Hoppa till innehåll
Media

Öringar har hittat fiskvägen i Korkeakoski i Kotka

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 21.6.2016 19.30
Pressmeddelande

De första vandringsfiskarna har lyckats ta sig till lekområdena längs fiskvägen i Korkeakoski i Kotka. Fiskvägen som öppnades för två veckor sen hjälper fiskar att ta sig förbi kraftverksdammen till Kymmene älv. Enligt fiskeribiologen Kauko Poikola i närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland bidrar fiskvägen till fiskarnas naturliga livscykel.

– Uppstigningen är ett positivt tecken på att fiskvägen är tekniskt rätt konstruerad och att den fungerar, säger Poikola.

Havsöringar hittade fiskvägen snabbt och enligt Poikola förväntar man sig att laxarna stiger upp till övre loppet efter midsommaren. Fiskvägens funktion och fiskarnas beteende ska kontrolleras aktivt även i framtiden. 

– Vi följer uppstigningen noggrant med en rörelseaktiverad kamera. Händelserna i fiskvägsbassängen kan följas i direktsändning under juli månad, berättar Poikola.

Fiskvägen i Korkeakoski har en stighöjd på 13 meter och den betongkanal där fiskar tar sig fram längs 52 bassänger, är sammanlagt 205 meter lång.  

– Kymmene älv hör till pilotobjekten i anslutning till regeringens spetsprojekt Naturpolitik som bygger på förtroende och rättvisa som handlar om att återställa vandringsfiskbestånd. Fiskvägar hjälper fiskar att vandra i byggda strömvatten, vilket förbättrar tillståndet hos vandrande och hotade fiskbestånd, säger fiskeriöverinspektör Jouni Tammi på jord- och skogsbruksministeriet.

På Finlands naturdag den 27 augusti presenterar fiskeriförvaltningen och organisationerna många fiskobjekt, också fiskvägen i Korkeakoski, för allmänheten.

Ytterligare information:
Jouni Tammi, fiskeriöverinspektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 313
Kauko Poikola, fiskeribiolog, närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, tfn 0295 029 079