter och fiskbestånd: lax, insjölax, öring, ål, röding i Kuolimo och Saimen samt på andra håll i Vuoksens vattendrag, harr i insjövatten söder om latituden 65°00′N och i havet samt puckellax. Anmälan om fångstuppgifter inleds den 1 januari 2025.
Pressmeddelande: Fritidsfiskare börjar omfattas av anmälningsskyldighet för vissa fångstarter vid ingången av 2025
Mer information: Eija Kirjavainen, fiskeriråd, tfn 0295 162 404, fornamn.efternamn@gov.fi
Kommersiella fiskares skyldighet att anmäla fångst i inlandsvatten ändras
Kommersiella fiskares skyldighet att anmäla fångst i inlandsvatten ändras vid årsskiftet så att fångsterna ska anmälas till närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland i stället för till Naturresursinstitutet. Det blir också vissa ändringar i vilka uppgifter som ska anmälas.
Mer information: Orian Bondestam, konsultativ tjänsteman 0295 162 494, fornamn.efternamn@gov.fi
Det blir tillåtet att använda drönare vid jakt på främmande arter
Från ingången av 2025 är det tillåtet att använda drönare vid jakt på sådana främmande däggdjursarter som avses i 16 § i lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter, dvs. däggdjur som ingår i EU:s förteckning över invasiva främmande arter eller i den nationella förteckningen över invasiva främmande arter. Möjligheten att använda drönare effektiviserar i synnerhet jakten på mårdhund. Mårdhunden utgör ett betydande hot mot den biologiska mångfalden bland annat i skärgården. I synnerhet i vassområden gör användning av drönare det möjligt att fånga mårdhund i en sådan livsmiljö där mårdhunden hittills har kunnat undgå att bli fångad.
Vid användning av drönare ska det förbud att störa fridlysta arter som anges i 70 § i naturvårdslagen beaktas. Användningen av drönare får således inte orsaka skada för till exempel häckande fåglar.
Mer information: Karin Cederlöf, regeringssekreterare, tfn 0295 162 063, fornamn.efternamn@gov.fi
Ändringar i incitamentsystemet för skogsbruket
Incitamentsystemet för skogsbruket omfattar i fortsättningen inte längre stöd för byggande av en ny skogsväg eller möjligheten att bygga en ny väg i samband med ett projekt för grundlig förbättring av en enskild väg. Ändringarna i lagen om ett temporärt incitamentsystem för skogsbruket träder i kraft den 1 januari 2025. Ansökan om finansiering för vård av plantbestånd och ungskog ska i fortsättningen lämnas in senast sex månader efter att åtgärderna har inletts.
Bestämmelser om tidsfristerna för ansökan har utfärdats genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet. Den ändring som gäller ansökningstiden träder i kraft vid ingången av 2025.
Vid ingången av 2026 ändras stödvillkoren för vård av plantbestånd och ungskog i fråga om den genomsnittliga höjden. Det tillägg som betalas för hopsamling av klenträd i samband med vård av plantbestånd och ungskog och stödet för grundlig förbättring av en enskild väg sänks också.
Mer information: Niina Riissanen, forstråd, tfn 0295 162 339, fornamn.efternamn@gov.fi
Statens skadeståndsansvar för skogsskador som spridits från ett naturskyddsområde omfattar även privata naturskyddsområden från och med den 1 januari 2025
Genom en ändring av lagen om bekämpning av skogsskador korrigeras ett fel av teknisk natur som kom in i lagen i samband med att naturvårdslagen stiftades. Ändringen gäller retroaktivt också situationer där skador uppkommit efter att naturvårdslagen trädde i kraft den 1 juni 2023.
Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska skyddet av skog grunda sig på markägarens frivillighet. Förslaget gör frivilligt skydd av skogar mer attraktivt.
Mer information: Vilppu Talvitie, regeringsråd, tfn 0295 162 417, fornamn.efternamn@gov.fi
Jakt- och fiskeövervakningen effektiviseras
Lagar om ändring av lagen om Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning, 89 § i jaktlagen och 99 och 108 § i lagen om fiske träder i kraft den 1 januari 2025. Till lagen om Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning har det fogats bestämmelser om jakt- och fiskeövervakares rätt att ge befallningar och om befogenheter som gäller tryggandet av förundersökning. Dessutom har det föreskrivits att tredska mot jakt- och fiskeövervakare är straffbart. Ändringarna i jaktlagen och i lagen om fiske ger tillsynsmyndigheterna mer omfattande rätt än för närvarande att kontrollera att en persons byte, fångst och fångstredskap överensstämmer med gällande bestämmelser och föreskrifter.
