Ruokapoliittinen selonteko – #ruoka2030
Maailman parasta ruokaa – Vuonna 2030 suomalaiset kuluttajat syövät kestävästi ja eettisesti tuotettua kotimaista, maukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa. Kuluttajilla on kyky ja mahdollisuus tehdä tietoisia valintoja.
Elintarvikkeiden kysyntään vastaa läpinäkyvä, osaava, joustava sekä kansainvälisesti kilpailukykyinen ja kannattava ruokajärjestelmä. Alan kasvua ja kehitystä tukee hyvin koordinoitu korkean tason tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- sekä opetustyö. Alan markkinointi- ja vientiosaaminen on hyvällä tasolla. Suomi on vahva korkealaatuisten ja turvallisten elintarvikkeiden ja elintarvikeosaamisen vientimaa.
Hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelman mukaisesti kotimaisen ruuantuotannon kilpailukykyä, vastuullisuutta, markkina- ja kuluttajalähtöisyyttä ja riittävyyttä huoltovarmuuden näkökulmasta on arvioitu Ruoka2030 -ruokapoliittisessa selonteossa, joka annettiin eduskunnalle keväällä 2017.
Ruokapoliittisen selonteon toimeenpano
- Yhteinen ruokapöytä hallituskaudella 2019-2023, lisätietoja Hankeikkunassa
- Raportti: Elintarvikkeiden vientipilotti Pretorian suurlähetystöön 2.3.2022
- Raportti: Pakatun veden tuotanto ja haasteet - keskeiset toimijat ja viennin tilanne 22.2.2020
- Pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kutsuivat kesällä 2018 vuorineuvos Reijo Karhisen selvittämään keinoja Suomen maatalouden pitkään jatkuneen kannattavuuden alamäen kääntämiseksi nousuun. Karhisen selvityksen tavoitteena oli löytää toimenpiteet, joilla maatalouden yrittäjätuloa vahvistetaan 500 miljoonalla eurolla.
- Maatalouden kannattavuusselvitys -julkaisu:
- Uusi alku – maatalous on myös tulevaisuuden elinkeino
- http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-453-998-2
- Muuta julkistustilaisuuden materiaalia:
- Reijo Karhisen tiedote PDF 728kB
- Reijo Karhisen esitys julkistamistilaisuudessa PDF 4,2MB
---
- Elintarvikeviennin osaaja -koulutusohjelma kasvuhakuisille elintarvikealan pk-yrityksille ja muille elintarvikeviennin osaajaksi pyrkiville käynnistyi lokakuussa 2018 Mikkelissä ja tammikuussa 2019 Oulussa.
- Karhisen selvitys maatalouden kannattavuuden parantamiseksi
- VN TEAS -hanke Lex Foodwaste
- Läheltä parempaa -ruuan arvostuskampanja 2018-2019 ja kampanjan loppuraportti
- Ruokapoliittisen selonteon toimeenpanosuunnitelma (päivitetty elokuussa 2019)
- Seminaari ruokapoliittisen selonteon toimeenpanosta 4.10.2017
- Ruoka2030 toimeenpanoseminaarin 4.10.2017 esitykset pdf-muodossa
- Raportti ruokakasvatuksen tarpeita kartoittavasta kyselystä luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle
- Toiveet ruokakasvatusmateriaalista ammattiryhmittäin
- Yhteenveto Ruoka2030 -toimeenpanokyselyn tuloksista
- Eduskunnan kannanotto 20.6.2017
- Maa- ja metsätalousministeriö laatii suunnitelman selonteon toimeenpanosta ja toteutumisen seurannasta
- Ruokapoliittisen selonteon lähetekeskustelu eduskunnassa 1.3.2017. Selonteko lähetettiin maa- ja metsätalousvaliokuntaan, jolle sivistysvaliokunnan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan on annettava lausunto.
- Ruokapoliittinen selonteko valtioneuvoston yleisistuntoon 9.2.2017
- Biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen ministerityöryhmä 24.1.2017
- Elintarvikeketjun kilpailukykytutkimuksen julkaisu seminaarissa 19.1.2017
- Lausuntokierros päättyi 28.10.2016 – lausuntoja tuli vielä marraskuussa
- Ruokapoliittinen selonteko lausunnoille syksyllä 2016
Valmistelun vaiheet vuonna 2015-2016
- Ruokapoliittisen selonteon KICKOFF 18.1.2016
- Videotallenteet tilaisuuden esityksistä
- Tilaisuudessa nähtyjen esitysten kalvot
- Visuaaliset muistiinpanot tilaisuudesta (kuva: Salla Lehtipuu, mmm.fi/ruoka2030)
- Asiaryhmittäiset työpajat alkuvuosi 2016
- Miten ruualla elää? (4.2.2016)
- Ruokaturvallisuus ja huoltovarmuus (10.2.2016)
- Kilpailukyky (16.2.2016)
- Alkutuotanto (18.2.2016)
- Kokeilu, innovaatiot ja yrittäminen (15.3.2016)
- Yhteiskunnallisen keskustelun herättäminen 2015–2016
- Tutkimukset/selvitykset 2015–2016
- Ruokainnovaatioiden markkinatilannekatsaus startup -ympäristössä - Slush 2016
- Tulevaisuuden ruokapolitiikka ja harvaan asutun maaseudun elinvoimaisuus
- Tulevaisuuden elintarvikkeet -tietopaketti: ruuankulutuksen toimintaympäristöjen muutokset ja tulevaisuuden kuluttajatrendit
- Ruokaketjun osaamistarpeet tulevaisuudessa
- Megatrendit 2016 (Sitra)
- Ruoka2030 ja Elintarvikeketjun kilpailukykytutkimus -seminaari 9.9.2016
- Selonteko lausuntokierroksella 9.9.–28.10.2016
- Selonteko eduskunnalle loppuvuosi 2016
- Eduskunnan kannanotto 20.6.2017
Selonteon aihealueina ovat esimerkiksi:
- Kilpailukyky: vienti, vastuullisuus, laatu, joukkoruokailu mukaan lukien hankinnat, ruokakasvatus, luomu, lähi- ja luonnontuotteet, koordinaatio
- Tutkimus ja kehitys
- Ympäristö ja ilmastonmuutos – uhka ja mahdollisuus
- Ruoka ja terveys
- Maatalouspolitiikka kotimaisen ruuantuotannon mahdollistajana
- Ruokaturva ja huoltovarmuus
Uusi selonteko korvaa:
- Aiemman ruokapoliittisen selonteon,
- Elintarviketurvallisuusselonteon,
- Ruokaketjun toimenpideohjelman ja
- Huomisen ruoka - esitys kansalliseksi ruokastrategiaksi -asiakirjan.
Verkkoriihi Ruoka2030-selonteon toimeenpanosta
Osoitteessa http://mmm.fi/ruoka2030/verkkoriihi oli käynnissä verkkokysely, jolla kerättiin ajatuksia ja näkemyksiä siitä, miten Ruoka2030 -selonteon toimeenpanoa kannattaisi käytännössä edistää. Kysely oli avoinna 23.5. asti.
Tutustu myös
Ruokapolitiikka maa- ja metsätalousministeriössä
Anna-Leena Miettinen, maatalousneuvos
maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaosasto, Markkinayksikkö Puhelin:0295162409 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi