Hoppa till innehåll
Media

Vilda blommor firar det internationella växtskyddsåret

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 1.6.2020 10.15
Pressmeddelande

Posti ger ut onsdagen den 3 juni tre nya frimärksutgåvor med 16 olika frimärken. Frimärkena presenterar finländska innovationer, vilda blommor och smådäggdjur som är bekanta från gården. Posti firar FN:s internationella växtskyddsår 2020 med ett rullfrimärke med lysande vilda blommor.

Finlands jord- och skogsbruksministerium lade fram initiativet om FN:s temaår. Målet med det internationella växtskyddsåret är att globalt öka informationen om och förståelsen för betydelsen av hälsosamma växter bland annat med tanke på matsäkerheten och ekosystemens funktion.

I Finland uppmärksammas i samband med det internationella växtskyddsåret även att antalet pollinatörer minskar. Utan vildblommor och insekter som pollinerar dem är även många nyttoväxter i fara. Antalet pollinatörer har minskat eftersom de har brist på boplatser som man uppmanar att erbjuda bland annat i kampanjerna Insektshotell2020 och Pelasta pörriäinen.

Vildblommor som är designad av Paula Salviander är ett rullfrimärke på hundra märken. På de åtta olika inrikes fixvärdemärkena syns blåsippa, liljekonvalj, styvmorsviol, liten blåklocka, smörblomma, rödklöver, prästkrage och midsommarblomster.

Mat och jordbruk Natur och klimat