Bioekonomi inom jordbruket och på landsbygden

Med bioekonomi inom jordbruket avses hållbar användning av förnybara naturresurser i produktionen av livsmedel, energi, material och andra produkter samt tjänster i anslutning till dem. Jordbruket utgör en central del av bioekonomin och dess mål är att minska beroendet av fossila bränslen och främja en hållbar utveckling. Jordbrukets huvudsakliga uppgift är att producera livsmedel på ett lönsamt och hållbart sätt, och detta utgör också en central del av den bioekonomi som hänför sig till jordbruket. 

Jord- och skogsbruksministeriet har som mål att främja speciellt decentraliserad bioekonomi, vilket innebär att resurseffektiva bioekonomiska lösningar gör det möjligt att förbättra energi- och näringssjälvförsörjningen både regionalt och generellt samt att främja energi- och materialeffektiviteten. I decentraliserade lösningar utnyttjas råvarorna ofta nära produktionsplatsen, varvid nyttan av verksamheten kommer området till godo. I en decentraliserad bioekonomi skapar tjänster relaterade till miljö och naturresurser nya affärsmöjligheter för gårdar och landsbygdsföretag och bidrar till ökad livskraft och mångsidigare utkomstmöjligheterna i regionerna. Alla aktörer i livsmedelssystemet, inte bara de i primärproduktionen, måste vara medvetna om sin egen roll för att öka hållbarheten i systemet.

Med hjälp av metoder inom cirkulär ekonomi strävar man särskilt efter att effektivisera näringskretsloppet och utnyttjandet av näringsämnena. Utnyttjandet av näringsämnena kan effektiveras genom olika slutna återvinningsåtgärder, vilket minskar jordbrukets beroende av importerade fossila näringsämnen samtidigt som det ger miljö- och klimatfördelar. Vid ekologisk produktion tillåts inte användning av syntetiska kemiska gödningsmedel eller växtskyddsmedel, vilket också minskar beroendet av fossila råvaror.

Konsumenterna efterfrågar närproducerad och ekologisk mat, vilket medför nya affärsmöjligheter för gårdar och vidareförädlare samt förbättrar näringens konkurrenskraft och landsbygdens livskraft. Genom samarbetet mellan livsmedelsföretag och turistföretag uppstår nya affärsområden och möjligheter att övergå från binäring till huvudnäring. Livsmedel har ett nära samband med människors välbefinnande, och livsmedelsinnovationer i anslutning till välfärds- och hälsovårdstjänster skapar nya affärsmöjligheter.

Naturprodukter och turist- och rekreationstjänster i naturen utgör en viktig del av bioekonomin i Finland både ekonomiskt och socialt. I Finland finns bland annat världens största certifierade område för ekologisk insamling, 6,96 miljoner hektar (2023).

 

På andra webbplatser

Finlands bioekonomistrategi (2022)
Bioekonomi

Mer information

Birgitta Vainio-Mattila, konsultativ tjänsteman 
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen, marknadsenheten Telefon:0295162346   E-postadress: