Programarbete

Skärgårdsdelegationen utarbetar ett skärgårdsprogram för varje period. Programmet ger riktlinjer för skärgårdspolitiken och är ett verktyg för att genomföra skärgårdspolitiken. Skärgårdsprogrammet stöder utvecklingen av skärgårds- och insjöområdena både på regional och nationell nivå.

Skärgården som nationell rikedom – nationellt program för utveckling av skärgårds- och insjöområdena 2024–2027 är det sjunde skärgårdspolitiska programmet i sin ordning. Programmet lyfter fram mål för utveckling av skärgårdsområdena 2024–2027.

Utvecklingen av skärgårdsområdena styrs av en vision om en välmående skärgård nu och i framtiden. I utvecklingsarbetet leder visionen mot programmets fyra strategiska mål:

  1. Skärgården är fysiskt och digitalt tillgänglig
  2. Skärgårdens tjänster är tryggade
  3. Skärgården är en mångsidig miljö för utövande av näringar
  4. Skärgårdens natur och miljö mår bra

Skärgårdsområdena har fått en ökad betydelse i och med det nuvarande säkerhetsläget. Skärgårdsprogrammet lever i tiden och observationer som rör säkerheten har lyfts fram i programmets mål i större utsträckning än tidigare.

Utvecklingsprincipen för programmet är platskänslig utveckling. Det innebär att man i utvecklingen identifierar skärgårdarnas olikheter och därmed behoven av skräddarsydda utvecklingsåtgärder. Som ett nytt element i programmet uppmuntras utarbetandet av lokala skärgårdsprogram. Genom de lokala skärgårdsprogrammen är det möjligt att identifiera lokala möjligheter och utmaningar och rikta utvecklingsåtgärderna enligt dem.

I beredningen av programmet har man velat stärka barns och ungas röst. Som stöd för beredningen ordnades fyra dialoger avsedda för barn och unga i olika skärgårdsområden. I dialogerna hördes vilka tankar barn och unga i skärgården har om temana i programmet och skärgårdens framtid. Observationerna av dem har lyfts fram som en del av alla teman i programmet.

Läs mer på webbplatsen skargardspolitiken.fi.

Mer information

Elina Auri, ledande sakkunnig 
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen, enheten för utveclingen av landsbygden Telefon:0295162041   E-postadress: