Hoppa till innehåll
Media

Kanslichef Jaana Husu-Kallio besöker Sydkorea

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2022 11.44 | Publicerad på svenska 6.6.2022 kl. 15.05
Pressmeddelande
Photo: AdobeStock

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio besöker Sydkorea den 6-9 juni 2022. Syftet med resan är att främja exporten av finska livsmedel till den sydkoreanska marknaden och att fira att det beviljades exporttillstånd för finskt fjäderfäkött i början av 2022.

Under sin resa träffar Husu-Kallio representanter för det sydkoreanska ministeriet för livsmedels- och läkemedelssäkerhet (MFDS) och diskuterar med dem om projekt som gäller marknadstillträde för finska livsmedel. För närvarande pågår förhandlingar mellan Finland och Sydkorea om marknadstillträde för glass, smör, modersmjölksersättning samt ägg och äggprodukter. 

Finskt fjäderfäkött fick tillstånd för export till den sydkoreanska marknaden i början av 2022. Under resan deltar kanslichef Husu-Kallio i ett marknadsföringsevenemang som Atria, HK Scan, MTK, Business Finland och utrikesministeriet ordnar. Husu-Kallio besöker också en produktionsanläggning som förädlar fjäderfäkött.

 Under resan träffar Husu-Kallio också representanter för ett företag som tillverkar havredrycker av finsk havre. Havredrycker väcker intresse hos de sydkoreanska konsumenterna, och det finns växande potential till export av finsk havre och produkter tillverkade av finsk havre till Sydkorea. Husu-Kallio besöker också Koreas största livsmedelsmässa Seoul Food. 

Sydkorea är en viktig handelspartner inom livsmedelsexporten. Till Sydkorea exporteras förutom fjäderfäkött också bland annat svinkött samt kvarn- och mejeriindustrins produkter. Trots pandemin ökade värdet av Finlands livsmedelsexport till Sydkorea under 2021 med 29 procent till nästan 30 miljoner euro.

Mer information:

Jord- och skogsbruksministeriet:
Hentriikka Kontio, veterinärråd, tfn 0295 162 423, hentriikka.kontio(at)gov.fi
Utrikesministeriet:
Juhani Vuento, jordbruksattaché, tfn +82 10 32 31 22 36, juhani.vuento(at)formin.fi