Fritidsfiskare börjar omfattas av anmälningsskyldighet för vissa fångstarter vid ingången av 2025
Vid ingången av 2025 kommer man att börja samla in uppgifter om fångst av vissa hotade fiskarter i samband med fritidsfiske. Med hjälp av anmälningarna samlas viktig information om fiskbeståndens tillstånd.
Statsrådet godkände förordningen om anmälan om fångst i fritidsfiske den 5 december 2024. Avsikten är att stödja planeringen av fisket i Finland i enlighet med lagen om fiske. Syftet med lagen om fiske är att med stöd av bästa tillgängliga information ordna ett hållbart nyttjande och en hållbar vård av fiskresurserna så att fiskbeståndens och den övriga vattennaturens mångfald kan tryggas. Genom anmälningsskyldigheten stöds också planeringen och uppföljningen av projekt för att stärka vandringsfiskbestånden, som fastställs i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram.
Fiskereglering och vård av fiskbestånden utifrån tillförlitliga data är också i alla fiskares intresse för att man inte på basis av bristfällig information och med iakttagande av försiktighetsprincipen ska behöva införa mer omfattande begränsningar av fisket än nödvändigt. Med hjälp av data som samlas in av fiskare kan man sammanställa information även för fiskarnas bruk.
Anmälan om fångstuppgifter begärs för följande fiskarter och fiskbestånd: lax, insjölax, öring, ål, röding i Kuolimo och Saimen samt på andra håll i Vuoksens vattendrag, harr i insjövatten söder om latituden 65°00′N och i havet samt puckellax. Anmälan om fångstuppgifter inleds den 1 januari 2025.
Fångstanmälan ska göras utan dröjsmål, dock senast 14 dygn efter att fisken fångades. I fråga om de fiskarter som nämns ovan gäller anmälningsskyldigheten också fiskar som släppts tillbaka.
Enligt förordningen ska fångstanmälan göras till Naturresursinstitutet via e-tjänsten Omakala eller på en av Naturresursinstitutet fastställd blankett eller per telefon. Naturresursinstitutet lanserade e-tjänsten Omakala i juni 2022 och den har tidigare använts för frivilliga anmälningar. Fiskerisektorns intressentgrupper har deltagit i utvecklingsarbetet. I e-tjänsten finns också annan nyttig information för fritidsfiskare, till exempel om begränsningar enligt lagen om fiske.
Regleringen av fiske ska basera sig på information
Genom anmälningarna av fångstuppgifter får vi aktuella data om fisket och bestånden av de arter som nämns i förordningen. Med hjälp av informationen kan fisket styras utifrån förändringar i fiskbestånden. I dag saknar man tillräcklig information i synnerhet om arter som sällan fångas, eftersom de uppgifter som samlas in genom fiskeenkäter är ofullständiga i fråga om dem. När det gäller puckellaxen förbereder sig ministeriet på att arten kan dyka upp i Östersjön och på att i så fall få information om saken så snabbt som möjligt.
”Målet är att regleringen ska vara sådan att fiske begränsas endast då det är nödvändigt. Också när fiskbestånden blir kraftigare behöver vi information för att kunna avveckla begränsningar och reglering”, säger fiskerirådet Eija Kirjavainen.
Länkar:
Förordning
Promemoria (på finska)
Kartbilagor
Omakala.fi
Mer information:
Eija Kirjavainen, fiskeriråd, tfn 0295 162 404, eija.kirjavainen@gov.fi