Hyppää sisältöön
Media

Yhteinen ruokapöytä –keskustelufoorumi: Suomella on erinomaiset mahdollisuudet elintarvikeviennin kasvattamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2021 13.50
Uutinen
Kuvituskuva, tarjottimella jota kantaa ruokajärjestelmän henkilöt on runsaasti vihanneksia. Drone kuljettaa isoa mansikkaa.

Ruoka-alan keskustelufoorumi päätti käynnistää selvityksen ”Miten elintarvikevienti kolminkertaistetaan?” Selvityshenkilöksi nimettiin Anne Berner, ja raportti työstä valmistuu helmikuussa 2022.

Viennin eteen tehtävä työ ja aiemmin valmistuneet elintarvikeviennin edistämistä käsittelevät selvitykset ja linjaukset huomioidaan selvitystyössä. Yhteinen ruokapöytä tavoittelee nyt konkreettisia toimia, jotta yhteinen tavoite viennin kolminkertaistamisesta onnistuisi. Keskustelufoorumi nimesi Anne Bernerin selvittämään, miten yritykset näkevät oman vientipotentiaalinsa ja miten potentiaalia parhaiten voidaan hyödyntää tavoitteen saavuttamiseksi.

”Haluamme katsoa eteenpäin, kohti kasvua. Ruokajärjestelmän globaali murros tarjoaa Suomelle mahdollisuuden uuteen menestykseen. Koko ruokajärjestelmämme läpi ulottuva vastuullisuus on kilpailuetumme tuottamamme ruuan korkean laadun ohella. Jotta saamme aikaan uutta, pitää meidän uskaltaa tehdä rohkeita avauksia ja olla valmiita uudistumaan", toteaa keskustelufoorumin puheenjohtaja Reijo Karhinen.

Karhinen mainitsee Bernerissä yhdistyvän sekä vahvan liiketoiminnan kokemuksen että poikkeuksellisen laajan kotimaisen ja kansainvälisen verkottumisen. Bernerillä on lisäksi mahdollisuus katsoa ruokajärjestelmää ulkoisin silmin.

”Ruoka on välttämättömyys, jonka globaali kysyntä jatkaa kasvuaan. Myös sen maku ratkaisee. Suomalaisilla ruokatuotteilla ja –palveluilla on kaikki edellytykset menestyä kilpailuilla markkinoilla, kun panostamme laadun lisäksi myös kokonaisdesigniin ja yhteistyöhön”, painottaa Berner.

Elintarvikevienti luo parhaimmillaan uusia innovaatioita, ideoita, edelläkävijyyttä ja tuotekehitystä. Niitä tarvitaan, jotta suomalainen ruokajärjestelmä ja elintarvikeketju voivat monipuolistua. Uusien rohkeiden ja kunnianhimoisten toimintamallien ja uutuustuotteiden avulla ruokaketjuumme saadaan lisää euroja ja kannattavuutta.

Ruoka-alan taloudellinen menestys edistää koko yhteiskunnan hyvinvointia myös uusien työpaikkojen kautta. Euroopan unionissa elintarvikeala on jättiläinen, kun katsotaan työpaikkoja ja alan tuomaa arvoa. EU on maailman suurin elintarvikkeiden viejä. Osana yhteisiä sisämarkkinoita Suomella on erinomaiset mahdollisuudet kasvattaa omaa elintarvikevientiään.

Miten elintarvikevienti kolminkertaistetaan -selvitys käynnistyy joulukuussa osana Yhteisen ruokapöydän toimintaa, ja raportti valmistuu helmikuussa 2022. ”Uskomme, että työn tuloksena esitettävät konkreettiset toimet kiinnostavat kaikkia yhteiskuntamme menestystä ja hyvinvointia vaalivia tahoja”, tiivistää Reijo Karhinen. ”Toivon, että Anne Bernerin selvitystyö tarjoaa sisällöllisen annin ohella myös mahdollisuuden ja virikkeen laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun elintarvikevientimme asemasta osana kansakuntamme taloudellista hyvinvointia.”

Lisätietoja:

Puheenjohtaja: Reijo Karhinen, rt.karhinen(at)gmail.com. 

Haastattelupyynnöt Yhteisen ruokapöydän jäsenille ja selvityshenkilö Anne Bernerille: viestintäasiantuntija Taina Saahko, maa- ja metsätalousministeriö, 050 535 6646, taina.saahko(at)gov.fi

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin työ perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Yhteisen ruokapöydän työskentelyn tavoitteena on nostaa suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin arvostusta ja kirkastaa suomalaisen ruuan brändiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä edistää koko ketjun yhteistä etua. Tavoitteena on myös tunnistaa nykyisen ruokajärjestelmän kipukohdat, ja linjata sen tasapainoisemmasta toiminnasta, jotta kaikilla sen osapuolilla on mahdollisuus pärjätä ja menestyä yhdessä. Keskustelufoorumi on asetettu hallituskaudeksi.

Ruoka ja maatalous