Hoppa till innehåll
Media

På Landsbygdsparlamentet 2017 formas framtiden
Debattera och påverka på landsbygdens superweekend

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2017 14.47 | Publicerad på svenska 28.6.2017 kl. 20.40
Nyhet

Landsbygdsparlamentet 2017 är en temaweekend om landsbygden som ordnas i Leppävirta den 1–3 september. På evenemanget tar vi modigt tag i dagsaktuella landsbygdsteman och lyfter dem på den nationella politiska agendan. Vi får ta del av hisnande framgångsberättelser och sporrar till nya samt främjar dialoger mellan landsbygdsaktörer, beslutsfattare och medier.

Landsbygdsparlamentet, som ordnas för första gången i denna omfattning i Finland, har ett digert programutbud med 19 intressanta exkursioner, 36 workshopar och seminarier, fyra huvuddebatter på stora scenen samt Partnerskapstorget och Skördetorget. Landsbygdsparlamentet avslutas med offentliggörandet av den första nationella Landsbygdspolitiska kommunikén.

Landsbygdsparlamentet 2017 öppnas den 2 september av jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, som är minister med ansvar för landsbygdspolitiken. I aktualitetsdebatterna medverkar bland annat Elli Aaltonen, generaldirektör för FPA, Jari Koskinen, verkställande direktör för Finlands Kommunförbund, Hilkka Vihinen, professor i landsbygdspolitik på Naturresursinstitutet, Jyri Kataja-Rahko, chef för den regionala verksamheten på Yle, Miko Heinilä, en av grundarna av Kyrö Distillery Company, Tiina Törmänen, internationellt renommerad fotograf samt kolumnisten Tuomas Enbuske.

Exkursionerna visar upp den finländska landsbygden ur oväntade perspektiv 

Till exkursionsmålen hör exportföretag, flertjänstcentra, ”Savolax Paris”, stjärnskådning, klosterbränneri och ekokraftverk. Gör en motorcykelutfärd till lummiga landskap och aktiva byar i Savolax, delta i gårdsexkursioner som avslöjar hemligheten bakom framgångsrika moderna lantbruk eller bege dig ut i skogen och lär dig om det gröna guldet och virkets väg från skog till förädling.

Workshoparna och seminarierna bjuder på ett digert utbud av olika teman. I workshoparna diskuteras allt från hur vi kan påverka i landskapsreformen till ägarbyten i landsbygdsföretag och hur digitaliseringen skapar möjligheter på den finländska landsbygden och hur vi kan dra nytta av den. I workshoparna behandlas flertalet aktuella teman: modeller för bättre servicelösningar i byarna; hur ett fungerande partnerskap mellan kommuner, företag och organisationer fungerar; hur man skapar mervärde ur gödsel; vad som är aktuellt i landsbygdsforskningen.

Landsbygdsparlamentets finlandssvenska rum erbjuder fyra workshopar som hålls på svenska. I de svenskspråkiga arbetsgrupperna utlovas mycket intressant information och medryckande diskussioner i anknytning till Blue Care och möjligheter till nya välmåendetjänster, mathantverk - en ny möjlighet till företagande som ger mersmak kanske även för dig, Omställningsrörelsen som för byautvecklingen till en ny nivå samt Kungsvägen och de möjligheter som en turistväg ger för både turism, företagande och gemenskap. I programmet finns även fyra internationella workshopar.

Kaffe Snack är en intressant del av det svenskspråkiga programmet på Landsbygdsparlamentet. I Kaffe Snack, som är ett drop-in café, samtalar vi om integration och företagande med Närpes kommundirektör Hans-Erik Lindqvist och sysselsättningskoordinator Markus Blomqvist, Annika Nordenstam från Nordiskt informationskontor i Umeå inleder diskussion om nordiskt samarbete och Håkan Björk, språkrör, främjare och inspiratör, leder in oss i samtal om samhälleligt företagande.

Landsbygdsparlamentet ingår i programmet för Finlands jubileumsår 2017. 

Välkommen att medverka, samverka och påverka för bättre utnyttjande av landsbygdens potential – främja välfärden i hela Finland! 

Tillägsinformation: 

Riksomfattande arrangemang Landsbygdspolitiska rådet, jord- och skogsbruksministeriet:

Allmän e-post: maaseutuparlamentti@mmm.fi

  • Christell Åström, värdinna för evenemanget, fornamn.efternamn@mmm.fi, 0295 16 2030
  • Antonia Husberg, producent för evenemanget, fornamn.efternamn@mmm.fi, 0295 16 2033

Arrangemang för det finlandssvenska programmet:

  • Ann-Sofi Backgren, fornamn.efternamn@sfv.fi
Bioekonomi Djur och växter Landsbygd Mat och jordbruk Skogar Vatten