Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Finländarna föreslår i en enad front förenkling av EU:s jordbrukspolitik

Jord- och skogsbruksministeriet
27.2.2015 9.39
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsammans med företrädare för jordbruksproducenterna och livsmedelsindustrin utarbetat förslag till förenkling av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan har uppmanat alla medlemsländer att komma med förslag.

− Vi har gjort det här på nationell nivå och försökt se på saken ur jordbrukarnas perspektiv. På vår agenda finns därtill frågor som hjälper såväl landsbygdsföretagare som förvaltningen om vi ändrar dem, säger jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo.

Kommissionären har fastställt tre principer för förenklingsförslagen: de får inte ändra den gemensamma jordbrukspolitikens politiska riktlinjer, de får inte riskera unionens ekonomiska intressen eller höja felrekvensen. Vidare ska förslagen i huvudsak gälla jordbrukare och andra som mest gagnas av att det administrativa arbetet minskar.  

I det brev som i dag sändes till kommissionären föreslås bl.a. att reglerna om förgröning förenklas och att riskbaserade metoder tillämpas i övervakningen längs hela matkedjan. Enligt Orpo skulle detta vara logiskt och minska administrativ börda för alla parter.

EU:s jordbrukskommissionär Hogan besöker Finland den 19 mars då dialogen om att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken fortsätter på ett seminarium i riksdagens Lilla parlament. Riksdagen har fått en E-skrivelse om frågan.
 

Ytterligare information:
statssekreterare Tiina Rytilä, tfn 0295 162 132
chefen för EU-koordinationen Kari Valonen, tfn 0295 162 269
avdelningschef Risto Artjoki, tfn 0295 162 254
förnamn.efternamn(at)mmm.fi

Petteri Orpo