Hoppa till innehåll
Media

Fisksoppor som tar oss jorden runt i smaker

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 12.2.2019 9.28
Nyhet
Pro Kala ry

Skulle det smaka med bouillabaisse, det franska kökets klassiker? Eller en kryddig asiatisk fisksoppa? Den nationella fisksoppadagen inbjuder finländare till att njuta av läckra och smakrika fisksoppor. I år reser vi jorden runt under temat Fisksoppor med smaker från hela världens kök.

Varje kultur har en egen version av fisksoppa. Fisksoppa som kan varieras i många olika kombinationer är hälsosam och näringsrik mat. Fisk är till exempel en viktig källa till vitamin D, mjuka fetter och protein.  Syftet med en fisksoppadag som lanserats av Pro Fisk rf är att inspirera hela Finlands folk att äta fisksoppa och göra olika fisksoppor och recept mer kända. 

Den nationella fisksoppadagen firades för första gången år 2018. I denna förväntade temadag deltar ett stort antal företag och organisationer. Även jord- och skogsbruksministeriet har lagt ut näten och deltar i temadagen.

- Lanseringen av en nationell fisksoppadag ingår i marknadsföringsprogrammet för fiskerihushållningen som ska höja konsumtionen av hållbara fiskprodukter, bidra till samarbetet mellan aktörerna i fiskbranschen och få fart på exporten av fiskeriprodukter. Projektet har fått finansiering av Europeiska havs- och fiskerifonden. Konsumenterna vill äta allt mer fisk och denna dag lyfter fram uppskattningen av fiskrätter, säger Heta Ratasvuori som arbetar som sakkunnig på jord- och skogsbruksministeriet.

Temadagen firas den andra tisdagen i februari. 

Dagen till ära utser finska gastronomiska sällskapet också årligen Finlands bästa restaurang på fisksoppa.  Tips om smakliga fisksoppor får lämnas på www.prokala.fi/kalakeittopaiva. Pro Fisk rf fick ett enormt stort antal förslag - över 300 restauranger fick röster. Juryns favorit var i år Isä Camillo-restaurangens bouillabaisse.

Delta och dela ditt recept i sociala medier

Ta del av den underbara världen av fisksoppa och delta på ditt eget sätt - njut av soppor som någon annan lagat eller laga en soppa på egen hand och njut! Dela också foton på fisksoppor och läckra matstunder i sociala medier med hashtaggen #fisksoppsdagen.

Fiskar