Ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem
Den långsiktiga strategin för den finländska livsmedelsproduktionen och tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen, som ökar livsmedelsexporten, hör till helheten Ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem enligt regeringsprogrammet. I strategiarbetet skapas en vision om hurdant livsmedelssystemet vi vill ha i Finland 2040, vilka åtgärder som behövs för att införa det och vilka förändringar det finns skäl att förbereda sig på. Regeringen har förbundit sig att förbättra hållbarheten i det finländska livsmedelssystemet och fördubbla livsmedelsexporten före 2031. På denna webbplats kan du följa med hur arbetet framskrider.
För en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion
”Vi behöver en gemensam vision och strategi som beskriver hurdant matland Finland vill vara i framtiden och hur vi säkerställer produktionen av rena livsmedel för kommande generationer på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.”
Sari Essayah, jord- och skogsbruksminister
Det finns en hel rad termer och begrepp som används i samband med det hållbara och lönsamma livsmedelssystemet. Läs här vad vi menar med dem på denna webbplats.
Livsmedelssystem
Ett livsmedelssystem innebär allt som har att göra med produktionen och konsumtionen av livsmedel. Utöver jordbruket och livsmedelsindustrin avser det också till exempel affärer, restauranger, administration och organisationer som på ett eller annat sätt bidrar till hur maten landar på vår tallrik. Syftet med livsmedelssystemet är att se till att alla oberoende av omständigheterna alltid har tillräckligt med näringsrik mat.
Hållbarhet
Produktionen och konsumtionen av livsmedel bör bli mer hållbar. Förenta nationernas mål för hållbar utveckling styr oss i denna riktning. Ett hållbart livsmedelssystem producerar säkra och hälsosamma livsmedel med beaktande av den ekonomiska, sociala, miljömässiga och kulturella dimensionen.
Matkultur
Den finländska matkulturen baserar sig på rena inhemska råvaror och höga kvalitetskrav som återspeglar sig i restaurangkulturen, evenemangen och innovationerna. Det är en företeelse som kontinuerligt förnyas och utvecklas i en mer internationell riktning och erbjuder smaker och upplevelser såväl för lokala människor som utländska gäster. Den finländska matkulturen syns på många olika sätt i vår vardag. Till exempel skolmat som består av hälsosamma och balanserade råvaror är en viktig del av barnens dagliga liv.
Mer information
Elina Ovaskainen, specialsakkunnig
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen, Osaston johto Telefon:0295162180 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi
Minna-Mari Kaila, chef för avdelningen, överdirektör
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen Telefon:0295162013 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi