Hoppa till innehåll
Media

Finländska livsmedel presenterades i Japan

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 14.3.2023 9.12 | Publicerad på svenska 14.3.2023 kl. 10.08
Pressmeddelande
Kuvassa vasemmalta Ruotsin Japanin suurlähettiläs Pereric Högberg, Ruotsin Tokion suurlähetystön kokki Johan Ahlstedt, mmm:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja kokki Arto Rastas.

Finländska aktörer presenterade sina produkter på Asiens ledande mässa för professionella inom livsmedelsbranschen, Foodex, som ordnades den 7–10 mars 2023 i Tokyo i Japan. Livsmedel av vegetabiliskt ursprung var ett av fokusområdena på årets mässa, den 48:e i ordningen, och temat var väl synligt i den finländska montern, som organiserades av livsmedelsexportprogrammet Food from Finland. Innovativa och högklassiga produkter från den finländska kvarn- och dryckesindustrin intresserade mässbesökarna.

Nordiska hållbara och näringsrika havreprodukter hade huvudrollen vid ett sidoevenemang som Business Finland, Business Sweden och Nordic Oats ordnade för japanska medier. Pereric Högberg, Sveriges ambassadör i Japan, Jaana Husu-Kallio, kanslichef vid Finlands jord- och skogsbruksministerium, och Johan Åberg, ordförande för Nordic Oats Association, framhöll i sina anföranden de unika egenskaperna hos den nordiska havren och betydelsen av ett nära samarbete mellan länderna i främjandet av havreexporten.

Vid evenemanget bjöds det också på söta och salta smakprov som finländska och svenska kockar hade tillagat av nordisk havre.

I syfte att främja finländska projekt för livsmedelsexport träffade företrädare för jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket företrädare för de japanska ministerierna för jordbruks- och hälsofrågor under veckan. Det exporttillstånd för nötkött som Japan beviljade Finland i december 2022 var ett betydande erkännande för att Finland har en fungerande djurhälso- och livsmedelsövervakning och stärkte ytterligare förtroendet mellan våra länders myndigheter.

Detta förtroende skapar ett utmärkt utgångsläge för förhandlingarna om regionaliseringsavtal med tanke på högpatogen fågelinfluensa och afrikansk svinpest. Om dessa sjukdomar upptäcks någonstans i Finland, garanterar avtalen att gris- och fjäderfäkött kan fortsätta exporteras från områden där sjukdomarna inte förekommer.

Lisätietoja:

Kanslichef Jaana Husu-Kallio, tfn. 029 5162 184
Veterinärråd
Hentriikka Kontio, tfn. 029 5162 423

Mat och jordbruk