Tillväxtprogram
Tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen är en kompletterande helhet av åtgärder som syftar till att skapa ett hållbart, lönsamt och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Målet med programmet är också att det ska leda till investeringar, tillväxt och fler jobb i företagen inom branschen. Programmet är viktigt för att öka produkternas förädlingsvärde. Ett av målen under Orpos regeringsperiod är att skapa bestående exportstrukturer och intensifiera samarbetet mellan olika aktörer inom exporten så att livsmedelsexporten fördubblas före 2031.
Tillväxtprogrammet som helhet omfattar för närvarande fyra delområden:
- En företagsorienterad tillväxtplattform för livsmedelsexport
- Kompetens och exportberedskap
- FoUI-verksamhet
- Matens roll för Finlandsbilden, diplomatin och turismen i Finland
Aktuellt om tillväxtprogrammet
Tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen framskrider enligt planerna. Du får information om pågående ansökningsomgångar. Material om evenemang som anknyter till programmets olika delområden hittar du på denna sida, i nyheterna och materialbanken.
En företagsorienterad tillväxtplattform för livsmedelsexport
Verksamheten samordnas av Föreningen Matinformation rf. och Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry. Tillväxtplattformen för livsmedelsexporten är ett viktigt steg för att öka Finlands livsmedelsexport. Den förenar livsmedelsföretag, företag som erbjuder exporttjänster och aktörer inom tredje sektorn, och utarbetar en gemensam strategi för livsmedelsexporten. Genom plattformen kan företagen främja sina intressen och samarbeta effektivare med förvaltningen och övriga aktörer.
Kompetens och exportberedskap
Helsingfors universitet inleder planeringen av ett magisterprogram för internationell livsmedelsexport och gastronomi 2025. Inom projektet planeras också det första studieåret i utbildningen.
Projekten för tillväxtplattformen och magisterprogrammet finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Livsmedelsverket svarar för projektförvaltningen.
Jord- och skogsbruksministeriet har också beställt ett koncept för internationaliseringshandledning för livsmedelsföretag. Ett pilotprojekt genomförs under 2025.
Matens roll för Finlandsbilden, diplomatin och turismen i Finland
Finland vill stärka matens roll för Finlandsbilden och turismen i Finland genom aktiv kommunikation där man utnyttjar Visit Finlands strukturer. Matens roll för Finlandsbilden stärks också vid världsutställningen i Osaka, där Finland presenterar hållbara lösningar inom bioekonomi.
Arbetet med Finlandsbilden och matdiplomatin samordnas av utrikesministeriets ambassadör för bioekonomi och cirkulär ekonomi Eija Rotinen. Hon arbetar tillsammans med en livsmedelsexpert från jord- och skogsbruksministeriet. Arbetsparet arbetar främst med att främja livsmedelsexporten.
FoUI-verksamhet
År 2025 kommer ministeriet att utlysa finansiering för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Finansieringen riktas till forsknings- och utvecklingsprojekt som bidrar till projektet Food2.0.
En utredning om livsmedelsexport gavs ut den 1 oktober 2024
En utredning om en företagsorienterad samarbetsmodell för att öka livsmedelsexporten presenterades på webbinariet den 1 oktober 2024. Utredningen har gjorts av Spring Advisor Ab på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet. Företag inom livsmedelsexport och handel har bidragit med intervjuer till utredningen. Aktörernas synpunkter har också samlats in med hjälp av en enkät.
Se inspelningen och ladda ner materialet här
Finansiering och tjänster för exportfrämjande inom livsmedelsbranschen den 23 april 2024
Vid evenemanget presenterades Business Finlands finansieringsmöjligheter, tjänster utomlands och Team Finlands tjänster i Kina. Ytterligare teman var NTM-centralernas finansieringsmöjligheter, Kinnusen Myllys framgångsrika exportprocess och Livsmedelsverkets exporttillståndstjänster.
Se inspelningen och ladda ner materialet här