Pressmeddelande: Jakt- och fiskeövervakningen effektiviseras – regeringsproposition om efterlevnaden av jakt- och fiskelagstiftningen till riksdagen
Mer information: Teemu Nikula, lagstiftningsråd, tfn 0295 162 055, fornamn.efternamn@gov.fi
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgiftsbelagda prestationer vid Finlands skogscentral uppdateras till 2025 och 2026
I jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgiftsbelagda prestationer vid Finlands skogscentral tas det som en ny prestation in de beslut som avses i lagen om ett temporärt incitamentsystem för skogsbruket (71/2023).
I förordningen föreslås små ändringar i de avgifter som tas ut för värdering av skogsskada enligt viltskadelagen samt för utlämnande av kontaktuppgifter för direktmarknadsföring och opinions- och marknadsundersökningar. Ändringarna innebär att avgifterna höjs. Motiveringen till höjningarna är att förbättra kostnadstäckningen i enlighet med lagen om grunderna för avgifter till staten.
Mer information: Pasi Mäkelä, sakkunnig, tfn 0295 162 293, fornamn.efternamn@gov.fi
EU:s förordning om inrättande av en unionsram för certifiering av permanenta kolupptag, kolinlagrande markanvändning och kollagring i produkter träder i kraft den 26 december 2024
I februari 2024 nåddes enighet om EU:s förordning om inrättande av en unionsram för certifiering av permanenta kolupptag, kolinlagrande markanvändning och kollagring i produkter. Förordningen publiceras i december och träder i kraft den 26 december 2024. Rättsakter som genomför förordningen har redan börjat utvecklas i kommissionens grupp av experter. De första delegerade akterna om BECCS- och DACCS-metoder och kolinlagrande markanvändning väntas bli klara under första halvan av 2025.
Förordningen
Mer information: Lotta Heikkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 162 074, fornamn.efternamn@gov.fi
Ändringar i CAP-planen träder i kraft
I CAP-planen anges närmare våra nationella åtgärder för att genomföra EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Finland. I planen gjordes det under 2024 ändringar som ska underlätta jordbrukarnas arbete. De väsentligaste ändringarna gäller olika sätt att diversifiera grödorna och lättare krav på unga jordbrukare. Största delen av ändringarna träder i kraft vid ingången av 2025.
Pressmeddelande: Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts
Möjligheten att överföra rätt till ersättningar för åkrar mellan gårdar ändras vid ingången av 2025
Möjligheten för jordbrukare att överföra rätten till ersättningar för åkrar mellan olika gårdar upphör vid utgången av 2024. Jordbrukarna bör se till att planerade överföringar mellan gårdar slutförs under 2024. Ansökan om överföring ska lämnas in till landsbygdsnäringsmyndigheten före utgången av året. Från och med 2025 är det förvaltningen som överför ersättningsberättiganden som frigörs till skiften som inte är berättigade till ersättning.
Pressmeddelande: Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts
Mer information: Heini Lehtosalo, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 057
Nya GAEC 2-krav för skydd av torvmark träder i kraft
Nya GAEC 2-krav för skydd av torvmark (förbud mot tagande av jordmaterial, nydikning och bränning av växtbestånd samt tillåtelse att plöja permanent gräsmark endast en gång på fyra år) träder i kraft den 1 januari 2025. Om en jordbrukare ämnar vidta ovannämnda åtgärder på ett skifte, ska jordbrukaren med jordprover visa skiftets jordart.
Målet är att jordbrukarna efter utbildning och information i vår ska kunna kontakta kommunernas samarbetsområden för att reda ut var deras torvmarksområden är belägna, om det material som behövs för detta kan tas i bruk planenligt. Detta material ska vara rådgivande 2025.
Mer information: Riikka Knaapi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 001, fornamn.efternamn@gov.fi
Ändringar i beräkningen av arealer med permanent gräsmark
Det införs ändringar i beräkningen av arealer med permanent gräsmark. Enligt anvisningar från Europeiska kommissionen ska det vid beräkningen av arealer med permanent gräsmark inte beaktas arealer där produktion i regel är förbjuden. Skyddszoner som omfattas av åtgärderna för miljöersättning är fortsättningsvis möjliga att undanta från beräkningen av permanent gräsmark, eftersom skyddszonerna inte är normal produktiv jordbruksverksamhet utan finns till för att minska näringsavrinning i närheten av vattendrag.
I fråga om kommer det således inte att ske några ändringar i beräkningen av permanent gräsmark. Naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar som omfattas av stöd för miljösystem samt torvåkrar med vall som omfattas av en miljöförbindelse är produktiva arealer enligt kommissionens anvisningar, vilket innebär att de tas med i beräkningen av permanent gräsmark.
Mer information: Riikka Knaapi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 001, fornamn.efternamn@gov.fi
Krav på anställningsvillkor och säkerhet i arbetet fogas till villkoren för EU:s jordbrukarstöd
Vid ingången av 2025 fogas krav på anställningsvillkor och säkerhet i arbetet till villkoren för att få EU:s areal- och djurbaserade jordbrukarstöd. Kraven i fråga finns redan i gällande lagstiftning, så de förpliktar redan nu alla arbetsgivare inom alla branscher, även inom jordbruket. Det enda nya är att försummelse av kraven från och med 2025 också kan leda till konsekvenser i fråga om jordbrukarstöden. För jordbrukare finns det gott om rådgivning om att vara arbetsgivare.
Mer information: Tiia Liuhala, tfn 0295 162 183, fornamn.efternamn@gov.fi
Avgifterna för Livsmedelsverkets prestationer höjs
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer år 2025 träder i kraft vid årsskiftet. Största delen av prestationerna är desamma som 2024. Avgifterna höjs på grund av underskott och ökade kostnader. Förordningen innehåller också några nya prestationer, som har prissatts så att priset täcker kostnaderna.
Mer information: Esa Hiiva, lantbruksråd, tfn 0295 162 265, fornamn.efternamn@gov.fi
Lantmäteriverket minskar sitt nätverk av verksamhetsställen för att motsvara efterfrågan
Lantmäteriverket minskar sitt nätverk av verksamhetsställen så att det motsvarar efterfrågan på tjänster. Nätverket av verksamhetsställen minskar till 26 verksamhetsställen från nuvarande 35 verksamhetsställen. Största delen av Lantmäteriverkets tjänster överfördes till webben under covid-19-pandemin, och efterfrågan på att uträtta ärenden genom besök på Lantmäteriverkets kontor har inte återgått till den tidigare nivån. De verksamhetsställen som ska läggas ner ligger i följande städer: Alajärvi, Ikalis, Kemijärvi, Nurmes, Närpes, Saarijärvi, Salo, Vittis och Ylivieska.
Pressmeddelande: Lantmäteriverket minskar sitt nätverk av verksamhetsställen för att motsvara efterfrågan
Mer information: Ada Ketelimäki, regeringssekreterare, tfn 0295 162 003, fornamn.efternamn@gov.fi
Ändringar i bestämmelserna om Lantmäteriverkets avgifter
Nya förordningar om fastighetsförrättningsavgift 2025, fördelning av inkomsterna av fastighetsdatasystemet 2025 och 2026 och avgifter som tas ut för fastighetsdatasystemets prestationer och informationstjänster 2025 och 2026 träder i kraft vid årsskiftet. Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande av köp år 2025 (563/2024) trädde i kraft den 1 november 2024, samtidigt med en lag om ändring av jordabalken (552/2024), eftersom förordningen innehåller en bestämmelse om avgiften för ett nytt inskrivningsärende som det föreskrivs om i lagen.
Storleken på de avgifter som tas ut för Lantmäteriverkets offentligrättsliga prestationer ska motsvara beloppet av de kostnader som prestationen orsakar Lantmäteriverket (självkostnadsvärde). Avgifterna har justerats genom förordningarna för att uppnå kostnadstäckning. Genom förordningen om fastighetsförrättningsavgift har dessutom en del av de förrättningsslag som tidigare debiterats enligt en ersättning per förrättning (dvs. till fast pris) ändrats till tidsdebiterade förrättningar för att förbättra kostnadstäckningen inom fastighetsförrättningarna.
Avgiftsförordningarna:
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om fastighetsförrättningsavgift år 2025 (968/2024)
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om fördelning av inkomsterna av fastighetsdatasystemet åren 2025 och 2026 (779/2024)
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgifter som tas ut åren 2025 och 2026 för fastighetsdatasystemets prestationer och informationstjänster (780/2024)
- Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande av köp år 2025 (563/2024).
Mer information: Leo Olkkonen, lagstiftningsråd, tfn 0295 162 300, fornamn.efternamn@gov.fi