Svaren från 2500 personer beaktas vid CAP-beredningen - svag inkomstutveckling ett stort bekymmer
Jordbrukarnas dåliga inkomstutveckling är enligt finländarna jordbrukets största problem och utmaning. För att avhjälpa situationen tycker svarspersonerna att man framför allt behöver produktionskopplade stöd, investeringsstöd och stöd till unga när de tar över gården. Att förbättra jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan är också viktigt.
Av Finlands strategiska plan ska göras en förhandsbedömning
Av den strategiska planen ska göras en förhandsbedömning som förbättrar planens standard. Bedömningen görs av en utomstående aktör som väljs genom ett öppet anbudsförfarande. Handlingarna som gäller upphandlingen finns att få på anbudstjänsten Hanki: https://hanki.tarjouspalvelu.fi/hanki/?id=239877
Mer information:
- Eero Pehkonen, specialsakkunnig, tfn 029 5162 406, fornamn.efternamn(at)mmm.fi
Meddelande om att beredningen av Finlands strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) 2021 -2027 med tillhörande miljöbedömning inleds
Jord- och skogsbruksministeriet arbetar tillsammans med intressegrupperna med att ta fram en strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Planen innehåller riktlinjer för att genomföra av EU-helfinansierade och -delfinansierade åtgärder i jordbruket och på landsbygden samt för att fördela stöden i Finland åren 2021 - 2027. Planen bygger på förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om stöd till jordbruket och landsbygdsutvecklingen från Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (COM(2018)392).
Av den strategiska planen ska göras en förhandsutvärdering som också innehåller en miljöbedömning. Bestämmelser om detta ingår i lagen om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program (200/2005). I miljöbedömningen analyseras alternativ som kan ligga till underlag för den strategiska planen. Om miljökonsekvenserna av dessa alternativ tas fram en miljörapport.
Allmänheten, företag och olika organisationer samt myndigheter kan framföra åsikter om miljörapportens utgångspunkter, mål och beredning. Arbets- och utvärderingsplanen som gäller beredningen av den strategiska planen finns att få på ministeriets webbplats https://mmm.fi/sv/eu-och-internationella-fragor/gjp
Ytterligare information:
Minna-Mari Kaila, avdelningschef, tfn 0295 162 013 (beredningen av den strategiska planen)
Eero Pehkonen, specialsakkunnig, tfn 029 5162 406 (förhandsutvärderingen och miljöbedömningen)
fornamn.efternamn(at)mmm.fi
Framförande av åsikter
Om beredningen av den strategiska planen kan lämnas åsikter i en enkät på webbplatsen dinasikt.fi https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/331/. Om miljörapportens utgångspunkter, mål och beredning kan framföras åsikter och kommentarer som sänds till Jord- och skogsbruksministeriet/Livsmedelsavdelningen, PB 30, 00023 Statsrådet eller via e-post till kirjaamo@mmm.fi före den 30.4.2019.
Välkommen till minister Leppäs CAP-möten!
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä besöker i februari flera ställen för att berätta om reformen av Europeiska unionens gemensamma jordbrukspolitik, beredningen i Finland samt för att lyssna på lantbruksproducenternas åsikter om reformen.
Forskningsseminarium som underbygger beredningen av CAP 4.2.2019
Målet är att berätta vilka rekommendationer undersökningarna ger för att bereda genomförandet av CAP-planen.
Seminariets anföranden:
- Miljöåtgärdernas miljö- och kostnadseffektivitet i jordbruket (MYTTEHO, Terho Hyvönen, OHRY:s ordf. Anna Schulman)
- Jordbruksmiljöernas ekosystemtjänster: efterfrågan, utbud och politikstyrning (MAAESP, ansvarig ledare Eija Pouta, OHRY:s ordf. Eero Pehkonen), Value based result‐oriented agri‐food policies: legitimacy, efficiency and feasibility (VABARO). Eija Pouta, finansiär SRK
- Presentation av effektindikatorsarbetet, användning av indikatorerna och möjligheten att tillämpa dem i planeringen av politiken
- Jordbrukets riskhantering och riskhanteringsverktyg, bland annat grisköttets marginalprojekt (Olli Niskanen)
- Beredskapen i mjölksektorn inför politikförändringar (MAITOVARA, ansvarig ledare Anna‐Maija Heikkilä, OHRY:s ordf. Jarmo Salonen)
- Jordbrukssektorns ställning på finansieringsmarknaden: efterfrågan, utbud och nya instrument (ansvarig ledare Kyösti Arovuori, OHRY:s ordf. Saara Meurasalo)
- EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter år 2020 ‐ alternativa vägar och det finländska jordbruket (CAPMAP, ansvarig ledare Jyrki Niemi, OHRY:s ordf. Kari Valonen), Stödbalans och åkerpris (obs. ingår i dag i Cap-Map)
- Utredning om de sysselsättande och regionalekonomiska effekterna av landsbygdens utvecklingsprogram
- Landsbygdssamhällen, företagande och resiliens (MANE:s projekt)
- Möjligheterna med och konsekvenserna av regional rörlighet och multilokalitet (projektet ingår i statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet)
Inledande möte för fortsatt beredning av CAP 30.10
Seminariets anföranden:
- Kari Valonen: CAP-reformens referensram
- Taina Vesanto, Anna-Leena Miettinen, Minna-Mari Kaila: Vad blir nästa steg?
- Kyösti Arovuori: CAP-reformens sikte på jordbruk 2050
- Olli Lehtonen: Kunskap hjälper landsbygden att göra framsteg
- Johan Åberg: MTK:s kommentarer
- Pauli Talvitie: Luomuliittos kommentarer
- Jyrki Jalkanen: Trädgårdshandelsförbundets kommentarer
- Berndt Nordman: Föreningens Natur och Miljö kommentarer
- Kati Pulli: Finlands djurskyddsförbunds kommentarer
- Juha Beurling: Finlands konsumentförbunds kommentarer